1. TİTAN

    TİTAN Forum Okuru

    Sarımsağın Özellikleri ve Faydaları

    Konu, 'Alternatif Tıp' kısmında TİTAN tarafından paylaşıldı.

    Sarmısağın Faydaları Sarmısak yararları
    Sarmısak Faydaları nelerdir


    Yemeklere son derece lezzet veren sarımsağın sağlığa da büyük faydaları var melekler :) Keskin kokusundan dolayı ne yazık ki tüketilmeyen doğal antibiyotik sarımsağın faydalarını bir de bizim makalemizden öğrenin melekler :)

    < Konu Resmi..>




    Çiğ ya da pişirilmiş sarımsak tüketenlerde, mide, bağırsak, prostat, gırtlak ve meme kanserinin daha az görüldüğü bildirildi.
    Yapısında bol miktarda su var.

    Amerikan Diyetetik Derneğinin Denizaşırı Ülkeler Türkiye Temsilcisi Diyetisyen Selahattin Dönmez, yaptığı açıklamada, sarımsağın yapısında bol miktarda su, şeker içeren karbonhidratlar, kükürt bileşikleri, protein, lif ve serbest amino asitler bulunduğunu belirtti.

    Birçok hastalığın tedavisinde kullanılıyor
    Sarımsağın ayrıca yüksek miktarda fosfor, potasyum, kükürt, çinko, orta miktarda selenyum, A ve C vitaminleri ile az miktarda da kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir, manganez ve B kompleks vitaminlerini içerdiğini belirten Dönmez, "Uygarlık tarihi boyunca sarımsağın tıp alanında özellikleri değerlendirilmiş ve birçok hastalığın tedavisi amacıyla kullanılmıştır" dedi.

    Dönmez, sarımsağın bugün de atardamarları etkileyen hastalıklar, kanser, bağışıklık sistemi bozuklukları ve ağrılı eklem hastalıkları gibi birçok kronik hastalığın önlenmesi ve tedavisi amacıyla kullanıldığına işaret ederek, şunları söyledi:

    "Sarımsağın en önemli biyokimyasal özelliklerinden biri, vücuttaki zehirli toksik maddeleri atmaya yardımcı olma (antioksidan) potansiyelidir. Sarımsağın bu özelliğinin, içinde bulunan organik kükürt bileşiklerinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Çiğ sarımsakta da antioksidan potansiyel vardır, ancak yüksek dozları kalp, karaciğer ve böbreğe toksik etkiler gösterebilmektedir."

    Kansere etkisi
    Diyetisyen Dönmez, sarımsağın, organizmada birçok işlevi olduğu gösterilen, insan vücudunda doğal olarak üretilen nitrik oksiti artırıcı etkisi olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: "Bu mekanizmalar sarımsağın damar sertliği ve hipertansiyon tedavisi ile koruyucu önlem rollerini açıklamaktadır. Sarımsağın çeşitli mekanizmalarla kanser yapıcı etkenleri engelleyebileceği, bağışıklık sisteminin baskılanmasını önleyerek de kansere karşı yararlı olabileceği bilinmektedir. Sarımsak yıllardır kardiyovasküler hastalıkların tedavisi için kullanılmaktadır."

    Antioksidan özelliği
    Sarımsakta çok sayıda değişik insan bağışıklık sistemini güçlendiren ve hatta dengeli bir beslenmeyle alındığı takdirde çeşitli kanser risklerini azalttığı bilinen kimyevi madde (fitokimyasal) bileşiklerinin bulunduğunu belirten Dönmez, şunları kaydetti: "Sarımsağın özellikle antioksidan özellikleri kükürt bileşiklerinden başka içerdiği, özellikle meyve ve sebzelerde yaygın olarak bulunan renk maddelerinin bazılarından kaynaklanmaktadır.

    Bu maddelerin diyetle alımı, koroner arter hastalığı ölüm riski ile ters yönde ilişkili bulunmuştur. Çalışmalar sarımsak tüketiminin artırılmasının, kanser görülme sıklığıyla yakın ilişkili olduğunu göstermiştir. Yapılan çalışmalar, çiğ ya da pişirilmiş sarımsak tüketimi ile mide, bağırsak, prostat, gırtlak ve meme kanseri arasında ters ilişki olduğu sonucunu göstermektedir.

