Sağlıkçılar ve Doktorlar

Ce: Sağlıkçılar ve Doktorlar

Pedagog Dr. Melda Alantar



İstanbul doğumludur. Lise eğitimini English High School (İngiliz Lisesi), lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü�nde, lisans üstü eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesinde, doktora derecesini Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümünde tamamlamıştır.

Yaklaşık 20 yıllık mesleki çalışmaları doğrultusunda bilgilerini geliştirerek yenilemek amacıyla yurt içinde ve dışında pek çok kurs, eğitim programı ve kongrelere katılmaktadır. Ulusal ve uluslar arası toplantılarda bildiriler sunmaktadır. Günlük gazete, dergilerde ve bazı internet sitelerinde aileleri çocuk psikolojisi, çocuk eğitimi, çocuk gelişimi, ergen psikolojisi hakkında aydınlatmayı hedefleyen makaleler yazmakta, anne-babaların sorularını yanıtlamaktadır. Öğrenme güçlükleri, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu gibi okul başarısızlığına neden olabilecek konularda eğitimci ve okul psikologlarına hizmet içi eğitim çalışmaları vermektedir.

Anaokulundan lise düzeyine kadar farklı öğretim kurumlarında görev almıştır. İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri'nde eğitim sistemlerini incelemiştir.

Aile terapisi yaklaşımını benimseyen Alantar, ailenin güçlü bir sistem olduğu ve aile üyelerinin birbirleriyle iletişimlerinin sorunun kaynağını oluşturduğu görüşünü benimsemektedir.

Halen Dr. Melda Alantar Psikolojik Danışmanlık Merkezi'nde psikolojik danışman ve pedagog (çocuk psikoloğu) olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Dr. Melda Alantar aynı zamanda İstanbul Memorial Hastanesinde görevlidir.
 
Ce: Sağlıkçılar ve Doktorlar

Reşat Doğru, 20 Temmuz 1955 yılında Tokat ili Erbaa ilçesinde doğdu; ilk ve orta öğrenimini Erbaa ilçesinde, Lise öğrenimini İstanbul Pertevniyal Lisesi'nde tamamladı. Yüksek öğrenimini Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak tıp doktoru olarak mezun oldu.

Mezuniyetten sonra Tokat ili Almus ilçesi Hükümet Tabipliğinde göreve başladı. Ankara SSK Dışkapı Eğitim Hastanesi Genel Cerrahi Bölümünde 1985 yılında ihtisasını tamamladı. Genel Cerrahi Uzmanı ünvanını aldıktan sonra Tokat ve Yozgat'ta çeşitli hastanelerde Genel Cerrahi Uzmanı, Başhekim Yardımcısı ve Başhekim olarak görev yaptı. 1994 yılında Tokat'ta Tabip Odası Başkanlığına seçildi ve bu görevi iki dönem yürüttü.

1995 yılında Milliyetçi Hareket Partisinden Tokat Milletvekili olarak 2. sıradan aday olarak seçime girdi, seçim sonrası tekrar görevine döndü. 1999 yılı Genel Seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisinden 21. dönem Tokat Milletvekili olarak TBMM'nde yer aldı. TBMM'nde Sağlık, Aile ve Sosyal İşler Komisyonunda görev yaptı.

DOĞRU, evli ve iki çocuk babası olup İngilizce bilmektedir.
 
Ce: Sağlıkçılar ve Doktorlar

Dr. Nursu MARMARA 12.03.1944 yılında İzmir'de doğmuştur. İstanbullu eski bir ailenin dört çocuğundan en büyüğüdür. Çocukluğu Bakırköy de ailesi ile birlikte geçmiştir. Liseyi İstanbul Kız Lisesi'nde tamamlamıştır.

İstanbul Üniversitesi'nde psikoloji bölümünden mezun olmuş daha sonra da konusunu yani psikolojiyi Türkiye için yeni bir bilim dalı olan grafoloji ile desteklemiştir. Yüksek Lisans Tezi ve Doktorası bu konu üzerinedir. Türkiyede Grafoloji dalında bilimsel yeterliliği olan ilk ve tek kişidir. Doktora tezinde anlattığı "Kişinin Yazısının Kendisine Ait Olup Olmadığı" konusu bilimselliğin dışında Türkiye için keşfedilmemiş bir konudur. Bu konuda yaptığı çalışmalarını klinik psikolog tecrübesiyle pekiştirmekte ve karşılaştırmaktadır.

