sarimsak

M

Misafir

Forum Okuru
sarimsak
Sarımsak 1000 yılı aşkın bir süredir adeta ilaç niyetine tüketilmektedir. Milattan 1500 yıl önce, Mısırlı bir doktorun, 22 sarımsak reçetesi vardı. Başağrıları, boğaz ağrıları ve halsizlik gibi rahatsızlıkların tedavisinde sarımsak öneriliyordu. Mısır'daki en büyük piramiti inşa eden işçilerin güç kazanmak için bol bol sarımsak yedikleri söylenir.
YARARLARI
Kan pıhtılaşmasını önler.
Kansere karşı etkilidir.
Sindirim sistemini çalıştırır. Hazımsızlığı giderir.
İdrar yollarını temizler.
İnsanı sakinleştirir.
Yaraları tedavi eder.
Kelliğe çaredir.
Cinsel gücü arttırır.
Mafsal iltihabına, romatizmaya karşı iyi gelir.
Damar sertliğine karşı iyi gelir.
Astıma karşı etkilidir.
Mantarı tedavi eder.
Bronşite karşı etkilidir.
Nezleyi önler.
Kolerayı önler.
Suçiçeğini tedavi eder.
Kabıza karşı etkilidir.
Saçlarda kepeği önler.
Şeker hastalarına iyi gelir.
Sara hastalarına iyi gelir.
Basura karşı etkilidir.
Göz yanmasına etkilidir.
Kangreni önler.
Yüksek tansiyonu önler.
Ağır gribi engeller.
Sarılığı önler.
Gırtlak iltihabını önler.
Zehirlenmeyi önler.
Ağız sağlığına iyi gelir.
Sıtmaya karşı etkilidir.
Kızamığı önler.
Menenjiti tedavi eder.
Veremi önler.
İskorbüte karşı etkilidir.
Dalak iltihabını önler.
Sigaranın zararını azaltır.
Tifoyu önler.
Mikropları yok eder.
Kanı temizler; kan dolaşımını hızlandırır.
Kan pıhtılaşmasını önler.
Kalp hastalıklarını, kalp krizini önler.
Tansiyonu düşürür.
Kolesterolü düşürür.
Kalbe yararlı olan HDL kolesterolünü çıkarır.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Kronik bronşiti önler.
Balgam söktürür.
Nefes darlığını önler.



Historia Naturalis adlı kitabında Pliny, 61 hastalığa çare olarak sarımsağı gösteriyor. 61 hastalık arasında bağırsak sorunları, köpek ve yılan ısırıkları, akrep sokması, astım, romatizma, hemoroid (basur), ülser, iştah kapanması, verem ve sara gibi hastalıklar bulunmakta. Sarımsağın kabızı önlediği ve rahim bölgesinde oluşan tümörlere karşı da iyi geldiği söylenir.
Yüzyıllardır Çin ve Japon bilim adamları yüksek tansiyon hastalarına sarımsağı öneriyorlar. Hindistan'da da sarımsak ve soğan kalp hastalıkları ve romatizmayı önlemek için tüketilir. Shakespeare zamanında İngiltere'de sarımsağın cinsel gücü arttırdığı söylenirdi.
Sarımsak adeta antibiyotik niyetine tüketilir. Özellikle verem tedavilerii için sarımsak macunları ve hapları keşfedilmişti. 1.Dünya Savaşında sarımsak, tifo ve dizanteriye karşı kullanılırdı. 2. Dünya Savaşında İngilizler, askerlerin yaralarını sarımsak ile tedavi ederlerdi. Böylece, yaranın mikrop kaparak kangrene yol açması önlenmiş olurdu. Ünlü doktor Albert Schweitzer de tifo ve koleraya karşı sarımsak uygulardı.

YARARLARI KESİN OLARAK KANITLANDI
Atalarımızın da belirttikleri gibi sarımsak birçok derde devadır. Bu, uzmanlarca da kanıtlanmıştır. Amerika'da Ulusal Tıp Kütüphanesinde sadece sarımsak üzerine 1893 yılından itibaren yayınlanan 125 adet kitap vardır. Sarımsak birçok hastalığa iyi geldiği gibi, kalp hastalıklarını, kalp krizini, kanseri ve birçok mikrobik enfeksiyonu önler.

