Serviks Rahim ağzı kanseri nedir ?

Uzman SühaN

Administrator
Serviks Rahim ağzı kanseri nedir ?
Serviks kanseri, bir kadının rahim girişinde gelişen bir kanser türüdür. Serviks, rahmin boynu olarak adlandırılan alt rahmin dar kısmıdır. Uzun yıllar boyunca, serviksin yüzeyini kaplayan hücreler bir dizi değişikliğe uğrarlar.Serviksdeki hücre değişiklikleri çok erken bir aşamada tespit edilebilir ve tedavyle i, serviks kanseri gelişme riskini azaltabilir. Serviks kanseri erken evrelerinde sıklıkla hiçbir belirtiye sahip değildir.


serviks kanseri.jpg




Çoğu rahim ağzı kanseri, insan papillomavirüsü veya HPV adı verilen bir virüsten kaynaklanır . HPV ye sahip olan biriyle cinsel ilişki kurarak HPV alabilirsiniz . HPV virüsünün birçok türü vardır . Her HPV türü servikal kansere neden değildir . Bazıları genital siğillere neden olur , ancak diğer türler semptomlara neden olmayabilir .Servikal kanser, erken evrelerinde genellikle belirtilere neden olmaz. Belirtiler gelişmeden önce Pap taramasında ve sonraki testlerde saptanabilir. Belirtiler olduğunda, en yaygın semptomlardan biri anormal vajinal kanama olaylarıdır.

Serviks kanseri , Pap smear veya serviks dokusunu örnekleyen diğer prosedürler kullanılarak teşhis edilebilir.Serviks kanseri uterusun diğer bölgelerinde başlayan kanserden farklı tedavi gerektirir .Serviks kanserine neden olduğu bilinen HPV lere karşı aşılama etkili bir koruyucu önlemdir.

Rahim ağzı kanseri ve belirtiler

Rahim ağzı kanseri herhangi bir belirti veya işaret oluşturamaz. Özellikle, erken evre servikal kanserler, kanser öncesi değişiklikler gibi, tipik olarak semptom üretmezler. Serviks kanseri hücreleri çevresindeki dokuları istila etmeye başladığında belirtiler gelişebilir.
Serviks kanserinin belirtileri ve bulguları şunlardır:

Anormal vajinal kanama
Menopozdan sonra vajinal kanama
Cinsel ilişki sonrası vajinal kanama
Dönemler arasında kanama veya lekelenme
Her zamankinden daha uzun ya da daha ağır menstrüel dönemler
Anormal vajinal akıntı
Birliktelik sırasında ağrı
Bu belirtilerin serviks kanseri için spesifik olmadığını ve çeşitli koşullardan kaynaklanabileceğini unutmamak önemlidir.

Bazı risk faktörleri

serviks kanseri gelişiminde başka faktörlerin de rol oynadığı düşünülmektedir. Serviks kanseri gelişimi için bir kadının riskini artıran bazı risk faktörleri tespit edilmiştir:

Sigara içmek
HIV enfeksiyonu
Bağışıklık sistemi zayıflığı
Geçmiş veya mevcut Chlamydia enfeksiyonu
Aşırı kilolu olmak
Oral kontraseptiflerin uzun süreli kullanılması
17 yaşından önce hamile kalmak

Serviks kanseri teşhisi için hangi testler yapılır Tedavisi nasıldır ?

Pap testi servikal kanseri taramak için yapılır. Pap smearda anormal hücreler tespit edilirse kolposkopi işlemi yapılır. Kolposkopi, pelvik muayene sırasında serviksin dış yüzeyini incelemek için ışıklı bir mikroskop kullanır. Anormal bölgeler bildirilirse, önceden kanser veya kanser olup olmadığına bakmak için bir patolog tarafından muayene için küçük bir doku örneği (biyopsi) alınır. Kolposkopi özel anestezi gerektirmez ve rahatsızlık açısından bir Pap smeara benzer.Kanser varsa, tümörün büyüklüğüne ve boyutuna bağlı olarak, tümörün yayılma derecesinin belirlenmesine yardımcı olmak için başka testler yapılabilir. Bu ilave testler, BT veya MR görüntüleme çalışmalarını içerebilir.

Serviks kanseri tedavisi, teşhis edildiğinde kanserin evresi de dahil olmak üzere birçok faktöre bağlıdır. Cerrahi, radyoterapi, kemoterapi ve hedefli terapi serviks kanseri için yaygın tedavi yöntemleridir.Ameliyat kanseri ortadan kaldırmak için, özellikle erken evre tümörlerde yapılır. Histerektomi (uterusun alınması) yapılabilir. Radyoterapi serviks kanseri için diğer bir yaygın tedavi yöntemidir. Radyasyon tedavisi kanser için ana tedavi olarak verilirse, genellikle kemoterapi ile kombine edilir.(Serviks kanseri tedavi seçenekleri cerrahi, radyoterapi , kemoterapi veya bunların kombinasyonlarını içerir.Tedavinin türüne karar vermek, kanserin evresi, hastanın yaşı ve sağlık durumu gibi çeşitli faktörlere bağlıdır.)
 
