Salatalığın bilinmeyen yönleri

narçiçeğimm

Daimi Üye
Üye
Salatalığın bilinmeyen yönleri
Salatalığın Cilde Faydaları Yararları


Salatalık cildi tonik gibi temizliyor

salatalik-8852.jpg


Uzmanlar; salatalığın kanı temizlediğini, karaciğeri ve böbrekleri çalıştırarak idrar söktürdüğünü açıkladı. Salatalığın, içeriğindeki bol kükürtle ciltteki ter bezlerini çalıştırdığını belirten uzmanlar, bu sebzenin kendisinin veya suyunun, cildi tonik kadar iyi temizlediğine dikkat çekti. Uzmanlar, salatalığın bir vitamin deposu olduğunu da söyledi.






Salatalığın Faydaları Yararları


SALATALIK: Oldukça sulu bir besindir. A, C, B1 ve B2 vitaminleri ile fosfor, demir, kükürt, manganez ve protein içerir.


Salatalığın Faydaları: İdrar söktürücü ve kanı temizleyicidir. Bağırsakları yumuşatır ve kabızlığı giderir. Basura iyi gelir. Harareti keser. Sinirleri yatıştırır. Yorgunluğu giderir. Romatizma ağrılarını hafifletir. Uykusuzluğa iyi gelir. Kolesterolü düşüren salatalık kalp ve damar hastalıklarına vücudu korur. Vücudun enfeksiyonlara karşı direncini arttırır. Böbrek hastalıkları ile bağırsak iltihabı ve gut hastalığında faydalıdır. Ter bezlerinin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.


Salatalık Nasıl Kullanılır? Salatalık taze olarak, haşlanarak ya da turşusu yenir. Kabuğuyla yenildiğinde Besin değerleri korunmuş olur. Ayrıca salatalık, cilt bakımı ve temizliği için sıklıkla kullanılır. Salatalık dilimlenerek cilde konursa, cildi yumuşatır ve nemlendirir. Ciltteki kaşıntıları, kırışıklık, sivilce ve lekeleri giderir. Çiller için, salatalık soğuk süte doğranıp bu karışım yüze sürülmeye devam edilirse faydası görülür.




Salatalığın Faydaları


Salatalığın idrarla birlikte vücuttaki üre asidi ve ürat tuzlarını eritip dışarı attığı belirtildi.






Karaciğeri ve böbrekleri çalıştırarak bol idrar söktüren salatalığın idrarla birlikte vücuttaki üre asidi ve ürat tuzlarını eritip dışarı attığı belirtildi. Tüketici Hakları Derneği Samsun Şubesi Başkanı ve Halk Sağlığı Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, salatalığın kanı temizlediğini, karaciğeri ve böbrekleri çalıştırarak bol idrar söktürdüğünü ifade ederek, idrarla birlikte vücuttaki üre asidi ve ürat tuzlarını eritip dışarı attığını söyledi.




İçeriğindeki bol kükürtle kanı temizleyen salatalığın ciltteki ter bezlerini de çalıştırdığını kaydeden Dr. Dinççağ, "Salatalık bol vitamin ve madeni madde verdiği için cildin taze ve pürüzsüz olmasını sağlıyor. Cildi bir tonik kadar temizliyor. Et yemeklerinin verdiği susuzluğu kesiyor. Sıcak bir havada, iç ısısı dış ısıdan 20 derece daha düşük olduğundan serinletici özelliğe sahip. Kabızlığı önlediği gibi, böbrek ve kalp hastalıklarında vücutta biriken suyun atılmasına yardımcı oluyor. Kalp hastalıkları ve enfeksiyonlara karşı etkili olan salatalık, vücudun enfeksiyonlara karşı dayanıklılığını artırarak kolesterolü düşürüyor" diye konuştu.