ANTİBİYOTİK GİBİ ETKİSİ VAR
Sarımsak içindeki maddeler sayesinde mikropları öldürür. 1944 yılında, Chester J. Cavallito adlı bir kimyager, sarımsağın koku üreten maddesini inceledi. Bu maddenin tıpkı bir antibiyotik gibi mikropları öldürdüğünü ortaya çıkardı. Araştırmalarda çiğ sarımsağın antibiyotikten bile daha etkili olduğu görüldü. Uzmanlar, sarımsağın botülizm (gıda zehirlenmesi), verem, ishal, dizanteri ve tifo gibi mikrobik hastalıkları yendiğini söylüyorlar. Yapılan bir araştırmada sarımsağın tam 72 bakteriyi yok ettiği görüldü.
Kokuya neden olan fakat bakterileri yok eden sarımsaktaki alisin adlı madde, sarımsak çiğken daha etkilidir. Sarımsağı yemeklerin içinde pişirirseniz, alisin maddesi mikropları yok etme özelliği ile birlikte yok olur. Fakat bu, sarımsağın yararlarını kaybettiği anlamına gelmez.
Birçok ülkede sarımsak antibiyotik olarak kullanılır. Hatta bir zamanlar Rusya'daki bir grip salgınını ortadan kaldırmak için 500 ton sarımsak ithal edilmişti.
Polonya'da çocuklarda kalın bağırsak iltihabını, hazımsızlığı, zatüreyi ve böbrek sorunlarını tedavi etmek için sarımsak kullanılır. Çin bilim adamları menenjiti tedavi etmek için sarımsağı tercih ettiler.
5 yıl boyunca 21 hastaya sarımsak suyu aşılandı ve 6 kişinin tamamen iyileştiği, 5 kişinin de durumunda olumlu gelişmeler olduğu kaydedildi. Uzmanlar sarımsağın, verem gibi ağır hastalıkları da tedavi ettiğini ileri sürüyorlar.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR
1987'de Florida'da yapılan bir araştırmada, sarımsağın bağışıklık sistemini güçlendirerek, insanın hastalıklara karşı daha dirençli olmasını sağladığı ortaya çıktı. Prof. Tarig Abdullah'ın yürüttüğü araştırmalarda, sarımsağın hücreleri güçlendirerek insanın mikrobik hastalıklara, hatta kansere karşı dirençli olmasını sağladığı görüldü.
Bir deneyde, 10 kişinin her gün bol miktarda sarımsak tüketmesi istendi. Daha sonra sarımsak tüketenlerin kanları alındı ve kanlarına kanser hücreleri eklendi. Sarımsak sayesinde kandaki hücrelerin güçlendiği ve böylece kanser hücrelerinin yok olduğu dikkat çekti.
Prof. Abdullah, sarımsağın bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ileri sürüyor ve sarımsakla AIDS hastalarını da tedavi etmeyi amaçlıyor. AIDS hastalığında, bağışıklık sisteminin zayıf düştüğü bilinmekte. Sarımsak da bağışıklık sistemini güçlendirdiği için Prof. Abdullah, sarımsağı AIDS tedavisinde kullanmayı planlıyor.
Uzmanlar sarımsağın kalp dostu olduğunu belirtiyorlar. Sarımsak, kanı temizliyor, kandaki kolesterol oranını azaltıyor, kan pıhtılaşmasını önlüyor ve böylece kalbin sağlıklı kanla beslenmesini sağlıyor. Arun Bordia adlı Hintli bilim adamı sadece 2 diş sarımsağın kalp hastalıklarında bile pıhtılaşmayı önlediğini ve kolesterolü düşürdüğünü belirtiyor.
1987'de Kaliforniya'da Loma Linda Üniversitesinden doktor Benjamin Lau'nun yapmış olduğu bir araştırma, hergün sarımsak tüketen kişilerde, zararlı olan LDL kolesterolünün azaldığını, kalbe yararlı olan HDL kolesterolünün de yükseldiğini gösterdi. Araştırmalarda, sarımsağın hassas kalp damarlarını da güçlendirdiği tespit edildi.
New York Üniversitesinden kalp ilaçları uzmanı olan doktor Eric Block, sarımsağı inceledi ve içinde Ajoene adı verdiği bir madde keşfetti. Bu maddenin kanı temizlediğini ve pıhtılaşmasını önlediğini ortaya çıkardı. Dr. Block, sarımsağın yan etkileri olmayan harika bir kalp ilacı olduğunu ileri sürüyor.