Rahim ağzı kanserinden çok korkuyorum.Düzenli olarak smear testi yaptırıyorum. Bu test erken teşhisle rahim ağzı kanser tedavisinde başarı sağlıyor.Smear testide zor bir işlem değil. Kulak çöpü gibi bir kanülle rahim ağzından sıvı örneği alınıyor ve inceleniyor. Her kadın mutlaka bu testi yaptırmalı.
 
Serviks kanseri rahim ağzının alt kısmı olan rahim ağzını kaplayan hücrelerden başlar. Buna bazen uterin serviks denir.Serviks kanseri için nedenler ve risk faktörleri arasında insan papilloma virüsü (HPV) enfeksiyonu, birçok cinsel eşe sahip olma, sigara içme , doğum kontrol hapları alma ve erken cinsel temasa girme gibi faktörler yer alır .HPV enfeksiyonu servikal displaziye veya servikal hücrelerin anormal büyümesine neden olabilir .Düzenli pelvik muayene ve Pap testi servikste kanser öncesi değişiklikler tespit edebilir .Servikal kanser, erken evrelerinde genellikle belirtilere neden olmaz. Belirtiler gelişmeden önce Pap taramasında ve sonraki testlerde saptanabilir. Belirtiler olduğunda, en yaygın semptomlardan biri anormal vajinal kanama olaylarıdır.
 
İnsanlar nadiren erken dönemlerinde rahim ağzı kanseri semptomlarına sahiptir. Bu nedenle prekanseröz lezyonların erken teşhisi ve tedavisini sağlamak için düzenli bir Pap testi yaptırmak çok önemlidir. Belirtiler tipik olarak yalnızca kanser hücreleri servikal doku üst tabakasından alttaki dokuya kadar büyüdüklerinde ortaya çıkar. (Prekanseröz hücreler tedavi edilmediğinde ve invaziv servikal kansere ilerlediğinde ortaya çıkar.)Serviks kanseri uterusun diğer bölgelerinde başlayan kanserden farklı tedavi gerektirir .Servikal kanser için tedavi seçenekleri arasında Radyasyon terapisi , ameliyat ,kemoterapi,HPV enfeksiyonunu önlemek için kullanılabilen aşılardır.Servikal kanserin prognozu servikal kanserin evresi ve türüne ve tümör boyutuna bağlıdır. Serviks kanseri, uterusun diğer bölgelerinde (rahim veya endometriyal kanser ) başlayan kanserden farklıdır .
 
Bana kanamamdan dolayı doktor ponstan forte diye bir ilaç verdi ama midem çok kötü oldu sırtıma göğsüme ağrılar giriyor yutkunamıyom yutkunurken sırtıma göğsüme ağrı giriyor bu ilactan diye düşünüyorum ilacı kullanmaya başlayınca oldu dahiliye doktoru bırakmamı söyledi bu ilacın böyle yan etkileri varmıdır başka bir sıkıntı çıkarmı
 
Evet kullandığınız ilaç mide ağrısına neden olabiliyor. İlacı kesmeniz halinde kanama yeniden başlayacaktır bu nedenle durumunuz hakkında doktorunuzu bilgilendirin başka bir ilaç reçete edebilir.
 
Smear testi sonucumda mikroskobik bulgular da yüzeyel intermedier ve endoservikal hücreler ile zeminde kokobasil kolonileri eritrositler ve nötrofil lökositler izlenmiştir ne demek açıklama yaparmısınız lütfen
 
Kanserler, başlangıçta oluştuğu hücrelerle karakterizedir. Serviks kanserinin en yaygın türü skuamöz hücreli karsinom olarak adlandırılır( Serviks yüzeyi üzerinde yassı hücreler olarak bilinen hücrelerden gelir. Skuamöz hücreli rahim ağzı kanseri tüm rahim ağzı kanserlerinin yaklaşık % 80ini tehlikeye atmaktadır.)Düzensiz vajinal kanama, invaziv servikal kanserin en sık semptomudur.Servikal kanserin gelişmesi genellikle birkaç yıl alır. Bu süre zarfında servikste veya etrafındaki hücreler anormal hale gelir.Sigara içiyorsanız serviks kanseri geliştirmeniz olasıdır. Serviks kanserini erken teşhis önemlidir. Bu yüzden düzenli aralıklarla jinekoloğunuzu ziyaret ediniz.Birçok faktör hastanın tedaviye başlama kararını nihai olarak etkiler. Tedaviyi olma amacı, durumun lokal kontrolü yoluyla semptomları iyileştirmek, bir hastanın iyileşme şansını arttırmak veya bir hastanın hayatta kalmasını uzatmak olabilir.
 
Geri
Üst