Sindirim Sistemi Organları ve Görevleri Hakkında Bilgiler...

  • Konbuyu başlatan TİTAN
  • Başlangıç tarihi
T

TİTAN

Forum Okuru
Sindirim Sistemi Organları ve Görevleri Hakkında Bilgiler...
sindirim sistemi nedir organları görevleri nelerdir yapısı işleyişi hangi organlardan kanımıza geçer ile ilgili bilgiler burada melekler
Yediğimiz yiyeceklerden vücudumuza yararlı maddelerin geçişini sağlamak için besinleri sindiririz melekler :) Az yesek te çok yesek te kural bu ,değişmez. :) Yani ha bir tabak çorba içmişiz,ha bir tabak zeytinyağlı yaprak sarması yemişiz aynı :) Peki sindirim sistemimiz hangi organlarımızla çalışıyor ? Aşağıda ki makalede sindirim sistemine yardımcı organlarımız ile ilgili bilgiler bulacaksınız. :)


sindirim-288.jpg


Ağız ve Dişler: Besinlerin dişler yardımıyla parçalandığı, mekanik sindiriminin yapıldığı yerdir. Ağızda besinleri ıslatıp yumuşatan tükürük salgısı bulunur. Tükürük salgısı içindeki enzimler karbonhidratların kimyasal sindirimini de gerçekleştirir.

Yutak: Yutağın görevi ağız boşluğuyla yemek borusu arasında bir kapı oluşturmaktır. Yutağın bir özelliği de soluk borusu ve yemek borusu arasında bir bağlantı bulundurmasıdır. Ağızdan nefes alabilmemizin dedeni budur.

Yemek Borusu: Yemek borusu da sindirim gerçekleşmeyen bir bölümdür. Yemek borusundaki kaslar peristaltik hareket denilen br yöntemle besinleri mideye doğru iter. Bir insan baş aşağı halde duruyor olsa bile yutkunabilmektedir.

Mide: Midede besinler mekanik ve kimyasal sindirimi gerçekleştirilir. Mide, kasılıp gevşeme hareketleri Sindirim Sistemiyaparak besinleri mekanik olarak sindirmektedir. Bu yöntemle bulamaç haline getirilen besinler daha sonra kimyasal sindirime uğrarlar.Mide özsuyu içinde bulunan mide asidi ve bazı enzimler kimyasal sindirimi gerçekleştirir.Midede sadece proteinlerin kimyasal sindirimi gerçekleştirilmektedir.

İnce Bağırsak: On iki bağırsak, boş bağırsak ve kıvrımlı bağırsak olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. İnce bağırsağa pankreas ve karaciğerden gelen enzimler dökülmektedir. Bu sayede karbonhidrat, yağ ve proteinlerin kimyasal sindirimi tamamlanmış olur. Artık en küçük parçalarına kadar ayrılan besinler kana geçebilecek hale gelmişlerdir.İnce bağırsak yüzeyindeki emici tüyler besinleri emerek kan damarlarına aktarırlar.

Pankreas: Pankreas öz suyunu salgılar. Pankreas öz suyu proteinlerin, karbonhidratların ve yağların kimyasal sindirimini gerçekleştiren enzimler içerir

Karaciğer: Safra adı verilen bir salgı üretir. Safra salgısı bir kanal yoluyla, yağların kimyasal sindirimini gerçekleştirmek üzere ince bağırsağa gönderilir.

Kalın Bağırsak: Kalın bağırsakta sindirim gerçekleşmez. Sindirilmiş besinlerden geriye kalan posa kalın bağırsakta ilerlerken su ve minerallerin emilimi gerçekleştirir.

Anüs: Besin maddelerinin vücudumuz tarafından kullanılamayan bölümlerinin dışarı atılmasını sağlar.
 
Geri
Üst