sedim sonucu 17 ne demek?

F

FERZAN BEY

Forum Okuru
sedim sonucu 17 ne demek?
İyi akşamlar beyza hanım .Annemin sedim sonucu 17 değer yüksekmi ?
 
Özür dilerim Beyza hanım 58 yaşında annem.
 
Sedimentasyon.jpg




Rica ederim,

Annenizin sedim sonucu normalin az üstün de. İleri yaşta olduğu için normal bir durum olabilir. Anneniz muhtemel bir enfeksiyon geçirmiştir. Sedim yüksekliği bir hastalık bulgusu olarak değerlendirilmemeli.Sedimentasyon testi ile ilgili ayrıntıları lütfen inceleyin .Sağlıklı günler diliyorum.

Sedimentasyon tahlilinin normal sınırların dışına çıkması bir hastalık durumunu gösterir ama hastalığın türü ve yapısı hakkında bilgi vermez.
Herhangi bir şikayet ile doktora başvuran kişide sedimantasyon testi ile alyuvarların çökme hızının ölçülmesi, tanıya giderken atılacak adımların yönünü belirler.
Sedimantasyon testinin normal değerleri kadınlarda ve erkeklerde farklılık gösterir. Normal sedimentasyon değerleri; kadınlar için 8, erkekler için 5'dir.
Üst sınırı ise; kadınlar için 20, erkekler için 15'dir.

Sedimentasyon tahlili yaşlılarda herhangi bir sebep olmaksızın hafifçe yükselebilir. Gebelerde ise gebeliğin dördüncü ayından itibaren yükselmeye başlar ve doğumdan sonraki 3-8 hafta yüksek kalır.
Birçok hasta sedimentasyon testi yüksek çıkınca hemen paniğe kapılmakta ve ciddi bir hastalığa yakalanmış olmasından şüphe duymaktadır.Oysa sedimentasyon testinin yüksekliği asla tek başına bir hastalık tanısı koydurmaz.

Sedimentasyon Testinin Düşük Çıktığı Durumlar:

Virüs hastalıkları ,.
Mononükleoz,
Polisitemi,
Talesemi minör

Sedimentasyon Testinin Yüksek Çıktığı Durumlar:

Enfeksiyon hastalıkları ve iltihabi durumlar .
Tümörler
Tüberküloz .
Romatizmal ateş,.
Romatoid artrit .
Kollajen Doku Hastalıkları
Glomerüloreflit
Miyokard Enfarktüsü
 
Geri
Üst