serinleyeyim derken hasta oluyoruz..

ms_enemy

Yeni Üye
Üye
serinleyeyim derken hasta oluyoruz..
Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Didem Evci, iklimlerdeki değişikliklerin klimaları hayatın ayrılmaz bir parçası haline getirdiğini ve son zamanlarda bilim adamlarının “havalar daha fazla ısınacak” açıklamalarının insanları klimalara karşı yoğun bir talebe yönlendirdiğini belirtti.

Klimaları kullanırken yaratacağı zararların da göz önünde bulundurulması gerektiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Evci, şöyle konuştu:
“İnsan vücudu sıcaklığına uygun klima çalıştırmayı unutmamalıyız. Vücut sıcaklığının çok daha altında ya da üzerinde kullanılan klimalar insan vücudunu rahatsız edecektir. İnsan vücudunun ortalama vücut sıcaklığının 37 derece olduğunu söylersek klimaların 20 ile 26 derece arasındaki sıcaklıkta çalıştırılması yeterli olacaktır.”

Sıcak havadan ani soğutulmuş bir ortama giren insanlarda metabolizmanın kendisini ayarlamasında güçlükler ortaya çıktığına dikkati çeken Yrd. Doç. Dr. Evci, “Çocukların, yaşlıların ve gebelerin bu gibi ortamlarda rahatsızlandığı bilinmektedir. Bu kişilerin klimaların direkt etkilerine maruz kalmaması gerekmektedir. Klimaların perdelerini yukarıya veya aşağıya doğru çevirerek üsten ya da alttan gelecek bir havalandırma yapmaya özen göstermeliyiz” dedi.

KLİMANIN ÇALIŞTIĞI ORTAMIN HAVA KALİTESİ ÖNEMLİ
Klimaların kendi iç sistemindeki suyun buharlaşması ve tekrar makineye dönüp su olması şeklinde bir çalışma düzeneğine sahip olduğunu bildiren Evci, şunları kaydetti:
“Klimalar bunu yaparken dışarıdaki havayı da kullanıyor. Bu nedenle bulunduğunuz ortamın havasının kalitesi çok önemlidir. Eğer ortamda nem yüksekse ve çok sayıda asılı toz parçacıkları varsa klima bu havayı kullanarak tekrar ortama verecektir. Bundan da özellikle alerjik hastalıkları olanlar etkilenir. Astım hastalarının da bu tür ortamlarda ataklarının artığı bilinmektedir.”

TEMİZLİĞİ YAPILMAYAN KLİMALAR HASTALIKLARA YOL AÇIYOR
Klimaların evlerde bulunan her eşya gibi temizliğinin önemli olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Evci, klimanın perdelerindeki ve iç yapısındaki tozların temizlenmesi gerektiğini, havadan kaynaklanan ya da klimaların içerisinde üreyen mantarların, hava akımıyla insan vücuduna girdiğini ve mantar rahatsızlıklarının artışına neden olabildiğini söyledi.

HER MEKANA KLİMA TAKILMAMALI
Çalıştırılan her klimanın dış ortama verdiği ısının da hesaplanması gerektiğinin altını çizen Yrd. Doç. Dr. Evci,şunları söyledi:
“Günümüzde iklim değişikliği nedeniyle enerji ve ısı tasarrufuna geçmemiz gerekiyor. Tükettiği elektriği de göz önünde bulundurarak klimaları bulunduğu ortamın boyutuna uygun seçmeliyiz. Çok büyük bir klimayı küçük bir odaya koyduğumuzda klimanın ortama vereceği soğuk hava o odanın kapasitesinden fazla olacaktır. Bu nedenle odada bulunan insanlar daha çabuk hasta olabilir ve daha fazla enerji israfı gerçekleşir.”
 
Geri
Üst