Salatalık faydaları


İçerdiği azotlu bileşikler, karbonhidratlar, A,B ve C vitamini ile vücuda ihtiyacı olan gıdayı verirken, son derece az kalorisi ile diyetlerin vazgeçilmez sebzesidir. Gerek kahvaltıda gerekse diğer öğünlerde hepimizin severek yediği salatalık, sıcak yaz günlerinde yapılan soğuk cacığı ile mükemmel bir ferahlatıcıdır. Hassas bazı midelere yanma hissi verebilir. Bunun dışında bilinen her hangi bir yan etkisi yoktur.






Nelere iyi gelir?


Hararet gidericidir
Cacık yapılan salatalık hele de buz ilave edilirse insanı serinletici bir etkiye sahiptir.


Sarılık
Düzenli olarak yenen rendelenmiş, bal ilave edilmiş salatalık sarılığa iyi gelir.


Cilt bakımı
Salatalık içerdiği nem, canlandırıcı etkisi ve yumuşatıcı özelliğinden dolayı cilt bakımında vazgeçilmez bir sebzedir.2 günde bir salatalık kalınca soyulur kabuğunun içi cilde iyice sürülür. Yorgun göz kapaklarına birer dilim taze kesilmiş salatalık konur biraz beklenirse gözlerinizin ferahladığını hissedeceksiniz.


Leke ve çiller için maske:
Malzemeler:


2 yemek kaşığı yoğurt
yarım limon suyu
yarım çorba kaşığı salatalık suyu


Uygulama: Malzemenin tamamını karıştırdıktan sonra göz çevresine ve dudak kenarına yaklaştırmadan yüzünüze sürün


20 dakika etki etmesini bekledikten sonra yüzünüzü ılık su ile durulayın.


Haftada 3 kez uygulanabilir.
Bir başka maske tarifi de şöyle:


Malzemeler
1 litre süt
1 salatalık
3 yaprak marul
Tatlı badem yağı


Uygulama
1. Malzemeleri karıştırarak blendırdan geçirin ve pişirin.
2. Ezdikten sonra süzün ve cam bir şişeye koyduktan sonra içine 20 gram tatlı badem yağı katarak buzdolabında muhafaza edin.
3. Bu karışımla cildinizi hem temizleyebilirsiniz hem de nemlendirebilirsiniz. Vücudunuzda da kullanabilirsiniz.


Hazmı kolaylaştırıcıdır
Salatalık yemek kişinin hazmetmesine ve dolayısıyla bağırsaklarının çalışmasına neden olur.


Şeker düşürücüdür
Bronşite, anjine şifadır
Salatalık tohumları ezilir, kaynatılır, balla içilirse balgam söktürür göğüs hastalıklarına iyi gelir.




Salatalık, günlük ihtiyacınız olan birçok vitamini içerir. Tek bir Salatalıkta Vitamin B1, Vitamin B2, Vitamin B3, Vitamin B5, Vitamin B6, Folik Asit, Vitamin C, Kalsiyum, Demir, Magnezyum, Fosfor, Potasyum ve Çinko ihtiva eder.






Öğleden sonra yorgunluk mu hissettiniz? Kahveyi, çayı, soğuk içecekleri bir taraf bırakın ve bir Salatalık yiyin. Salatalık iyi bir B vitaminler ve Karbonhidratlar kaynağıdır ve yediğinizde saatler sürecek yorgunluğunuzu kısa bir sürede ortadan kaldırır.




Banyo veya duştan sonra aynanızın buğulanmasından şikâyetçi misiniz? Bir Salatalık dilimini alıp aynayı ovun. Hem buğulanma yok olacak hem de pırıldayan bir aynaya ve nefis bir kokuya sahip olacaksınız.




Haşereler bahçenizi veya saksı bitkilerinizi mahvediyor mu? Bahçeniz için bir alüminyum tabağa (ya da alüminyum folyoya) Salatalık dilimlerini koyup, ortada bir yere yerleştirin. Saksılarınıza ise birkaç dilimi toprağın üzerine yine alüminyum tabak veya folyo ile yerleştirin. Bütün mevsim haşerelerden kurtulacaksınız. Salatalıktaki kimyasallar alüminyum ile etkileşerek insanların algılayamadığı ama haşereleri deli eden bir koku yayar ve onların ortadan kaybolmalarına neden olur.




