Sıcak Bölge İnsanları Dahamı Tembeldirler ?

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Sıcak Bölge İnsanları Dahamı Tembeldirler ?
"Soğuk hava, insanı dinç ve dinamik yapar, sıcak ise gevşetir. Onun için sıcak bölgelerde yaşayan insanlar biraz tembel olurlar." Bu yaygın inanç yeni değil. Montesquieu 1748’de yayımlanan Yasaların Ruhu’nda bu inancı bir teori haline getirmişti: "Sağlıklı bir insanı sıcak va kapalı bir yere koyun, ciddi bir kalp sıkıntısı yaşayacaktır. Böyle bir ortamda ondan zor bir iş isterseniz, pek sıcak bakmadığını göreceksiniz."

Bu inanç ve "kuvvetler ayrımı" kavramının babası büyük filozofun bu teorisi çökmüş durumda.

Hatta, Union des Banques Suisses’in (UBS) 71 metropolde yaptığı araştırmaya göre, gerçek bunun tam tersi bile denebilir. Dünyanın en çalışkan insanları kimler dersiniz? Bildiniz, Güney-Doğu Asyalılar. Rekor, Güney Koreliler’de: bir Seullü bir Parisli’den yüzde 56 daha çok mesai yapıyor ve üçte biri kadar izin kullanıyor. Barselonalılar, Amsterdamlılar’dan daha çalışkan. Bir Dubali, bir Londralı’dan yılda 268 saat daha çok mesai yapıyor. Hatta, güneşin ve denizin memleketi Miami’de insanlar, Kuzey’deki Torontolular’dan senede ortalama bir hafta daha fazla mesai yapıyorlar.

UBS raporunda yıllık mesai saatleri ve yıllık resmi izin rakamları verilen 70 metropolde yaşayanlar, yılda ortalama 1.845 saat mesai yapıyor, 20 gün resmi izin kullanıyorlar. İstanbul, yılda ortalama 2.030 saat mesaiyle Bangkok’la 16’ıncı sırayı paylaşıyor; yılda 15 gün resmi tatille de (Yeni Delhi, Bogota ve Toronto ile birlikte) en az izin kullanan 16’ıncı dünya şehri.

Özetle, sanılanın aksine sıcak ülkelerde yaşayan Güney-doğu Asyalılar’ın, Güney Amerikalılar’ın Batı ve Kuzey’de yaşayanlardan az dinlenip çok çalıştığı ortaya çıkıyor.

Ama, Montesquieu’nün formülünü ters yüz etmek için de çok acele etmeyin. Sıcak iklimlerin insanları, soğuk iklimde yaşayanlardan daha çalışkan ama... zenginlerin hayat seviyesini yakalayana kadar. Cepleri para gördükçe onlar da çalışma temposunu düşürüyor ve tatilin tadını çıkarmaya başlıyorlar.

(Metodoloji: eğitim sektörü hariç 13 meslek dalında çalışanların ortalaması alınmıştır. Yıllık mesai saatine yıllık resmi izin ve resmi tatiller dahildir. Yıllık izine resmi tatiller dahil değildir.)
 
Geri
Üst