Çeşitli yazı incelemelerine ve kitap çalışmalarına devam etmektedir.

Kendisi hala T.C. Bakırköy Ruh Ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde klinik psikolog olarak 30 yılı aşkın bir süredir görev yapmaktadır. Bunun dışında mahkemelerde bilir kişilik ve yazı analizlerine de devam etmektedir.
 
Ce: Sağlıkçılar ve Doktorlar

Prof. Dr. Ferit Bernay, Türk bilimadamı, tıp doktoru.

2006 itibarı ile Samsun Ondokuzmayıs Üniversitesi'nde rektörlük görevini yürütmektedir.

Bernay, 1956'da Ankara'da doğdu. 1973'te Ankara Fen Lisesi'ni, 1979'da OMÜ Tıp Fakültesi'ni bitirdi. Aynı üniversitede Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı'da doktora (1981) ve doçentlik (1991) aldı. 1998'de aynı üniversitede aynı anabilim dalında profesörlük ünvanı aldı.

Ondokuzmayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 1992-1995 arasında Başhekim Yardımcılığı, 1995 ve 1996'da Dekan Yardımcılığı yaptı. 1998'den beri aynı üniversitede Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanlığı, 2000'den beri de rektörlük görevini yürütmektedir.
 
Ce: Sağlıkçılar ve Doktorlar

Ord. Prof. Dr. Sadi Irmak

1904 yılında Konya Seydişehir’de doğdu. İlk öğrenimini, Rüşdiyeyi ve Konya Sultanisi’ni birincilikle bitirip biyoloji öğretmeni oldu. Aynı yıl İstanbul Hukuk Fakültesi’ne girdi. 1925 yılında açılan devlet imtihanını kazanarak Berlin Üniversitesinde tıp ve biyoloji öğrenimi görüp 1929 yılında pekiyi derece ile tıp doktoru oldu. Hagen ve Düsseldorf hastanelerinde asistan olarak çalıştı.

Yurda dönünce Ankara Hükûmet Tabipliği ve Gazi Terbiye Enstitüsü biyoloji öğretmenliği görevlerinde bulundu. 1933 yılında İstanbul Tıp Fakültesi doçentliğini kazandı. 1940 yılında fizyoloji profesörü oldu.

1943 yılında Konya Milletvekili seçilip, aynı yıl Halkevleri Yüksek Danışma Kurulu Başkanlığı’na, sonra da Diyarbakır Bölge Müfettişliğine getirildi.

1950 yılında yeniden ilim ve meslek hayatına dönen Irmak, Münih, daha sonra İstanbul Tıp Fakültesi’nde akademik hayatını sürdürdü. 1974 yılında Kontenjan Senatörü seçildi.

17 Kasım 1974 – 31 Mart 1975 arasında Başbakanlık yaptı. 12 Eylül 1980 harekatından sonra Danışma Meclisi üyesi oldu ve bu meclisin başkanlığına seçildi. 11 Kasım 1990 tarihinde İstanbul’da vefat etti.
 
Ce: Sağlıkçılar ve Doktorlar

Prof. Dr. Necip Göksel Kalaycı


Necip Göksel Kalaycı İstanbul ’da doğdu. 1957’de Kabataş Erkek Lisesi ’ni, 1963’te İstanbul Tıp Fakültesi ’ni bitirdi. 1963-1964 arasında Çardak, Denizli’de hükümet tabipliği yaptı. 1967’de İstanbul Tıp Fakültesi 2. Cerrahi Kliniği’nde asistan olarak göreve başladı. 1972’de genel cerrahi uzmanı oldu. 1980 yılında Göğüs ve Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı’ndan ikinci uzmanlığını aldı ve aynı yıl doçent oldu. 1989’da da profesör oldu. Amerikalı tanınmış kalp cerrahı Prof. Dr. Michael De Bakey’in yanında ihtisas yaptı. 1998-2000 yılları arasında Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanlığı yaptı. Türkiye’de ilk akciğer nakli ameliyatını gerçekleştiren Prof. Kalaycı, 2001’da kurulan Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı’nın başkanı oldu.