    Yapılan bilimsel çalışmalar ışığında, sarımsağın diyetle tüketiminin özendirilmesi ve önerilmesi, kanser ve kalp damar sistemi rahatsızlıkları gibi kronik hastalıklardan korunmada yararlı olacaktır. Sağlıklı beslenme programında tüm sebzeler ve meyveler gibi sarımsağın da yeri önemlidir. Her birey sarımsak tüketimine dikkat ederek, mutlaka bu ürünü beslenme alışkanlıkları içerisine yerleştirmelidir."


     
Sarımsağın Özellikleri ve Faydaları konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Sarımsağın Faydaları

    Sarımsağın Faydaları

    sarımsak,sarımsağın faydaları,sarımsak kokusu,sarımsak kokusu nasıl çıkar,sarımsak nelere iyi gelir,sarımsak nerede yetişir. Sarımsak veya sarmısak (Allium sativum L.), 25-30 cm yükseklikte, yeşilimsi beyaz veya pembe çiçekli, otsu bir kültür bitkisidir. Nadir olarak tohum bağlar. Bu nedenle soğancıkları (diş) ile üretilir. Ülkemizde “Beyaz sarımsak” ve “Siyah sarımsak” olmak üzere 2...
  2. Dereotunun Özellikleri ve Faydaları

    Dereotunun Özellikleri ve Faydaları

    Dereotu bitkisi Nedir Dereotu yararları Nelerdir Türk mutfağının vazgeçilmez çeşnilerinden biri olan dereotu, kendine has kokusu ve lezzetiyle hemen herkes tarafından sevilir melekler :) Bu makalemiz dereıtunun faydaları ile ilgili :) Dereotu Maydanozgiller familyasındandır. Gövdesi yeşil ya da mavi-yeşil renkli, yuvarlak kesitli, içi boş ve bir ana gövdeden dallara ayrılan yapıdadır. Hoş...
  3. Besbase Özellikleri ve Faydaları

    Besbase Özellikleri ve Faydaları

    Besbase Nedir Besbase Faydaları Nelerdir Alternatif tıp tedavilerinde kullanılan besbase özellikleri ve kullanım alanları ile ilgili bilgiler şöyle melekler :) Besbase Küçük Hindistancevizinin çekirdeğindeki zardır. Kokusu kuvvetli, tadı yakıcıdır. İçerisinde esans ve uçucu yağ bulunur.. Besbasenin Faydaları ve Etkileri Vücudu rahatlatır ve kuvvetlendirir. İştah açar. İdrar söktürür ve...
  4. Tere Özellikleri ve Faydaları

    Tere Özellikleri ve Faydaları

    Terenin Faydaları Tere Faydaları nelerdir terenin tohumunun faydaları Pazarlarda bolca bulunan ve rağbet etilen terenin faydalarını hepimiz biliyor muyuz acaba melekler? Bilmeyenleri düşünerek terenin faydalarını anlatan aşağıda ki makaleyi sizlerle paylaşıyoruz melekler :) Terenin tadı oldukça acıdır ve nahoş kokuludur. Bahçe teresi, çayır teresi, kış teresi, su teresi, yaban teresi, yer...
  5. Suteresi Özellikleri ve Faydaları

    Suteresi Özellikleri ve Faydaları

    Su teresi Su teresi Faydaları Su teresi yararları Doğada ki şifalı bitkilerden akarsu kenarlarında yetişen suteresi bitkisi, özellikleri ve faydaları hakkında sizleri kısaca bilgilendiriyoruz melekler :) Akarsu kenarlarında yetişen çok yıllık otsu bir bitkidir. Gövdesi yeşil renkte, köşeli, parlak ve yatıktır. Boyu 30-40 cm civarındadır. Kökü çoktur. Çiçekleri beyaz renklidir....

Sayfayı Paylaş