şık banyo tasarımı için doğrular ve yanlışlar

M

Misafir

Forum Okuru
şık banyo tasarımı için doğrular ve yanlışlar
güzel banyolar şık banyolar çamaşır makinesi dolabı örnek banyo tasarım örnekleri
Günümüzde banyolar, tasarlanmaya gerek duyulmayan birer ihtiyaç hacmi olmanın ötesinde, kullanıcıların dinlenebilecekleri, keyifli vakit geçirebilecekleri, kendileriyle baş başa kalabilecekleri birer rahatlama mekanı olarak değerlendirilmeye başlandı. Peki doğru ve keyifli bir banyo tasarımı nasıl olmalı? Sorunun cevabını doğru ve yanlış örneklerle birlikte arayalım.

Bir konut için banyo tasarımı, diğer mekan tasarımlarından farklı değildir. Hedef; kullanıcının ihtiyaçları ve istekleri göz önünde bulundurularak, fonksiyonel olarak iyi planlanmış, estetik açıdan kullanıcıyı tatmin edebilecek, esnek ve yenilikçi bir alan yaratmaktır. Basitçe tariflemek gerekirse bir banyo tasarımını yönlendiren veriler, var olan ya da öngörülen trendler, kişisel zevkler, banyo hacminin üstleneceği işlevler, hacmin teknik donanımı (su tesisatı, pis su giderleri, havalandırma, aydınlatma, vs.) olarak sayılabilir. Banyo, hacim olarak vitrifiye ürünleri (küvet, lavabo, klozet, bide, duş kabini, vs.), bataryalar, yüzey kaplama malzemeleri (seramik, mozaik, mermer, vs.), elektronik cihazlar (çamaşır makinesi, kurutma makinesi, vs.) ve bunların teknik donanımlarından oluşur. Kullanılan ürünlerin kaliteli/ teknolojik olması estetik kaygıların dışında, daha güvenli ve hijyenik banyolar için gereklidir. Daha açıklayıcı olması açısından; 7,5 m2lik bir banyo hacmi ele alınarak doğru ve yanlış tasarım örnekleri yapılmıştır. Her iki yerleşimde de benzer ürünlerin kullanılmasına dikkat edilmiştir.

DOĞRU olan örnekte görüldüğü gibi, banyo içerisinde çamaşır makinesi, çamaşır dolabı, lavabo tezgahı, klozet, küvet ve dekoratif ahşap bank kullanılmıştır. Banyo hacmi, lavobo tezgahı ve onu karşılayan çamaşır dolabını sınırlayan duvar parçalarıyla ikiye ayrılmış gibidir. Bu duvar parçaları aynı zamanda klozetin olduğu bölümü gizleyerek bir mahremiyet sağlamıştır. Fonksiyonel olarak iyi tanımlanmış olmasının yanında, dolap ve tezgah yüzeyleri yanlış örneğe kıyasla daha fazla çıkmıştır. Bu da kullanıcı için bir konfor unsurudur.

YANLIŞ olan örnek incelendiğinde, hacim içindeki elemanların yerleşiminde bir düzensizlik olduğu kanısına varılır. Görsel olarak bu düşünceyi doğuran etken, hacmin cephelerindeki dengesiz dağılımdır. Lavabo tezgahının olduğu duvar cephesi duş kabini ve çamaşır dolabıyla kalabalık bir görüntü sergilerken, sadece klozetin bulunduğu karşı duvar hacmin zayıf cephesi görünümündedir. Fonksiyonel olarak incelendiğinde, çamaşır makinası ve çamaşır dolabının kullanımı, kullanıcı için oldukça zordur. Klozet kapının açılış yönünde konumlandırıldığından mahremiyet sağlanamamıştır. Alan kazanmak açısından küvet yerine 120x120 cm'lik köşe küvet kullanılmış ama alanın kullanışlı olması sağlanamamıştır. Hacim, işlevsellik ve estetik açıdan başarısızdır
 
Geri
Üst