Sınav kaygısı

karakuzu

Daimi Üye
Üye
Sınav kaygısı
Sınav öncesi
Sınav gerilimi
Sınav öncesi kaygı



Cocuklariniza ne kadar yardimci oluyorsunuz sinav öncesi? Onlari anlayabiliyor musunuz?Sinav kaygisi onlarin üstünde büyük bir yük.Sizde onlara yardim edin yükünü biraz olsun hafifletin.Allah zihin acikligi versin tüm sinava gircek ögrencilere :)



images[7]-250.jpg





Sınav öncesi öğrencilerin üzerinde büyük bir yük vardır. Dersler birikip ağırlaşmıştır, beklentiler yüksektir. Nasıl başaracağını bilememektedir.

Bu gerilim içerisindeki genç çoğu zaman karamsarlığa düşer , ümitsizlik duyguları gelişir. Daha sonra mücadeleyi bırakıp yenilgiyi kabul eder.

Pek çok zeki genç bu nedenle başarılı olamamaktadır. Sınav öncesi olumlu düşünce gücünü kullanmayı başarabilen genç ise zorluğu aşmayı başarabilmektedir.

Yapılan araştırmalar sınav öncesi kaygı düzeyinin ameliyat öncesi kaygı düzeyinden bile yüksek olduğunu göstermiştir.

Kız öğrencilerde erkek öğrencilere göre sınav stresi daha yüksek çıkmaktadır. Bunu önemli bir nedeni onlara okumak için verilen şansın az olması olabilir.

Sınav gerilimi yaşayan bir gencin en çok söylediği sözler şunlardır.

“Yemek yiyemiyorum, uykularım kaçıyor, hayattan zevk alamaz oldum, başaramazsam ölsem daha iyi, kazanamazsam mahvolurum”.

SINAVA VERİLEN ANLAM
Sınav kişiliğin değerlendirilmesi değildir.Öğrencinin bilgi ve çalışmasının değerlendirilmesidir.

Öğrenci başarılı ise iyi öğrendiği , başarısız ise iyi öğrenemediği ortaya çıkar. İyi insan veya kötü insan olduğu ortaya çıkmaz.

BAŞARI BASKISI
Sınavda başarısız olunabileceği düşüncesi başaramamak korkusuna dönüşür. Başaramama korkusu kaygı düzeyini yükseltir.Kaygı düzeyinin yükselmesi beyinde stres hormonları salgılatır.Stres hormonları öğrenme yeteneğini düşürür.Böyle bir kısır döngü ile başarısızlık ihtimali yüksektir.

Çözüm başarıya verilen anlamda yatar.

“Başarırsam hayatımın önemli bir dönüm noktasını aşacağım.Başarısız olmam aptal , beceriksiz bir insan olduğumu göstermez.Daha fazla çalışmamın gerektiği ortaya çıkar”, denilmelidir.​
 
Son düzenleme:
Geri
Üst