Riskli güzellik uygulamaları

M

Misafir

Forum Okuru
Riskli güzellik uygulamaları
Siyah noktalara peeling uygulamalı mı ya da alerjik ciltlere bitkisel kremler kullanmalı mı? Bu gibi soruların cevaplarını ancak bilinçli bir tüketiciyseniz verebilirsiniz. Çünkü cildimiz ve kullandığımız kozmetik ürünleri zaman zaman birbiriyle tamamen zıt olabiliyor.

İşte, asla bir araya getirmemeniz gereken ikililer...

Güzellik dünyasının tüm sırları henüz tamamen çözülemediği için biz kadınlar bazen içinden çıkılmaz sorularla yüz yüze kalabiliyoruz. Örneğin maske peeling’in üzerine uygulanmalı önerileri, tamamen kişinin ve ciltlerin üründen elde ettikleri faydalara göre farklılıklar gösterebiliyor. Peki, neleri asla yapmamanız gerektiğini veya cildinizin hangi kombinasyonlara isyan edebileceğini tam olarak biliyor musunuz? Uzmanlardan hangi kozmetiklerin hangi durumlarda birbirlerinden hoşlanmadıklarını öğrendik.

Peeling’le cilt temizliği mi? Asla
Sivilce sorunu yaşayan ciltleri strese sokmak doğru değil. Dengesi bozulduğu anda kendini dış etkenlere karşı koruması zorlaşır. Bunun dışında çoğunlukla yağlı bir yapıya sahip olduğundan, alkol içerikli tonik ya da peeling’ler bu tip ciltlerin zararlı etkilere karşı hassas ve savunmasız hale gelmesine neden olur.

Bileşiminde pigment bulunan tüm ürünler, gözenekleri tıkar ve cildi enfeksiyonlara açık hale getirir. Uzmanlar, sivilce riski taşıyan yağlı ciltlerde ayrıca kapatıcı ve kalın fondötenlerin kullanımını da zararlı buluyor. Cilt kusurlarını kapatıyorlar ama gözenekleri kirletiyor ve siyah noktaların oluşumunu destekliyorlar.

Alerjik ciltlere, bitkisel ürün kullanmayın
Cildimiz bazen dengesini tamamen yitirir. Bunun çeşitli nedenleri olabilir. Dolayısıyla sebebi olabileceğini düşündüğünüz seçenekleri göz önünde bulundurmanız gerekir. Doğal içerikli kremler çoğu zaman alerji riskleri taşıyabiliyor. Bu, stresli ciltlerin kesinlikle doğal kozmetikler kullanmayacağı anlamına gelmese de yol açabileceği riskleri göz önünde bulundurmakta her zaman fayda var.

Eğer cildiniz hiç olmadığı kadar hassas hale gelmişse, o zaman hücre oluşumunu sağlayan ve cildi yenileyici etkisi bulunan AHA’lı ya da retinol içerikli kozmetiklerden uzak durmanız gerekiyor demektir. Alerjik ciltleri tetikleyen bir başka neden de alkalik veya alkol içerikli cilt temizleme ürünlerinin kullanımı... Güneşten korunmak için yağlı ürünler kullanmak da doğru değil. Ve yüksek doz vitaminler... A vitamini peeling, E vitamini de serbest radikallere zarar verici etkisi dolayısıyla alerjik reaksiyonlara yol açabiliyor.

Açık tenlilere güneş altında alkol yasak
İşte, yaz aylarının en önemli sorusu: Güneşe çıkarken günlük cilt bakımı yapılmalı mı ya da sadece güneş kremi yeterli olur mu? Güneş bakımı, adına yakışır bir biçimde güneşe çıkarken cildin ihtiyacını karşılamak için yeterli... Her iki bakımın bir arada yapılması, cildin sadece daha fazla yağlanmasına neden oluyor. Ayrıca günlük bakım kremlerinde bulunan UV filtreleri uzun süreli güneşle temasta yeterli olmuyor.

Tabii dermatologlar alkol ve bitki ekstreli kozmetiklere karşı da uyarıyor. Bu ürünler uzun vadede cildi boyayabiliyor. Ve alkol... İçtiğinizde cildin anti-oksidatif potansiyelini belirgin bir şekilde azaltarak, bağışıklık sistemini zayıflatıyor. Bu olumsuz etki güneşle birlikte ikiye katlanıyor ve hücrelere zarar veriyor. Bu yüzden kendinize bir iyilik yapın ve güneşlenirken bol bol karışık meyve suyu için.

Lekeli ciltlere, beyazlatıcı kullanırken dikkat!
Güneş ve cilt beyazlatıcılar asla bir araya gelmemesi gereken ikililerden... Bu nahoş karşılaşma "postimflamatorik hiper pigmentasyon"a yani sadece cildin hassaslaşmasına değil, aynı zamanda yeni lekelenmelere de yol açıyor. Dermatologların bir uyarısı da beyazlatıcı kremlerle peeling ürünlerinin asla bir arada kullanılmaması yönünde...

Mat ciltlere sık sık peeling yasak
Peeling ürünleri cildin üst tabakasını alıyor ve böylelikle cildin pürüzsüz ve parlak görünmesini sağlıyor. Ama bu uygulamayı abartmamakta fayda var. Özellikle dermabrazyon (cilt yenileme işlemi) gibi güçlü bir uygulama sonrasında enzim peeling’i yaptırmak kesinlikle yanlış...

Cilt sorunları, bir arada kullanılan bakım kremleri dolayısıyla da oluşabiliyor. Bu yüzden uzmanlar peeling ya da AHA’lı krem uygulamalarını akşamları yapmanın daha doğru olduğunu düşünüyor. Eğer bu tür bir uygulamanın ardından A ya da E vitaminli bir gece kremi kullanacak olarsanız yine cildinizi riske etmiş olursunuz. Karşılaşacağınız resim hafif bir güneş yanığından farklı olmayacaktır. Ciltte hafif peeling etkili meyve asitli (AHA) ürünlerin de güneş ya da solaryumla eşleştirilmesi sakıncalı. Sadece otobronzan ürünlerle kombine edilebilen peeling, rengin ciltte homojen bir şekilde dağılmasına yardımcı oluyor.
 
Geri
Üst