Bayanlar, sokağa çıkmadan önce veya denize-havuza girmeden önce bir süreliğine selüloitlerinizden kurtulmak ister misiniz? Sorunlu bölgelerinizi birkaç dakika süreyle Salatalık dilimleriyle ovun. Salatalıktaki fitokimyasallar derinizdeki kollajenlerin gerilmesini sağlar, dış tabakayı sıkılaştırarak selüloitlerin görüntüsünü azaltır. Aynı şekilde kırışıklıklara da iyi gelir (özellikle de göz civarındaki).




Baş ağrısından kurtulmak için, Yatağa girmeden önce birkaç dilim Salatalık yiyin ve ertesi sabah dipdiri, baş ağrısız kalkın. Salatalık, vücudun kaybetmiş olduğu gerekli besinleri takviye edici yeterli miktarda şeker, B vitaminleri ve elektrolitleri ihtiva ettiği için yediğiniz birkaç dilim sorunlarınızı hemen yok eder.




Özellikle diyet yapanlar, açlık dürtünüzü ortadan kaldırmak mı istiyorsunuz? Salatalık yiyin.




Evinizde ayakkabı boyanız mı kalmadı? Taze kesilmiş bir Salatalık ile ayakkabınızı ovalayın. İçerdiği kimyasallar ayakkabınıza hem harika görünen bir parlaklık verir hem de deriyi su geçirmez hale getirir.




Evinizde bir kapı, pencere ya da benzer bir şey gıcırtı mı yapıyor? Bir dilim Salatalığı alıp gıcırtı yapan yerlere sürtün (tabii sürtünme yapan yerlere, menteşenin dışına değil) gıcırtı gidecektir.




Kendinizi gergin, bitkin mi hissediyorsunuz (özellikle ders çalışan öğrenciler, yeni bebek sahibi olmuş anneler ve diğer herkes) ? Bir tas kaynar suyun içine bir bütün Salatalığı ince dilimler halinde keserek koyun. Tası da bulunduğunuz odada uygun bir yere koyun. Salatalıktaki kimyasallar ve diğer besinler kaynar suyun içine girince tepki gösterirler ve suyun buharı ile birlikte bulunduğunuz odaya yayılarak nefis bir hoş koku yayarlar. Bu hoş koku sizlerin tüm gerginliğini alarak sakin kişiliğinize dönmenizi sağlayacaktır. Özellikle öğrenciler bunu denemelidir.




Yemek yediniz (örneğin kebap) ve ağzınızdan kötü koku yayıyorsunuz. Bir Salatalık dilimini alıp dilinizle damağınıza yerleştirin ve en az 30 saniye öyle tutun. Ağzınızda kötü kokulara neden olan bakterilerin fotokimyasallar sayesinde ölmesi nedeniyle bu sorundan kurtulmuş olacaksınız. (Soğan-sarımsak kokusu konusunda bir bilgi yok. Bunu da siz deneyin ve sonucu görün.)




Evyelerinizi, lavabolarınızı çevreye zarar vermeyecek bir şekilde temizlemek ister misiniz? Bir dilim Salatalığı alıp temizlemek istediğiniz yeri ovun. Sadece yılların birikimi lekeleri kirleri temizlemekle kalmaz, ayrıca güzel bir parlaklık verir temizlediğiniz yere. Bunun yanında elleriniz de o temizlik malzemelerin verdiği zararlardan kurtulmuş olur.




Kalemle yazarken bir hata yaptınız ve hatayı silmek istiyorsunuz. Salatalık kabuğunu alıp yavaş ve nazikçe silmek istediğiniz yazıya sürtün. Boya kalemlerinde ve keçe kalem yazılarında da oldukça yararlı. (Bilirsiniz bazen çocuklarımız duvarlara yazılar yazar, resimler yaparlar. Onlarda da deneyebilirsiniz.)
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
ya resmine bayıldım salatalığın canım çekti şimdi olsada yesek.salatalık soyarken kabuklarını akın atmayın yapıştırın yüzünüze 15-20 dk. bekletin.gerer yüzü.
 
Geri
Üst