1. MaWiM

    MaWiM ♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥ Yetkili Kişi

    Kayıt:
    25 Temmuz 2007
    Mesajlar:
    31.444
    Beğenilen Mesajlar:
    2.301
    Ödül Puanları:
    113

    sahura mutlaka kalkmak gerekiyor!!!

    Konu, 'İslam ve İnsan' kısmında MaWiM tarafından paylaşıldı.

    sahurla ilgili sözler Oruç tutulurken sahura kalkılması öneriliyor. Sahura kalkmadan oruç tutmak halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk ve dikkatte azalmaya neden oluyor.Diyetisyen Cemal Aytaç Ak, "Ramazan ayında azalan öğün sayısını az ve sık yiyerek sahur ve iftar dahil 1-2 ara öğünle en az 4'e çıkarmak gereklidir. Sahura kalkılmadan oruç tutulursa aç kalma süresi artacağından bolik hız düşer, halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk ve dikkatte azalmalar görülür" dedi. Gün içinde kan şekerinin düşmesini ve uzun süreli açlık sonrası iftarda aşırı besin tüketimini engellemek için sahurda yavaş sindirilen ve besin değeri yüksek gıdaların tüketilmesi öneriliyor.

    Diyetisyen Cemal Aytaç Ak, "Ramazan ayında azalan öğün sayısını az ve sık yiyerek sahur ve iftar dahil 1-2 ara öğünle en az 4'e çıkarmak gereklidir. Sahura kalkılmadan oruç tutulursa aç kalma süresi artacağından bolik hız düşer, halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk ve dikkatte azalmalar görülür" dedi.

    Gün içinde kan şekerinin düşmesini ve uzun süreli açlık sonrası iftarda aşırı besin tüketimini engellemek için sahurda yavaş sindirilen ve besin değeri yüksek gıdaların tüketilmesi öneriliyor.
    Protein içeriği yüksek gıdalar sahurda

    Çok yağlı ve çok tuzlu yemeklerden ve aşırı tatlı besinlerden kaçınmak gerektiğine değinen Ak, bunların yerine hazmı kolay, mide ve bağırsak sisteminde uzun süre kalabilen lifli ve selüloz içeren sebze, meyve ve kepekli ekmek tercih edilmesi gerektiğine dikkat çekti:

    "Protein içeriği yüksek olan besinler midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirdikleri için sahurda tüketilmeleri daha uygundur. Yumurta, süt, yoğurt, peynir, kuru baklagiller tercih edilebilir."

    2 litre su tüketin!

    Sahurda zeytin, peynir, esmer ekmek, çiğ sebzeler, süt veya yoğurt, meyve veya taze sıkılmış meyve suları, reçel ve komposto türü gıdalar veya kuru baklagil çorbaları, etli veya etsiz sebze yemeği, yoğurt, esmer ekmek ve meyveden oluşan posa içeriği yüksek bir öğün tüketilebileceğini belirten Ak, gün içinde su kaybının önlenmesi için özellikle sahurda sıvı alımına önem verilmesi gerektiğini söyledi.

    Ak, sahurdan iftara kadar uzun süreli açlık ve özellikle sıvı tüketiminin olmamasının önemli sağlık sorunlarına neden olabileceğini kaydederek, iftar ile sahur arasında 2 litre (10 su bardağı) su içmenin doğru bir davranış olacağını belirtti.

    Küçük porsiyon ve yavaş yemek

    Yavaş sindirilen, mide ve bağırsak sisteminde uzun süre kalabilen lifli ve kana geçiş hızı düşük olan esmer tahıl ürünleri, sebzeler, kuru baklagiller, salata gibi gıdaların tercih edilmesinin iftar sonrası yaşanabilecek rahatsızlıkları engelleyeceğini anlatan Ak, "İftar yemeği yavaş yavaş ve küçük porsiyonlar halinde yenmelidir. Azar azar, iyi çiğneyerek ve sık aralıklarla besin tüketilmelidir" dedi.

    Ak, çorba ve kahvaltılık ürünler ve salata ile oruç açıldıktan 1-2 saat sonra ana öğün tüketmenin hem bolizmayı çalıştırmak, hem de boş mideye birden yemek yemenin yol açabileceği sağlık sorunlarını engellemek adına önemli olduğunu vurguladı.

