Şal Modelleri ve yapılışı Güllü diktörtgen çiçekli haroşalı papatya ve kordeleli modeller

yağmur_damlası

Yeni Üye
Üye
Şal Modelleri ve yapılışı Güllü diktörtgen çiçekli haroşalı papatya ve kordeleli modeller
motif makinası ile şal yapımı şal yapımı kare motif makinası ile örnekleri ve kolay
Gümüş simli siyah şal modeli ve yapımı

Malzemeler:
500 g şallık gümüş simli siyah ip
tığ
yapılışı:
önce zincir çekerek bir yuvarlak oluşturun. içine 25 dolgu yapın.
üzerine 3 zincir çekip arada 1 dolgu kalacak şekilde biritler yapın.
biritlerin üzerindeki boşluğa batarak önce 10 zincir çekin. zincirin üstüne 10 birit yapıp geri dönün. her boşluğa batarak çiçeğin ön taç yapraklarını bitirin.
arka taç yaprakları da aynı ön yapraklar gibi, fakat ön yaprakların arasına gelecek şekilde yerleştirin.
yaprakların bitiminden sonraki kutucuklar toplam 6 sıra olacak. ilk sırayı 5 zincir + sık iğne şeklinde bir arka, bir ön yaprağa batarak bitirin.
üzerindeki boşluğa 3 birit + 3 zincir + 3 birit yaparak batın. arada gene 6 tane 5 zincir + sık iğne yapıp her boşluğa batın. 6 tane yaptıktan sonra gene 3 birit + 3 zincir + 3 birit yapıp aynı boşluğa batın. diğer 5 sırayı da tamamlayın.
bu şekilde 6 tam, 4 yarım çiçek motifi yaparak birleştirin. yarım çiçekler omuz kısmında olacak. yarım çiçeklerin boş kalan omuz kısmına 4 birit + 2 zincir şekllinde yapıp batın.
her iki yanına püskül uygulayın.
çiçekli şal modeli.jpg

Çiçekli şal modeli ve yapımı
Malzemeler: 370 gr krem ip
0 numara tığ
Örülüşü:
Motifin açıklaması
1. sıra:10 zincir çekilip orta için yuvarlak yapılır.
2. sıra:Yuvarlağın içine 10 tane mil başılı dolgu yapılır.
3. sıraolguların üstüne ve arasına 33 tane dolgu yapılır.
4. sıra:4 dolgu yapılır ve araya zincir çekilerek yandaki dolguya batılır ve 8 tane yaprak yapılır.
5. sıra:Yaprakların üzerine 4 dolgu 5 zincir yapılır ve alttaki zincirin ortasına batılırTekrar 5 zincir çekilip 4 dolgu yapılır ve bu sıradada 8 yaprak oluşur.
6. sıra:5 er tane zincir çekilerek yaprakların üstüne ve zincirlerin arasına batılarak sıra tamamlanır.
7. sıra alttaki zincirin üstüne 3 dolgu 3 zincir 3 dolgu yapılır 2 zincir çekilir alttaki zincirin ortasına batılıp dolgu yapılır. Tekrar 2 zincir çekilip 3 dolgu 3 zincir 3 dolgu yapılır. Bu sıra böyle devam eder ve motif biter.
Bağlantı motifleri:
10 zincir çekilip üzerine 8 tane dolgu yapılır ve bir direkten diğerine geçerken motifler birbirine bağlanır.
Ön ve arka için toplam 30 motif yapılır. Yaka uzun dolgularla toplanır. Etek uçlarına püskül yapılır.

haroşalı şal modeli.jpg

Haroşalı şal modeli
MALZEMELER
2 Tane 100gr’lık merserize eflatun ip

8 Numara şiş
Örnek şala önce 45 imlekle başlıyoruz. 3 Sıra haroşa örüyoruz. sonra 2 imleğimizi düz örüyoruz. Sonra şişimizin üzerine ipimizi atıp, 2 tane imleğimizin üzerine şişimizi geçirip 1 imlek çıkarıyoruz. Çıkardığımız imleğimizin üzerine tekrar ipimizi atıp ipi çıkarıyoruz. Bir sıra bu işlemi hep yapıyoruz. Daha sonra tekrar haroşa biçiminde 3 sıra örüyoruz. Şalımızın uzunluğusize kalmıştır.

papatya-motifli-sal.jpg


Papatya Motifli Şal

Modelimizde ilk önce yaklaşık 10 adet zincir yapıyoruz ve yaklaşık 20 adet uzun mil başılı doygu yapıyoruz üçüncü sırada istediğiniz uzunlukta (25 mesela) zincir yapıp geri batarak 20 yaprak yapıyoruz.
Bu şekilde beyaz turunculu kısım bitiyor.Motifleri eklerken ortadaki küçük motifleri kullanıyoruz ve üçgen şekli veriyoruz.Sonra istediğimiz uzunlukta püskülle süslüyoruz


