Sağlıklı alışveriş sepetinde neler olmalı

elmalı kurabiye

Yeni Üye
Üye
Sağlıklı alışveriş sepetinde neler olmalı
ramazan alışveriş listesi
ALIŞVERİŞ YAPARKEN KENDİMDE DE TEST ETTİĞİM BİR HUSUS VARKİ ÇOK ÖNEMLİ SAKIN AÇ KARNA ALIŞVERİŞE ÇIKMAYIN GEREKSİZ OKADAR ÇOK SEY ALINIYORKİ O ANKİ AÇ GÖZLÜLÜKLE:laugh: AMA EVE GELİNCE DURUMLAR DEGİŞİYOR YA BUNU NİYE ALDIM BEN DEMEMEK İÇİN DİKKAT ..
EVET SAGLIKLI BİR ALIŞVERİŞ SEPETİ NASIL OLMALI ŞİMDİİ BAKALIM


248_market_alisveris-5169.jpg









Gıda alışverişi, (hele her türlü seçeneğin sunulduğu marketlerden yapılıyorsa) oldukça keyiflidir. Ancak, bazı tedbirlerle daha bilinçli bir alışverişin gerçekleşeceği de açıktır. Örneğin, önceden bir alışveriş listesi hazırlamak oldukça faydalıdır. Liste yapmak, hem doğru çeşitleri hem de doğru miktarları almamıza yardım eder.

Liste olmadığı zamanlarda, genelde alışık olduğumuz bazı gıdaları adeta gözü kapalı olarak sepete atarız. Bunlar, artık farkında bile olmadan aldıklarımızdır. Satın alırken etkilen-diğimiz diğer bir etken de kampanyalardır.
Diğer etkenlerden biri ise karnımızın açlık derecesidir. Eğer, aç karnına alışverişe çıktıysak, marketlerdeki ve manavlardaki gıdalardan sepetimize ne kadar çok attığımızın farkına ancak kasada varırız. Bu gözalıcı gıdaların ne yazık ki kalori değerleri de çok yüksek olabiliyor.

Kolesterol ve kan şekeri düzenleyiciler

Bazı besinler çözülebilir lif ve/veya bitki sterolleri içerirler. Bunlar kolesterol seviyelerini düşürmeye yarayabilir, sindirim sistemini rahatlatabilir ve yedikten sonra kan şekerinin yavaş yükselmesine yardımcı olur. Ancak yukarıda yazılı besinlerde tüketim miktarı önemlidir. 10 badem veya 3 ceviz yediğinizde, 1 tatlı kaşığı yağ aldığınızı unutmayın.
Meyveleri tüketirken porsiyon miktarlarına uymak gerektiğini hatırlayın. Meyvelerin suyunu sıkmak yerine kendisini yemeye özellikle kabuğuyla yenilebilenleri kabuklu tüketmeye dikkat edin. Böylece daha fazla lif ve mineral alırsınız.
Ayrıca, özellikle diyet yaparken gıdaları daha az miktarda tükettiğiniz için, meyvelerin kabuklarıyla (çok iyi yıkanarak) tüketilmesi, daha uzun süre tokluk hissettirdiği için çok önemlidir. Diyabetli bireylerin, meyveyle birlikte biraz protein (örneğin; süt, fındık, peynir, yoğurt) almalarının önemli olduğunu hatırlatmak istiyorum.

Sebzeler
Meyveler
Tam tahıl ürünleri
Kuru baklagiller
Kuru yemişler
Yağlı tohumlar

Antioksidan zengini besinler

Antioksidanlar, serbest radikallerden vücudumuzu korumayı ve yarattığı zararları onarmayı hedefler. Antioksidanlardan zengin bir diyet aynı zamanda bağışıklık sistemini geliştirir ve kanser riskini azaltır. Antioksidan besinler çeşitli vitamin, mineral ve flavanoidler (sağlığa faydalı bileşenler) içerir.

Enginar
Kereviz
Elma
Yabanmersini
Böğürtlen türleri
Kiraz
Kızılcık
Frambuaz
Çilek
Erik
Kuru erik
Kırmızı fasulyeler
Barbunya
Kırmızı şarap
Çay
Nar
Üzüm
Domates
Biber

Yüksek lifli besinler

Çözülebilen ve çözülemeyen olmak üzere iki çeşit lif kaynağı vardır. Her ikisi de sağlıklı bir sindirim sistemi için büyük önem taşır. Buna ek olarak, çözülemeyen lifler midede belli bir hacim oluşturarak, kilo kontrolünde de yardımcı olur. Her iki lif kaynağını tüketmek, sizi kalp hastalıkları ve diyabet riskinden koruyabilir.

Sebzeler
Armut
Mango
Kivi
Erik
Böğürtlen
Frambuaz
Şeftali
Çilek
Elma
Narenciyeler
Kuru meyveler
Yağlı tohumlar
Kuru yemişler
Nohut
Bezelye
Mercimek
Tam tahıllar
Yulaf
Kepek




KAYNAK:DİLARA KOÇAK/MİLLİYET
 
Geri
Üst