    İftar sofralarının genellikle oldukça zengin olduğunu ve yüksek kalorili yemekler ve tatlıların bu öğünde tüketildiğini kaydeden Ak, iftarın ardından çikolata, cips, kuruyemiş yenilmesi, sahur yemeklerinde de hamur işleri, börekler ve gözlemelerin tercih edilmesi halinde ise ciddi kilolar alınmasının muhtemel olduğunu vurguladı:

    "Bu nedenle özellikle erken iftar yemeği yenilen Ramazan aylarında iftarı bölüp akşamın ilerleyen saatlerine bir öğün daha eklemek doğru olacaktır. Özellikle Ramazan ayında tüketimi artan tatlılar şişmanlığa neden olan önemli yiyeceklerdir.

    Ramazan ayında şişmanlamak istemeyenler tatlılardan kaçınmalı, tatlı tüketilecekse az olmak şartıyla sütlü tatlılar tercih edilmelidir."

     
sahura mutlaka kalkmak gerekiyor!!! konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Kadınların Bunları Mutlaka Görmeleri Gerekiyormuş

    Kadınların Bunları Mutlaka Görmeleri Gerekiyormuş

    ABD'li yazar Elizondo Griest'in kadınlar için yazdığı Her Kadının Gitmesi Gereken 100 Yer adlı kitabında kadınlara bayağı bir alternatif sunmuş. Ben şöyle bir baktım aslında çok güzel fikirler. Eğer fırsatınız varsa ve şartlar uygunsa neden olmasın değil mi :) ABD'li yazar Elizondo Griest'in gözünden kadınların mutlaka görmesi gereken yerler Hawaii'de tanrıça ziyareti, Paris'te alışveriş,...
  2. Sahurda Mutlaka Süt Tüketin, Tok Kalmanızı Sağlar !

    Sahurda Mutlaka Süt Tüketin, Tok Kalmanızı Sağlar !

    sahurda yenmesi gerekenler sahurda tok tutan yiyecekler Sevgili melekler, bu gece ilk sahurumuza kalkacak yarın ilk orucumuza uyanacağız inşaallah :) Şimdiden Ramazan'ınız hayırlı ve uğurlu geçsin diyoruz ve sahurda tok tutan yiyecekler hakkında bazı önerilerde bulunmak istiyoruz sizlere :) Sahurda mutlaka 1 bardak süt tüketilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, sahurda içilecek 1 bardak...
  3. Sahurda Bunlara Dikkat Etmemiz Gerekiyor !

    Sahurda Bunlara Dikkat Etmemiz Gerekiyor !

    sahurda neler yenmeli sahurda neler yenilmeli Sevgili melekler, Ramazan ayını yaşadığımız bu uzun sıcak yaz günlerinde 17 saat kadar aç kaldıktan sınra iftar ederken dikkatli olmamız ve aşırıya kaçmadan ağır ve hafif beslenmemiz gerektiğini konularımızda defalarca dile getirdik. Bu sayfamızda ise sahurda ne yenmeli, nelere dikkat edilmeli sizlerle paylaşmak istiyoruz :) İftar vakti...
  4. İftar İle Sahur Arasında Ne Kadar Su İçmek Gerekiyor?

    İftar İle Sahur Arasında Ne Kadar Su İçmek Gerekiyor?

    ramazanda susuzluk iftarda su su ne kadar içilmeli Sevgili melekler, içinde bulunduğumuz Ramazan ayında özellikle yaz mevsimi olması sebebiyle bol bol su tüketmemiz gerekiyor. İftar ve sahur arasında tüketmemiz gerekn su miktarı ise sağlığımız açısından çok önemlidir. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gamze Çam, bu süre...
  5. Ramazanda Sahura Kalkmak Metobalizmayı Güçlendirir

    Ramazanda Sahura Kalkmak Metobalizmayı Güçlendirir

    Memorial Diyarbakır Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Ceren Aktaş, sahura kalkmanın metabolizmayı güçlendirdiğini belirtti. Ramazan’daki en önemli öğünün sahur olduğunu ve sahura kalkmadan oruç tutulmaması gerektiğini belirten Aktaş, sahura kalkmanın metabolizmayı güçlendirdiğini ve sağlıklı bir gün geçirilmesi için sahurda kahvaltılık tercih edilmesini vurguladı. Aktaş,...

Sayfayı Paylaş