Şehzade Cihangir'in Hayatı ve Ölümü

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Şehzade Cihangir'in Hayatı ve Ölümü
şehzade cihangir hayatı, şehzade cihangir nasıl öldü, şehzade cihangir ne zaman öldü

Hürrem sultan ve kanuni'nin oğullarından biri olan ve doğuştan fiziksel olarak sırtında bulunan kambur olan Cihangir, rahatsız olmasına rağmen oldukça zeki bir şehzadeydi. Üvey abisi Şehzade Mustafa'yı ise çok seviyordu. Abisinin öldürülmesinden dolayı çok üzüldü. Ruhsal olarak çöküşe giren şehzade Cihangir , abisinin boğdurulmasından kısa bir süre sonra ise üzüntüsünden vefat etti. Şehzade Cihangir'in hayatı, ne zaman ve nasıl öldüğüne dair merak ettiğiniz bilgileri sizler için paylaşıyoruz.

sehzade cihangir.jpg

Şehzade Cihangir
Doğum 1531 civarı
İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm 28 Ağustos 1553
İstanbul,Osmanlı İmparatorluğu
Yattığı yer Şehzade Camii, İstanbul
Ebeveyn(ler) I. Süleyman ve Hürrem Sultan

Şehzade Sultan Cihangir (d.1531, İstanbul - ö.1553, Halep), (Osmanlıca adı: الأمير جيهانغير) Osmanlı Padişahı I. Süleyman’ın Hürrem Sultan’dan olan dördüncü oğlu.[1] Fiziksel rahatsızlıkları bulunması sebebiyle sancak istememiştir. Az sayıda sefere katılmıştır. Kendi öz kardeşleri tarafından bile dışlanmıştır. Cihangir’in en çok sevdiği kardeşi hep Şehzade Mustafa olmuştur. Ağabeyinin 1553 tarihinde Nahcivan Seferi sırasında padişahın otağında boğdurulması sebebiyle buna dayanamayan Cihangir aynı sene Halep’te hayatını kaybetmiştir. Babası Kanuni, onun adına Cihangir adlı semt kurdurmuştur.


Yaşamı

Şehzade Cihangir, 1531 yılında dünyaya gelmiştir. Eğitimini sarayda tamamlamıştır. Ayrıca Cihangir’in haremi ve eşi hiç olmamıştır. Yetişkinliğe ulaşınca babası ona Amasya Valiliğini vaad etmiştir. Ancak bir nedenden olayı sancak istememiştir. Kambur olan genç şehzade kendi öz kardeşleri tarafından hep alay konusu olmuştur. Lakin ağabeyi Şehzade Mustafa onun en çok seven kardeşidir. Bu yüzden Cihangir’de ağabeyini kendi öz kardeşlerinden daha çok sevmiştir. Ağabeyinin 1553 senesinde Nahcivan Seferi sırasında padişahın otağında boğdurulması Cihangir’in de ölüm sebebi olmuştur. Bu acıya dayanamayan Cihangir’de aynı sene Halep’te vefat etmiştir.

Kişiliği

Kendisi hattat (yazı ustası) olup, ayrıca Zarîfî mahlasını kullanan bir şairdir.
Ölümü

Ağabeyi Şehzade Mustafa’nın boğdurulduğu sırada, o da babasının çadırında olduğundan, olayı en yakından yaşamıştır. Bu, onun ruhunda öylesine bir hasar bırakmıştır ki, idam sonrası düştüğü büyük travmanın sonucuna daha fazla dayanamayıp, babasıyla Halep’e vardıklarında (28.08.1553) orada melankoliden ölmüştür. Kanuni, oğlu adına İstanbul-Beyoğlu’ndaki Cihangir mahallesi, bu adını işte bu talihsiz evlattan almış bulunmaktadır. Babası bu yeri onun adına kurdurmuş olup, aynı yere, cami, imaret, tekke ve türbe yaptırmıştır. Şehzade Cihangir’in mezarı İstanbul’daki Şehzadebaşı Camii’sinde ağabeyi Şehzade Mehmed’in yanı başında yer almaktadır.
 
Geri
Üst