1. KızılÖtesi

    KızılÖtesi Aktif Üye Üye

    Kayıt:
    28 Nisan 2008
    Mesajlar:
    3.416
    Beğenilen Mesajlar:
    9
    Ödül Puanları:
    38

    Sebzelerin dondurulma çizelgesi

    Konu, 'Faydalı Bilgiler' kısmında KızılÖtesi tarafından paylaşıldı.

    SEBZELERİN DONDURULMA ÇİZELGESİ
    Sebzelerin dondurularak saklanmasından iyi sonuç alınabilmesi için bunların taze ve kaliteli olması şarttır. Her sebzeyi en bol olduğu mevsimde almak lazımdır.
    Sebzelerin dondurulmaya hazırlanmasında temizleme, haşlama, soğutma ve paketleme evrelerinin çok iyi yapılması şarttır. Şimdi bunları gözden geçirelim.
    A- Temizleme: Sebzeler bildiğimiz gibi toprakta yetiştirildiklerinden her zaman kirlidirler, hele son zamanlarda ilaçlandırıldıktan sonra bunların yıkanmadan kesilip işleme tâbi tutulması ilaç zerreciklerinin içlerine nüfus etmesine sebep olur. Sebzelerin bol suda birkaç defa yıkanması kaçınılmaz şartlardandır.
    B- Yıkanan sebzeler usulüne uygun bir şekilde ayıklandıktan sonra bir kevgir*de süzülmeye bırakılır Ayıklanmış olan sebzelerin dokularını yumuşatmak ( selülozik maddelerin yumuşatılması ), renklerinin, vitaminlerinin korunması ve sebzelerde bulunan enzimlerin yok edilmesini sağlamak için haşlama işlemi yapılır. Büyük bir tencerenin içine aşağı yukarı 10 litre su konur ve iyice kaynatılır, her seferinde 500 g miktarında sebze tel sepet ya da tülbent içinde 1-5 dakika arasında ( haşlama müddeti her sebze için ayrıdır. Bu çizelgede gösterilmiştir ) haşlanır. Haşlanma müddeti kaynayan suyun içine sebzeler daldırıldıktan sonra tekrar suyun fokurdamaya başlamasından sonra hesaplanır.
    D- Soğutma:Haşlanan sebzelerin pişme durumuna gelmemesi için hemen buzlu suya daldırılarak soğutulması şarttır. Sebzelerin özelliklerini kaybetmemesi için bu işlem muhakkak uygulanmalıdır.
    E- Paketleme:Buzlu suda soğutulan sebzeler bir kevgirde iyice süzüldükten sonra kurutulup naylon torbalara içlerinde bir miktar hava bırakılarak doldurulup ağızları sıkıca kapatıldıktan sonra -18 derecede derin dondurucuya istif edilerek saklanır.



     
Sebzelerin dondurulma çizelgesi konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. sebze çorbası

    sebze çorbası

    - 1 küçük havuç - 1 orta boy patates - 1 orta boy domates - 1 yemek kaşığı (mercimek, bulgur, veya pirinç) - 1 yemek kaşığı sıvı yağı - Az tuz * Bir tencereye sebzeler küçük olarak doğranır, 1 yemek kaşığı herhangi bir tahıl unu, 1 yemek kaşığı sıvı yağ , az tuz konularak pişirilir. Tel süzgeçten geçirilir ve çocuğa verilir. Evde kıyma bulunduğunda 1 tatlı kaşığı katılabilinir, ancak olmadığı...
  2. sebze şöleni

    sebze şöleni

    Malzemeler 100 gr. Havuç 2 Salatalık 2 Finocchi 2 Adet Beyaz Kereviz Costolesi 1 Limon 2 Minik Soğan 2 Avakado 1 demet Yaban Turpu 1 Diş Sarmısak 1 Küçük Kase Yoğurt 100 gr. Ricotta 4 Damla Tabasco 2 Çorba Kaşığı Worcester 1 Demet Maydanoz Tuz, Biber Yemeğin Tarifi Sebzeleri ayıklayıp yıkayın. Finocchileri, havuç, kereviz ve salatalıkları, soyup çekirdeklerini temizledikten sonra zar...
  3. Balıklı sebze

    Balıklı sebze

    MALZEMELER 1/2 su bardağı Amerikan Pirinci 100 gr. somon balığı 1 adet bostan patlıcanı 1 adet kabak 50 gr. rendelenmiş kaşar Kızartmak için soya yağı 1 tutam karabiber, kırmızı biber Yeteri kadar tuz HAZIRLANIŞI Patlıcanların kabuğunu soyup kabaklarla beraber 2 cm. kalanlığında halka halka doğrayın. Yağda kızartıp kağıt havlu üzerinde süzdürün. Haşlanmış pirinci, kızaran sebzeleri, tuz,...
  4. Normal ve ideal kilo çizelgesi

    Normal ve ideal kilo çizelgesi

    yaşa göre boy ve kilo cetveli yaşa göre ideal boy ve kilo ideal çizelgesi 165 Erkeklerin Boylarına ve Yaşlarına Göre Normal ve îdeal Kilo Çizelgesi Kadınların Boylarına ve Yaşlarına Göre Normal ve ideal Kilo Çizelgesi Not : Çizelgelerde kilo sayıları terlik ve gecelik giysile*ri iledir. Çıplak tartı karşılaştırması için bu sayı*lardan iki kilo çıkarılması gerekir. ERKEKLER İÇÎN ÇİZELGE Yaş Yaş...

Sayfayı Paylaş