Sigara doğruganlığı etkiliyormu ?

Uzman SühaN

Administrator
Sigara doğruganlığı etkiliyormu ?
Sigara içiminin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini hepimiz biliriz. Hamile kalmış veya hamile kalmaya çalışırken sigara daha zararlı etkilere sahiptir. Sigara, doğurganlık üzerinde bir etki yaratarak gebelik şansını etkileyebilir. Sigara içmenin doğurganlığı nasıl etkilediğini öğrenmek için makalemizi okumaya devam edin.Bir kadının yaşam biçimiyle ilgili, fertilitesini etkileyebilecek bir dizi faktör vardır. Tıbbi araştırmalar, diyet, vücut ağırlığı ve sigara içmenin, gebe olma ihtimalini önemli ölçüde etkilediğini kanıtladı. Bu makalede sigara içilmesinin erkeklerde ve kadınlarda doğurganlığı nasıl etkilediği üzerine bilgi bulacaksınız .

sigara ve doğurganlık.jpg





Hamile kalmak için hem sperme hemde yumurtaya ihtiyaç vardır. Erkeklerin üreme sağlığı kadınların üreme sağlığı kadar önemlidir.Yapılan araştırmalar sigaranın erkeklerin sperm sayısını ortalama yüzde 17 düşürebileceğini göstermiştir.Sigara içenler sigara içmeyenlere göre doğurganlık problemlerine daha yatkındır.Sigara içtiğinizde, vücudunuzun tamamında ve organlarınızın tamamında 7000 den fazla kimyasal madde yayılır. Bu da doğurganlık sorunlarına yol açabilir..Sigara içerisindeki toksinler, sadece ciğerlerinizde değil, üreme sisteminiz de dahil olmak üzere tüm vücudunuzun sağlığına zarar verir . Konuyla ilgili birçok araştırmaya göre, günde 10 veya daha fazla sigara, gebe kalma kabiliyetinize önemli ölçüde zarar verecektir.


Sigara doğruganlığı etkiliyormu ?


Sigara içmek doğurganlık sorunlarına neden olduğu bilinmektedir. İnfertilite oranları sigara içenler arasında sigara içmeyenlere göre daha yüksektir ve sigara içenler için hamile kalmaları daha uzun sürebilir. Sigara ve infertilite arasındaki bağlantı zorlayıcıdır.Sigaranın mutlaka infertiliteye neden olması gerekmez, ancak çiftin gebe kalma yeteneğini olumsuz yönde etkileyebilir. Alışkanlıktan kaynaklanan sorunlar üreme sistemi üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir ve sorunlar çeşitli düzeylerde ortaya çıkar.


Sigara, yumurtalıkların düzgün işleyişine müdahale edebilir ve üreme sürecinde önemli sorunlara neden olabilir:


Hormon bozukluğu

Düzensiz menstrüel sikluslar

Anovülasyon



Her şeyden önce şunu bilmeliyiz ki, sigara içmek kan damarlarını daraltıyor ve böylece genital dokulara olan kan akışını büyük oranda düşürüyor. Bu, spermlerin serviksten geçmesini önleyen vajinal kuruluk gibi çeşitli problemlere yol açar. Sigaranın yumurtalık rezervine, fallop tüplerine zarar vererek ve servikal değişikliklere neden olarak bir kadının doğurganlığına ciddi şekilde zarar vermektedir. Gebe kalmaya çalışırken sigara içmek, ektopik gebelik, düşük, azalmış folikül sayısı ve folliküldeki DNA ya olası hasar riskini artırmaktadır. Gördüğümüz gibi, sigara içenler üreme sistemine muazzam bir yük bindiriyor. Hamileliğe ulaşmak ve sigara içerken hamile kalmak, kumar oynamaktan farklı değildir..


Sigara ve Erkek Doğurganlık


A) Sperm konsantrasyonu, ölçülen bir meni semende bulunan sperm sayısını belirtir. Sigara içenlerde sperm konsantrasyonu sigara içmeyenlerden% 23 daha düşüktür.