11 Kasım 2005 günü Çapa Hastanesi otoparkında kimliği bilinmeyen bir saldırganın saldırısına uğrayarak 10 kurşunla can verdi. Evli ve bir çocuk babası Prof. Dr. Kalaycı, İngilizce ve Fransızca biliyordu.
 
Ce: Sağlıkçılar ve Doktorlar

Pakize Tarzi (1910 Halep, 2004 İstanbul). Türkiye’nin ilk jinekoloğu, ilk özel kadın doğum kliniği kurucusu ve İstanbul Boğazı'nı yüzerek geçen ilk kadındır.

Osmanlı Döneminde Ziraat Bankası Suriye Genel Müdürü İzzet Saltık Bey’in kızı olan Pakize Tarzi, babasının görev yaptığı Halep’te dünyaya geldi. Ailesi 1918’de İngilizler'in Şam’ı işgal etmesi üzerine Adana’ya, Adana’nın Fransızlar tarafından işgali üzerine Konya’ya taşındı. Ortaokul diplomasını Konya’daki Sörler Okulu’ndan aldı. Delibaş İsyanı sırasında ablasının ölmesi, Konya Merkez Komutanı amcası Mustafa Tevfik Bey’in esir düşmesi üzerine Bursa’ya taşındılar. Bursa Amerikan Kız Koleji’nde lise öğrenimini tamamladıktan sonar tıp okumaya yöneldi. Ailesi, Pakize’nin okuması için İstanbul’a taşındı. Üniversiteye girebilmek içn yaşını büyüterek girdiği Tıbbiyeyi 1932’de bitirdi. Kadın Hastalıkları ve Doğum alanında uzmanlık eğitimi aldığı sırada Profesör Liepmann ile pek çok ameliyata girdi ve zor tedaviler uyguladı.

1935 yılında Afgan Kralı Amanullah Han’ın yeğeni Fettah Tarzi ile evlendi. Bir süre eşiyle birlikte yaşadıkları Roma’da doktorluk yaptıktan sonra ülkesinde doktorluk yapma isteği nedeniyle İstanbul’a yerleşti. Doçentlik sınavında tezi kabul edildiği halde, uygulamalı ders anlatımı sınavında 45 dakikayı tamamlamadığı için doçentliği kabul edilmeyen Pakize Tarzi, bunun üzerine üniversiteden ayrıldı. 21 Temmuz 1949’da Şişli’de Türkiye’nin ilk kadın doğum kliniğini açtı. 1998’e kadar klinikte aktif olarak çalıştı. Binlerce kişinin doğumunu gerçekleştirdi. Hayvanları Koruma Derneği’nin kurucuları arasında yer aldı. 19 Ekim 2004 tarihinde öldü.

Pakize Tarzi, Fatma, Zeynep ve Mahmut isimlerinde 3 çocuk annesiydi. Eşi kanalıyla Afgan hanedanına akraba olan Pakize Tarzi, kızı Zeynep Tarzi’nin Sultan II. Abdülhamit’in torunu Ertuğrul Osman Osmanoğlu ile evlenmesi nedeniyle Osmanlı hanedanına akraba olmuştur.
 
Ce: Sağlıkçılar ve Doktorlar

Feridun Nafiz Uzluk



Feridun Nafiz Uzluk Türk tıp tarihinin öncü isimlerindendir.