TANSİYON HASTALARINA
Yüksek tansiyondan şikayetçi olan kişiler için sarımsak ideal bir besindir. Çin ve Japonya'da tansiyon hastaları yüzyıllardır sarımsak tüketmekteler. Amerikalı bilim adamları, yüksek tansiyonu tedavi etmek için ilk kez 1921'de sarımsak kullandılar. Bulgaristan ve İngiltere'deki araştırmalarda, sarımsağın adeta tansiyon hapı olduğu görüldü.

AKCİĞERLERİ KORUR
Doktor Irwin Ziment, sarımsağın öksürüğe, balgam söktürmeye, kronik bronşite ve nefes darlığına karşı etkili olduğunu söylüyor. Ziment, sarımsağın gribi ve şiddetli soğuk algınlığını da tedavi ettiğini ileri sürüyor. Uzmanlar, sarımsağın ağır kokusu sayesinde midenin harekete geçtiğini ve böylece akciğerlerin birtakım sıvılar salgıladıklarını belirtiyorlar. Akciğerlerin ürettiği bu sıvılar, balgamı sökerek öksürüğü hafifletiyorlar. Polonyalı bilim adamlarının yaptıkları araştırmalara göre sarımsak, kronik bronşite, hatta astıma karşı bile iyi geliyor.

KANSERİ ÖNLER
Sarımsak bol miktarda kanser önleyici madde içerir. Rus bilim adamlarının 1952'de yaptıkları araştırmalarda, sarımsağın tümörlere karşı etkili olduğu görüldü. Japon araştırmacılar, birtakım hayvanlara kanser virüsünü, aynı zamanda da bir miktar sarımsak suyu aşıladılar ve sarımsağın kanser hücrelerini tamamen yok ettiği görüldü.
Sarımsağın göğüs kanseri virüsünü de tamamen öldürdüğü kaydedildi. Uzmanlar virüsleri yok etmede, sarımsağın koku üreten maddesi alisin'in etkili olduğunu söylüyor. Sarımsağın akciğer ve karaciğer kanserini de önlediği ortaya çıktı.
Amerika'da 1987 yılında yapılan araştırmalarda, sarımsağın safra kesesi kanserine karşı da etkili olduğu görüldü. Uzmanlar, bol miktarda sarımsak tüketen ve pek sarımsak tüketmeyen kişileri karşılaştırdılar. Bol miktarda sarımsak tüketen kişilerde kanser hastalarına daha az rastlandı.
Teksas'daki M.D. Anderson Hastanesi ve Kanser Enstitüsü'nden bilim adamları, sarımsağın içerdiği kükürt oranını incelediler. Hayvanlarla yaptıkları araştırmalarda, kükürt sayesinde bağırsak kanserinin önlendiği ortaya çıktı. Kükürt sayesinde kanser hücrelerinin gelişmesinin engellendiği söyleniyor.
ÖNEMLİ BİLGİLER
Sarımsak kokusunu gidermek için uzmanlar; kahve, bal, yoğurt veya 1 bardak süt öneriyorlar. Uzmanlar, özellikle maydanozun sarımsak kokusuna karşı çok etkili olduğunu söylüyorlar. Ellerinizdeki sarımsak kokusunu gidermek için de, ellerinizi limon suyu ile yıkayın.
Bakterilerin ölmesi, bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve kanserin önlenmesi için sarımsak çiğ tüketilmelidir. Pişirilmiş sarımsak da kolesterolü düşürür, kanı temizler, balgam söker, öksürüğe iyi gelir ve bronşiti önler.
Günde sadece 1 diş sarımsak kan pıhtılaşmasını önler. Böylece kalp krizi ve kalp hastalıkları da önlenmiş olur.
Günde 2 diş sarımsak, kalp hastalarının kolesterolünü normale indirir.
 
Geri
Üst