B) Sperm hareketliliği , spermlerin yüzme yeteneklerini belirtir . Sperm düzgün yüzmediği sürece döllenme için yumurtaya ulaşamaz ve buluşamaz. Sigara içenlerde sperm hareketliliği neredeyse% 13 oranında azaldığı bilinmektedir.


C) Sperm morfolojisi temelde spermlerin şeklidir . Şekli önemlidir, çünkü tuhaf şekilli spermler yüzüp yumurtaya ulaşmayı zor bulacaktır.



Sperm DNA


Bazı çalışmalar sigara içen erkeklerin DNA parçalanması riskini artırdığını keşfetti. Sonuç olarak, kötü spermler döllenme, embriyo gelişimi, embriyo implantı ve düşük yapma konularıyla karşı karşıya kalabilir. Siagara içen erkekler doğurganlığı etkileyen anormal hormon seviyeleri ile karşılaşabilirler.


Hasarlı yumurta


Sigara yumurta hücrelerine zarar verebilir. Bir kadın sürekli olarak sigara içtiğinde yumurtalıklardaki yumurta sayısı erken düşebilir . Sonuç olarak, normal menopoz döneminden daha erken menopoz ilerlemesine neden olabilir.

Düşük Riski

Sigara içenlerde düşük yapma olasılığı yüksektir.Bunun nedeni, sigaranın fetüsün büyümesini engellemek yada uterin astarında değişikliğe neden olmasıdır.


Fallop tüpleri ile ilgili sorunlar

Sigara içen kadınlar fallop tüpleri ile ilgili sorunlarla karşı karşıya kalabilir. Fallop tüpleri döllenme aşamasında önemlidir.Sonuç olarak, gebeliği oldukça zor hale getirebilir. Ektopik hamilelik geliştirme şansı da yüksektir.


Rahim ağzı kanseri


Çok sigara içen kadınlar rahim ağzı kanseri gelişimine eğilimli olabilirler. Çünkü sigaradaki zararlı toksinler kansere neden olan maddelerdir. Aşırı sigara içen dişiler üreme sistemine uzun vadeli zarar verebilir..



Hamilelik sırasında sigara içilmesi, gebelik komplikasyonları, düşük doğum ağırlığı ve doğum kusurları riskini arttırır.Dolayısıyla, kadınların gebe kalmaya çalışmadan önce en azından birkaç ay sigarayı bırakmaları en iyisidir. Bu, gebelik şansını artırmaya, düşük yapma riskini azaltmaya ve doğmamış bebeğe zarar vermeyecektir.Son olarak hem erkek hem de kadın partnerlerin bebek sahibi olmayı ciddi bulmaları halinde sigarayı bırakmaları önemlidir. Doğrudan ve pasif sigara kullanımı hamile kalma şansınızı büyük ölçüde etkiler.
 
Bende eşimde bebek düşünüyoruz ama ikimizde sigara kullanıyoruz. Ne yaptıysak sigarayı bırakamadık. Doktorumda sağlıklı bir gebelik süreci için sigarayı bırakmam gerektiğini söyledi. Sigaraya devam edersek bende erken yumurta rezervinin bitmesi, eşimde sperm sağlığının bozulması çok olasıymış.
 
Bizim bir komşumuz var günde 2 paket sigara içiyor 4 tanede çocuğu var. Sigara kısırlık yapsaydı ben kısır olurdum bak 4 tane doğurdum diyor. Cehalete gülermisin ağlarmısın .Ne kadar yanlış bir düşünce . Yapaılan araştırmalar sigaranın rahmi ve yumurtalıkları yaşlandırdığını ortaya koyuyor. Hem erkekte hem kadında sigara kısırlık nedeni. Bebek düşünen çiftlerin sigarayı bırakmaları şart. Kaldıki sadece sigara içmek kısırlığa yol açmıyor sigara dumanına maruz kalmak bile tehlikeli.
 
Geri
Üst