Kurdeleli şal modeli ve yapılışı


kurdeleli örgü şal.jpg

MALZEMELER
MEGA YÜN
PORTOFİNO YÜN
MİSİNALI ŞİŞ NO:10
1,5 CM LİK SATEN KURDELE



YAPILIŞI
Mega yünle 130 ilmek başlanır.
5 sıra haroşo örülür.
Orta sıra portofino yünle örülür.
Her sıra başı ve sonunda 1 er ilmek kesilir.
İkinci parça 100 ilmek başlanır.
Üçüncü parça 83 ilmek başlanır.
Dördüncü ilmek 58 ilmek başlanır.
Beşinci parça 30 ilmek başlanır.
Bütün parçalar aynı şekilde örülür.
Örülen parçalar büyükten küçüğe doğru alt alta dizilir.Parçalar birbirine saten
kurdeleyle çapraz bağlanarak tutturulur

güllü beyaz şal.jpg


Güllü beyaz şal modeli ve yapımı



“Beyaz Şal” modelinin yapılışı

şu şekildedir. Işıltılı iple 24 ilmek başlanır. İlk ilmek alınır ve sonra şişe bir kez dolanır. Bir kez kesme işlemi yapılır. İlmekler bitene kadar bu sistemle devam edilir. Arka sıra da aynı şekilde örülür.
Yaklaşık bir karış örüldükten sonra düz örgü örülür. Düz örgü de 4 parmak kadar örüldükten sonra düz örgüye başlanan yerin arkasından 24 ilmek alınır ve düz örgü örülür. Her iki düz örgü de aynı boya gelince bir ilmek öndeki düz örgüden bir ilmek de arkadaki düz örgüden alınır. Her ikisi bir ilmek yapılır, yani kesme işlemi yapılır. İlmekler yine 24′ e indirilir ve ajurlu örneğe devam edilir. İstenilen uzunluğa gelinceye kadar örülür ve bitirilir. İstenilen uzunlukta saçaklar yapılır ve uçlarına takılır. En sonunda da katmerli gül yapılarak düz örgünün üzerine dikilir.
Güle güle kullanmanız dileğiyle…



Küçük motif şeklinde şal yapımı

küçük motifli şal çiçekli.jpg


Şal için malzemeler:300 gr. ip
3 numara tığ
Örülüşü:Şalımız motiflerden oluşuyor ve motiflerimiz kare olacak.Yukarıda söylediğim gibi iki renkli ip kullanacağız.Beyaz,siyah;lacivert beyaz;turuncu kahverengi;canlı renkler isterseniz yeşil sarı;turuncu sarı;aynı tonlarda isterseniz açık koyu lila;açık koyu pembe…Arzu ettiğiniz renkleri kullanabilirsiniz.
Motifimize başlamak için önce 10 tane zincir yapıyoruz ve içini üçer dolgu yapıp 2 zincir ile dolduruyoruz.8 tane dolgu olacak şekilde bitiriyoruz.Ve sonra dolguların arasındaki zincirlere bir sık iğne yapıyoruz birine 15 tane zinzir yapıp tekrar aynı yere batıyoruz.Bu şekilde uzun uzun 4 zincir oluşacak.Ondan sonra kullanacağımız ikinci rengi bağlıyoruz ve devamını onunla yapacağız.



Tek Parça Şal Modeli


Tek Parça Çizgili Şal modeli1.jpg


MALZEMELER:
200 GR Örgü İpi
İpin kalınlığına göre örgü şişi

Örülüşü:Şalımıza siyah çizgilerden yani alt kısmından başayacağız ve şal bittikten sonra bağlarını yapacağımız kısmını öreceğiz.


Şalı yaklaşık 83 cm başlayacağız ona göre tel sayası ayarlanmalıdır ve genişliği yaklaşık 30 cm olmalıdır. . Düz olarak 10 siyah öreceğiz. Sonra diğer rengimizi ekleyip 15 sıra öreceğiz. İkinci renkte bitince tekrar siyahı bağlayarak 4 sıra öreceğiz böyle böyle şal isteiğimiz uzunluğa ulaşınca bitireceğiz ve yan kısmına tel takarak bağlama kısmını başlayacağız. 30 cm geniliğindeki kısma taktığımız telleri haroşa öreceğiz ve iki sırada bir tek tel azaltarak devam edeceğiz. Bağlama kısımlarının genişliği kadar tel kalınca onları uzun örüp bitireceğiz.

Kalem Şal




Malzemeler:

100 gr ip
0 numara tığ

1, sıra:Başlarken 10 tane zincir çekilip son ilmek kaleme takılır. alttaki zincirden 1 ilmek çıkarılıp tekrar kaleme takılır. Sonra bu şekilde 5 ilmek kaleme geçirilmiş olur. Tekrar 10 tane zincir çekilip aynı işlem uygulanır. Bu şekilde 20 tane çiçek yapılmış olur.


2, sıra:8 zincir çekilir. Alttaki çiçeğin ortasındaki ilmeğe batılır. Tekrar 8 zincir çekilip aynı şekilde kaleme 5 ilmek geçirilir. Daha sonra 7 zincir çekilir yanındaki çiçeğin ortasına batılır. 5 tane kaleme dolanır. Daha sonra 8 zincir çekip kaleme 5 dolanır. Tekrar 7 zincir çekilip yanındaki çiçeğin ortasına batılır. Bu şekilde örgü devam eder.

Şalın eninde 20 çiçek boyunda 55 çiçek olacak şekilde şal bitirilir.


Dikdörtgen Şal Modeli

dikdörtgen-şal-modelleri.jpg

Evinizdeki ipleri değerlendirerek yazın kullanabileceğiniz şallar örebilirsiniz kendinize. Benimde evde daha önce kullandığım ve artan makine yünlerim vardı. Yuvarlak oya halkaları aldım ve bu halkalara trabzanlar yaparak motifler yaptım. Siyah iplede bu motifleri birleştirerek kendime şal ördüm. 0 nolu tığ kullandım. Resime bakarak daha kolay örneğini çıkarabilirsiniz.Kolay Gelsin!!!
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Cevap: Şal Modelleri ve yapım

Elimden gelse yapardimda, ne yazikki sadece bakinmakla yetiniyoruz:D
yada dur ben anneme gösteriym sunlari bi :hhh:
 
Değerli misafirlerimiz ve kullanıcılarımız, görüntülemekte olduğunuz şal modelleri ve yapım konusunda yer alan görseller google kaynaklı toplanmıştır. Söz konusu model ilgili anlatımın modeli olmayabilir bilginiz olsun.
 
Geri
Üst