1902 yılında Konya Ereğli’de doğan Uzluk’un annesi, Mevlana soyundan Sıdıka Hanım, babası ise 28 yaşında Yemen cephesinde şehit düşmüş subay Ahmed Hamdi Bey’dir. Uzluk, İlk tahsilinden sonra Konya’daki İttihad ve Terakki İdadisi’ni bitirmiş, 1924’de Haydarpaşa Tıp Fakültesi’nden mezun olmuştur. Askerlik hizmetinden sonra, Ordu vilayetinin Mesudiye kazası hükümet tabipliğine atanmış ve burada üç yıl görev yapmıştır. 1928’de Konya Memleket Hastanesi iç hastalıkları asistanlığına tayin edilmiş, 1929’da da Konya Sıtma Savaş Merkez Tabipliğine geçmiş, aynı yılın Eylül ayında ise Aksaray Vilâyeti Merkezi Sıtma Savaş Heyeti Tabipliğine naklolmuş ve burada üç yıl çalışmıştır. 1932 yılında kendi imkânlarıyla ihtisas yapmak üzere Almanya’ya gitmiş, Münih ve Hamburg şehirlerinde tıp fakülteleri ve enstitülerinde araştırmalarda bulunmuş ve buralardan sertifikalar almıştır. 1935’te Türkiye’ye dönmüş ve Trakya Umum Müfettişliğine bağlı salgın hastalıklar uzmanı olarak vazife yapmış, bir yıl sonra da Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü çiçek hastalığı mütehassıslığına tayin edilmiştir. Bu unvanla Kırşehir, Mucur, Boğazlıyan, Aksaray ve Niğde’de çıkan salgın hastalıklarla mücadele için teşkilatlar kurmuştur. 1946’da Ankara Tıp Fakültesi Tıp Tarihi Enstitüsü’ne profesör olarak ataması yapılmıştır.

Türk Tıp Tarihi Kurumu kurucu üyesi olan F. Nafiz Uzluk, Almanya, Fransa, İngiltere, Hollanda, Libya, İran ve Avusturya’da inceleme ve araştırmalarda bulunmuştur. Tıp tahsili sırasında kaldığı Galata Mevlevihanesi’nde öğrendiği Arapça ve Farsça dilleri ona Selçuklu ve İslam Tarihi ve Medeniyeti alanlarında, Mevlana araştırmaları ile ilgili pek çok eserin incelenmesi, yazılması veya tercüme edilmesi imkanını sağlamıştır. Ayrıca İngilizce, Almanca ve Fransızca da biliyordu. Araştırmacı kişiliği, Türk-İslam eserlerine hayranlığı, çeşitli doğu ve batı dillerine hakimiyeti dolayısıyla yurt içi ve dışındaki pek çok ilim adamı, edip ve sanatkarla irtibat kurmuş ve kongrelere katılmıştır. 27 Eylül 1974 yılında vefat eden Uzluk, hiç evlenmemiştir.
 
Ce: Sağlıkçılar ve Doktorlar

Dr. Fatma Şakir Memik

Türk doktor, eski milletvekili.

1903'te Safranbolu'da doğdu. İlköğrenimine Safranbolu'da başlayan Memik sekiz yaşında İstanbul'a geldi. Burada Beyazıt İnas numune Mektebi ile Bezm-iâlem Valide Sultan Mektebinde okuduktan sonra Tıbbiye'ye girdi.

Tıbbiye'den 1929'da birincilikle mezun oldu ve Gureba Hastanesinde çalıştı. Dahiliye uzmanı olan Memik seçilmeden önce Gureba Hastanesi Poliklinik Şefi idi. V., VI., VII., Dönem Edirne Milletvekilliği yapan Memik 1991'de vefat etti
 
Ce: Sağlıkçılar ve Doktorlar

ABDÜLHAMİT ADNAN ADIVAR

1882'de Gelibolu’da doğdu. 1955'te İstanbul’da yaşamını yitirdi. 1905'te tıbbiye’yi bitirdi ve Avrupa’ya gitti. Berlin Tıp Fakültesi’nde iç hastalıkları asistanı oldu. 1908’den sonra İstanbul’a döndü, Tıp Fakültesi’ne profesörlük, mütareke yıllarında Osmanlı Meclis-i Mebusan’ında İstanbul mebusluğu yaptı. İstanbul’un işgali üzerine eşi Halide Edip Adıvar ile Anadolu’ya geçti. Birinci Büyük Millet Meclisi hükümetinin sağlık bakanı oldu. Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası’nın kurucuları arasında yer aldı. Partisinin kapatılmasından sonra 1926’da tekrar Avrupa’ya gitti. İzmir’de Mustafa Kemal Atatürk’e karşı düzenlenen suikast girişiminden sorumlu tutuldu. Bu suçlamadan beraat etmesine karşın 1939’a kadar İngiltere’de kaldı. Yurda döndükten sonra 1940’ta İslam Ansiklopedisi yazı kurulu başkanlığına getirildi. Son yıllarında günlük gazetelerde yazılar yazdı.
 
Geri
Üst