Şeker yerine ne tür tatlandırıcılar kullanılmalıdır?

Uzman SühaN

Administrator
Şeker yerine ne tür tatlandırıcılar kullanılmalıdır?
Sağlıklı bir bünyeye sahip olmak için beslenmek önemlidir, sağlığa giden yolda üç beyazdan uzak durulmalı. Şeker, tuz ve undan uzak durulduğu sürece sağlığımız koruma altında olur. Gün içinde hareket halinde olduğumuzda ayak üstü atıştırma ihtiyacı duyarız. Şekerli gıdaların tüketilmesi sağlığımızı ciddi anlamda etkilemektedir.

Gerektiğinden fazla şeker tüketimi, insan vücudunda yağ depolanmasına yer hazırlayarak kilo almamıza neden olur. Şeker tat olarak basit olduğu kadar vücudumuza fazlası zarar verebiliyor. Uzmanlar dahi sofralarda şekerleri kaldırarak daha doğal tatlandırıcılar kullanılmasından yana olmaktadır. Şekerin yerini alabilecek çeşitli tatlandırıcılar sağlık dostu olduğu gibi hastalıklarında önlemesinde etkilidir.


Bal
En doğal tatlandırıcılar arasındadır. Şeker yerine tüketilebilir, çay ve tatlandırmak istediğiniz lezzetlerde kullanılması mümkündür. Doğal arı balları ise şekere oranla daha az zararlıdır.

Pekmez
Vücudumuzda demir, kalsiyum, bakır, potasyum, magnezyum bakımından zengin olan besinleri gösterir. Çay tatlandırıcı olarak kullanılabilir, vücudumuz için oldukça faydalı olduğu gibi; üst ve alt solunum yollarını destekleyerek kan yapıcı özelliği bulunmaktadır.

Tarçın
Yemeklerde tatlandırıcı olarak kullanılır, çayla birlikte tüketilmesi mümkündür. Faydalı besinler arasında yer alarak tüketilebilir.




01.jpg








Meyan kökü
Çaydanlıkta kaynatılarak lezzetli tatlandırıcılar elde edilebilir. Suyun içinde karışım yapmanız lezzet katarak doyabilirsiniz.

Kuru üzüm
Tatlandırıcı ve lezzetli etkileri bulur. Kalori bakımından düşük olup vücut dostudur. Şeker ihtiyacınızı karşılayabilecek değerlerdendir. Kan şekeri yükselmesi sonucunda hastalıklardan koruyarak tokluk hissi yaratır.

Kişniş
Diyabet metabolizmasını düzenleyici olarak, vücudun şeker ihtiyacını karşılayarak, kan şekerini düzende tutar.

Akçaağaç şurubu
Kahvaltı ve çayla birlikte tüketilebilen lezzetli ve tatlandırıcıdır.

Şekerin yerine kullanılabilecek çeşitli besinler bulunmaktadır. Bunların başında yoğurtlu ve lezzetli meyveler bulunmaktadır. Hepsi bir arada tüketilebildiği gibi karbonhidrat tüketimini düşürmektedir.►Şeker Yerine Alternatif Olarak ”Asesulfam K” Tüketilebilir

Asesulfam K satış noktalarında Sunette veya Sweet One olarak satışa sunulmaktadır. Sakarin ile aynı şekilde şekerden yaklaşık 200 kat daha tatlı bir maddedir ancak kullanımı sonrası ağızda kalan farklı bir tat nedeniyle pek fazla tercih edilen bir tatlandırıcı değildir.

►Kalorisiz Ne Kullanmalı: Şekerin yerine ne kullanabilirizi göz önünde bulundurulduğunda hiç sıfır kalori içermemesi ve idrar yoluyla vücuttan çok kolay atılmasıyla, çok tercih edilen bir tatlandırıcı olarak bilinmektedir.

►Şekerin Niyetine Alternatif Tatlandırıcı ”Aspartam” Tüketilebilir

Özellikle Amerika tarafından onaylanan şeker yerine kullanılan tatlandırıcı özelliği bulunan maddeler arasında yer alan Aspartam güvenli bir tatlandırıcı olarak bilinir. İlk pazara sürüldüğü isimleriyle satışı devam eden aspartam Equal ve Natura Sweet isimleriyle satışa sunulmakta olan bir yapay tatlandırıcı.

şekerin yerine ne kullanılır alternatifÖzellikle fırınlanmış ürünlerin içerisinde bol miktarda bulunan aspartam genellikle, puding, konserve besinler, dondurulmuş gıdalar, çeşitli içecekler, diyet içecekler, çeşitli aromalara sahip sakızlar ve jöle kıvamında hazırlanan tatlılar içerisinde bol miktarda yer alan bir tatlandırıcı maddedir.

Aspartam ile ilgili, zararlı olduğu yönünde pek çok açıklama yapılmasına karşılık, yapılan araştırmalar sonucu bu zararlı etkilerin hiçbiri kanıtlanamadı ve kullanımı devam etmektedir.
 
Geri
Üst