Sebzelerin dondurulma çizelgesi

KızılÖtesi

Aktif Üye
Üye
Sebzelerin dondurulma çizelgesi
SEBZELERİN DONDURULMA ÇİZELGESİ

Sebzelerin dondurularak saklanmasından iyi sonuç alınabilmesi için bunların taze ve kaliteli olması şarttır. Her sebzeyi en bol olduğu mevsimde almak lazımdır.
Sebzelerin dondurulmaya hazırlanmasında temizleme, haşlama, soğutma ve paketleme evrelerinin çok iyi yapılması şarttır. Şimdi bunları gözden geçirelim.
A- Temizleme: Sebzeler bildiğimiz gibi toprakta yetiştirildiklerinden her zaman kirlidirler, hele son zamanlarda ilaçlandırıldıktan sonra bunların yıkanmadan kesilip işleme tâbi tutulması ilaç zerreciklerinin içlerine nüfus etmesine sebep olur. Sebzelerin bol suda birkaç defa yıkanması kaçınılmaz şartlardandır.
B- Yıkanan sebzeler usulüne uygun bir şekilde ayıklandıktan sonra bir kevgir*de süzülmeye bırakılır Ayıklanmış olan sebzelerin dokularını yumuşatmak ( selülozik maddelerin yumuşatılması ), renklerinin, vitaminlerinin korunması ve sebzelerde bulunan enzimlerin yok edilmesini sağlamak için haşlama işlemi yapılır. Büyük bir tencerenin içine aşağı yukarı 10 litre su konur ve iyice kaynatılır, her seferinde 500 g miktarında sebze tel sepet ya da tülbent içinde 1-5 dakika arasında ( haşlama müddeti her sebze için ayrıdır. Bu çizelgede gösterilmiştir ) haşlanır. Haşlanma müddeti kaynayan suyun içine sebzeler daldırıldıktan sonra tekrar suyun fokurdamaya başlamasından sonra hesaplanır.
D- Soğutma:Haşlanan sebzelerin pişme durumuna gelmemesi için hemen buzlu suya daldırılarak soğutulması şarttır. Sebzelerin özelliklerini kaybetmemesi için bu işlem muhakkak uygulanmalıdır.
E- Paketleme:Buzlu suda soğutulan sebzeler bir kevgirde iyice süzüldükten sonra kurutulup naylon torbalara içlerinde bir miktar hava bırakılarak doldurulup ağızları sıkıca kapatıldıktan sonra -18 derecede derin dondurucuya istif edilerek saklanır.
 
Geri
Üst