Sayıları tekrar ediyoruz

Ayşegül AYRANCI

Daimi Üye
Sayıları tekrar ediyoruz
Anasınıfı eğitimi alan her çocuk zamanı gelince sayıları öğrenir. Kimisi aile ve sosyal yaşantısında sayıları öğrenip gelir; kimisi okul yaşantısında öğrenmeye başlar. Anasınıfı öğrencilerine sayı kavramı verilirken sayıları köşelere asma, farklı sayı yazma tablolarını geçici köşelere koyma, yaz sil defterleri ile ilgi çekme gibi girişimlerde bulunarak öğretmen yapılması gerekeni en çabuk şekilde yerine getirebilir. Öğrenim gerçekleştirirken önemli olan sayıyı görünce tanıma, nesnelerin kaç adet olduğunu somut bir şekilde kavrayabilme, sayının yazılış yönünü doğru olarak tamamlayabilme davranışını göstermeye gayret etmelisiniz.


Öğrenilecek sayıyı keçeden yazarak bir kesede saklama ve sizce kemsizde ne var bilebilir misiniz sorusuyla beyin fırtınasına teşvik edebilirsiniz. Öğrenilen her sayı için keçeden sayı hazırlama ve keseye koyma çalışması gerçekleştirebilirsiniz. Çocuk sayıları öğrendikçe öğretmen arada bu keseden sayı çekip sorduğu zaman pekiştirme davranışı da gözlemleyebilecektir. Sayılarla ilgili pek çok yapboz tarzı hazırlık içine girilerek çocukların öğrendiklerini bu oyuncaklar aracılığıyla pekiştirmelerine de rehber olunabilir. Öğrencilerde slayt gösterisiyle sayıları öğretme ve şarkı çalışmalarıyla pekiştirme gerçekleştirebilirsiniz.

Bir kaç eğitici video linkimizi tıklamaya ne dersiniz?

Eğitici video önerileri:
Okul öncesi sayılar şarkısı
1'den 20'ye kadar Türkçe sayılar

ZeemZoom çizgi film-Sayıları öğreniyoruz

Sayı çalışmaları içinde aşağıya eklediğim eşleştirme ve okuma yazma çalışması önerisi olarak verdiğim sayıları tamamlama sayfalarından faydalanırken de büyük pekiştirme sağlayabilirsiniz. Dergi çalışması yaptırma ya da çocuklar açısından pekiştirecek olacak olan oyun etkinlikleriyle sayı kavramını vermede etki elde edebilirsiniz.

Mesela oyun etkinliğinde balon içine atılan nesnelerle balonlar şişirip oyun oynatabilirsiniz. Çok da eğlenceli olacaktır. Mesela balonu patlatma oyununda çocuklar kendilerine verilen balonu müzik ile dans ederek patlatmaya çalışırlar. Patlayan balon içinden kaç nesne çıkarsa hep birlikte sayılır. Ya da yere içinde nesnelerin olduğu keseler atılır. Bu keseler müzik bittiğinde her çocuk bir tane alacak şekilde gruplandırılır. Elindeki kesesini açan çocuk içinde kaç tane nesne olduğunu sayar. Böylelikle sayı saymayı pekiştirmede eğlencede işin içine girer. Çocuklar arasında saymayı bilmeyen öğrencide öğrenme davranışını tamamlama fırsatını yakalamış olacaktır. Sayı kavramını pekiştirmede faydalanabilecek bu özgün oyun sayesinde kaliteli zaman geçirme fırsatını yakalamış olabileceksiniz.
8c24ffc088478cf6544adc16c9fbcf07.gif
anasinifi-2-sayisi-cizgi-calismasi.jpg
çocuklar-için-rakamlar-çizgi-tamamlama-11.jpg
df3c67089241b8dca3d43e33139427fe.gif
 
Geri
Üst