Sevilen şeyleri Allah yolunda harcamak

İ

İslami Yazar

Forum Okuru
Sevilen şeyleri Allah yolunda harcamak
Samimi ve ihlaslı şekilde, Allah'ın rızası dışında hiçbir amaç ve bedel gözetmeksizin infak etmek, yani Allah yolunda mal harcamak imanın göstergesidir. Allah yolunda mal harcayan müminler pek çok ayetlerde methedilmiş ve müjdelenmişlerdir. İnsanın bir kişiye veya bir şeye verdiği değer onu elde etmek için feda ettiklerinin boyutu ile doğru orantılıdır. Eğer insan bazı şeyleri feda etmez, demek ki, o şeyler onun için değerlidir. Hiçbir şey Allah'ın rızası ve rahmetinden daha değerli olmadığı için asıl mümin tüm bunları elde etmek için sahip olduğu her şeyi hak yolunda verebilir. Bunu yapmaması onun sevgi ve bağlılık hissi duyduğu bazı dünyevi şeyleri Allah'ın rızasından üstün tutması anlamına gelebilir. Bu durumda da ayetin bildirdiği gibi, asla iyiliğe yetmez.



SEVİLEN ŞEYLERİ ALLAH YOLUNDA HARCAMAK.jpg



Olabilir ki, bir insan Allah yolunda çok şey sarf etsin, büyük hizmetler göstersin, daima ibadet etsin ve iyi dini bilgiye sahip olsun. Fakat gerektiği zaman sevdiği bir şeyden ayrılamaz ve onu infâk edemiyorsa, bu, imanla alakalı olan zayıflıktır Bütün ibadetlerde olduğu gibi, Allah yolunda mal sarf ederken de bu ibadetin hikmetinin akılda tutulması çok önemlidir. Allah yolunda mal harcamak müminler için manevi bir arınma aracıdır.


İnsan sevdiği, değer verdiği şeyleri sadece Allah rızası için, O'nun rızasını kazanmaktan dolayı feda ediyorsa, sadece o zaman sarf ettiğinin Allah nezdinde bir anlamı ve kıymeti olur. Böylece mü'min, Allah'ın rahmet ve rızasını dünyadaki hiçbir şeye değişmeyeceğini, bu yolda her şeyini feda edebileceğini kanıtlamış olur. Mümin kişi bu şekilde davranarak Allah'ın rızasını ve rahmetini kazanmaya mecburdur, onun buna ihtiyacı var. Allah'ın ise hiçbir şeye ihtiyacı yoktur.


İsraf etmemek


Allah'ın verdiği nimetin değerini değerlendirebilir bilmemek, verilen nimetlerden istifade ederken veya onları sarf ederken bilinçsizce hareket etmek israfa neden olur. Cennet Allah'ın sonsuz nimetleri ile zengin olan muhteşem bir yerdir. Fakat hala bu dünyadaki nimetlere dikkatsizce yanaşan, onların kıymetini bilmeyen, Allah'a gereğince şükür edemeyen insanın cennet nimetlerini hakkıyla değerlendirip Allah'ı yüce tutması da mümkün değildir. Cenneti kazanabilmek için insan öncelikle bu dünyadaki yüksek ahlakı elde etmelidir. Mümin daha çok gözden kaçan böyle israfçılığa dikkatli olmalı ve Allah'a nankörlük, saygısızlık etmekten sakınmalıdır.


Allaha şükretmek


Mümin şükür etmekle Allah'ın sevgisini ve rızasını kazanır, O'na daha çok yaklaşır. Sebeplere, araçlara takılıp kalmıyor, sahip olduğu her şeyin yalnızca Allah'tan geldiğini bilir ve O'na karşı gelmekten uzaklaşıyor. Bu şekilde verilen nimetin maddi zevkinden tekrar tekrar manevi zevki alır. Verilen bu nimetler vesilesiyle Allah'ı tavsif edip yüceltir. Kalp ve dil ile birlikte, şükrün bilfiil olması da çok önemlidir. Bu da verilen nimeti Allah yolunda, Allah rızasının daha çok beklendiği yönde değerlendirmekle mümkün olur. Dolayısıyla şükretmek sadece belirli zamanlarda büyük bir kazanç ya da fayda elde edildiğinde, güzel yemek tüketildiğinde veya tehlike ve felaketten sağ salim kurtulan olunca dil ucu Elhamdülillah, Allah'a çok şükür demek değildir. Şükür her zaman tüm kalple yaşanacak ruh halidir. Selam ve dua ile..
 

Benzer Diğer Konularımız !

İ
Cevaplar
1
Görüntüleme
4K
İslami Yazar
İ
İ
Cevaplar
0
Görüntüleme
1K
İslami Yazar
İ
İ
Cevaplar
2
Görüntüleme
1K
İslami Yazar
İ
İ
Cevaplar
0
Görüntüleme
2K
İslami Yazar
İ
İ
Cevaplar
5
Görüntüleme
2K
İslami Yazar
İ
Geri
Üst