Sezeryandan sonra ne zaman birliktelik olabilir?

Uzman SühaN

Administrator
Sezeryandan sonra ne zaman birliktelik olabilir?
Doğum yapmak kadının tüm doğasını değiştirecek ve vücudunun toparlanabilmesi için belirli zamana ihtiyacı olacaktır. Bebeğin hayata katılması ile bebek bakımı, psikolojik olarak bedende yaşanan değişimlerden etkilenmek ve belirli bölgelerde bulunan dikişlerin iyileşebilmesi adına toplamda
6 hafta zamana ihtiyaç olacaktır. Zaten bu dönem lohusalık dönemi olarak bilinmektedir. Özellikle doğumdan sonra ilk kırk gün cinsel birliktelik yaşanmamakta, sonrasında vücut doğumdan önceki halini almaya başlayarak toparlanmaktadır.

Sonuç olarak sezaryen doğum sonrası cinselliğe başlamak için lohusalık döneminin bitmesi gerekmektedir.

Sezaryen doğumlarından sonra cinsel ilişki için her bayanın ayrı bakış açısı olabilir. Kimileri aylarca kendilerini hazır hissedemezken, kimileri de
6 hafta içerisinde kendilerini iyi hissederek cinsel anlamda kendilerini yeterli görebilmektedirler. Özellikle sezaryen doğum sonrası dikişlerde yaşanabilecek enfeksiyon durumu bu süreyi uzatabilecek bir etken olmaktadır.


5.jpg




GEBELİKLE İLGİLİ TÜM KONULARIMIZ AŞAĞIDAKİ LİNKTE


https://www.meleklermekani.com/forums/gebelik.59/


Gebelik döneminden önce kilolu olma durumu aynı zamanda gebelikle alınan kilolar sonrasında sezaryen ile doğum yapmak biraz daha sıkıntılı olabilecektir. Dikişlerin daha zor tutması ve daha zor iyileşmesi gerçekleşebilecektir. Bu durumda bayanlar sonrasında cinsel ilişki yaşayabilmek adına daha uzun süre beklemek isteyebilir ve geçen uzun- yoğun dönemin etkisini üzerinden atamayabilecektir.
Psikolojik etmenlerinde neden olabileceği birçok faktör bayanı ya da erkeği cinsel anlamda olumsuzluğa itip belirli dönem bu istek ötelenebilecektir
Sezaryenden sonra lohusalıkta cinsel ilişki başlaması için ideal süre 4-6 hafta kadardır. Bu süre lohusalık dönemidir ve bu dönemde annenin bütün vücudu toparlanarak doğum öncesi formunu almaya çalışır. Doğu sonrası kanama ve akıntı bu sürenin sonunda biter. Anne kendisini fiziksel ve psikolojik olarak doğum sonrası bebek bakımı sürecine alıştırmış olur. Ancak bu süre şart değildir bazı çiftler daha kısa sürede ilişkiye hazır hissedebilirler, bazı çiftlerde ise daha uzun süre gerekebilir. İdeal olarak 4-6 hafta belirtilse de çiftler hazı hissettikleri ve istedikleri takdirde daha erken cinsel ilişkiye girilmesinin anneye veya ameliyat bölgesine, dikişlere bir zararı olmaz.

Sezaryenden sonra cinsel istekte azaltma veya değişiklik olur mu?
Özellikle ilk bir ay annenin ameliyattan sonrası ağrı, yorgunluk ve bebekle ilgilenmesinden dolayı cinsellik konusunda isteğinde azalma olabilir, bu normaldir ve daha sonra düzelecektir. Ayrıca sezaryenden sonra 4-6 hafta azalarak devam eden kanama, lekelenme, akıntı vajinanın normal hali kadar ilişkiye elverişli olmasını engelleyebilir, bu da eşlerin ilişkiden aldığı zevki azaltabilir.
 
Geri
Üst