Sahur Yapmadan Oruç Tutmayın!

TİTAN

*Melekler Mekanı*
Sahur Yapmadan Oruç Tutmayın!
sahur yapmadan oruç tutulur mu
sahurda yenmesi gerekenler



Sevgili melekler, ramazan ayında pek çok insan kah uykularını bölmemek için, kah yiyip yatınca rahatsız olduklarını iddia ettiklerinden sahura kalkmadan oruç tutmaya çalışırlar. Oysa bu son derece yanlıştır. Memorial Ataşehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, sahurun Ramazan'da 'altın öğün' olduğuna dikkat çekiyor ve sözlerine şöyle devam ediyor;


sahur.jpg


"Gece yatmadan önce yemek yeme veya gece kalkıp sadece su içip yatmak oldukça sakıncalıdır" diyen Selçuk, "Gece kalkmadan oruç tutarak, yaklaşık 12 saat olan açlığımızı, ortalama 18-20 saate çıkarıyoruz. Bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine neden oluyor" şeklinde konuştu. Sahur yapmamanın fiziken de zarar verdiğinin altını çizen Selçuk, "Gece öğünü tüketilmemesi sebebi ile günlük enerji ihtiyacı, yeterli karbonhidrat alınmadığı için glikojen depolarından kullanılır. Bu durumda kas yakımı olur, metabolizma yavaşlar. Bu şekilde oruç tutan kişiler gün içinde çabuk yorulur ve bitkin bir gün geçirirler" dedi.

Gece ayran ve gözleme

Şefika Selçuk şu önerilerde bulundu: Yapılmış olan peynirli bir gözleme veya börek de yanında bir bardak ayran veya açık bir çay ile sahur öğününde tüketilebilir. Burada önemli olan, sıklığını ve miktarını doğru planlamak.

Az su içmek kabızlık yaratabilir

Yetersiz sıvı alımı bu dönemlerde genelde "konstipasyon"; yani kabızlık riskini arttırır. En az 12- 14 bardak sıvı alınması şarttır.

Yemekten önce salata yiyin

Yemeklerin yanına, her akşam, zeytinyağı koyulmuş bir salata yapılmalıdır. Salatayı yemenin zamanı yoktur diyen Selçuk, "Yemeğin ilk anlarından tüketilmelidir. Çiğ sebze, bol lif içerir; tokluk sağlar" dedi.

Kahvaltı gibi yapın

Sahurda yapılacak en güzel öğün kahvaltıdır diyen Selçuk, "Kaliteli bir protein içeriğine sahip yumurtanın tok tutma özelliği vardır. Yumurta, peynir, ceviz, ekmek, bol yeşillik ya da kahvaltılık gevrekler, müsli, yulaf ezmesi de sütle tüketilirse doyurucu bir sahur olur" dedi.
 
Geri
Üst