1. PaSikA

    PaSikA Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    28 Kasım 2007
    Mesajlar:
    19.796
    Beğenilen Mesajlar:
    601
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    İstanbul

    Sivas Yöresel Yemekleri

    Konu, 'Yöresel Yemekler' kısmında PaSikA tarafından paylaşıldı.

    sivas yemekleri sivas yöresel yemekleri sivasın meşhur ketesi tarifi ketesi sivas, sivas yemekleri, sivas yemek kültürü, sivas yöresel yemekleri, sivasın meşhur yemekleri, sivas yemekleri ve tarifleri

    Sivas ilinde yapılan yöresel yemekler ve tariflerini paylaşıyorum kızlar...

    [​IMG]


    Sivas mutfağı tarım ürünlerine dayanmaktadır. Sonbaharda kışlık yiyecek hazırlıkları başlar. Un öğütme, bulgur dövme, çekme, erişte, kadayıf, salça yapımı, sebze kurutma, etlik kesimi bunların başlıcalarıdır.
    Yöre yemekleri daha çok unlulara dayanmaktadır. Keş, peskütan, çökelek, süt ürünlerinden hazırlanan yiyeceklerdendir. Yöre yemekleri genellikle kırsal kesimlerde yazları ayranlı, pancarlı çorba, madımak, evelik, düğücek aşı gibi yemekler yapılır. Kışları ise tırhıt, sübüra, kelecoş, tarhana, içli köfte, hingel gibi hamurlu yemekler yenmektedir. Kentte genellikle sebze yemekleri yapılmaktadır.

    Sivas kebabı ünlüdür.
    Tandırda kül çöreği, fotla, patates yada peynirle yapılan kömbe, kete, lavaş yörede yaygın ekmek çeşitlerindendi

    SAC KEBABI
    Kemiksiz (kuşbaşı) koyun eti, yağı ve tuzu ile (et yağlı ise yağa ayrıca lüzum kalmayabilir), altında ateş yanan bir sac üzerine konup, karıştırılmak suretiyle kızartılır. Doğranmış patlıcan ve yeşil biberler de ilave edilip tekrar karıştırılır, sebzeler kızarınca dilimlenmiş domatesler konup ateşte biraz daha çevrilir. Sebzenin bol olduğu yaz günlerinde Çermikler, Paşa fabrikası, Tekke önü gibi mesirelere gidilince yapılan bir piknik yemeğidir. Evler de yapılabilir. Pişirmek için kullanılan sac, sac kebabı yapılanları biraz daha ufak (çevicek) tır.


    BAL HELVASI
    Unun tereyağda kıvamınca kavrulmasından sonra (Un fazla kavrulur, rengi koyulaşırsa helvaya geçmiş derler) az sulu veya sütlü süzme bal katılarak helva hazırlanır. Hatta tepsiye alınan bu helvalar üzerine ayrıca petekli bal (dalak balı) konulup yenilir.


    BULGUR - (YUVARLAK KÖFTE)
    2 adet sogan rendelenir; tuz, biber, 1 kg. çekilmis kiyma, 1/2 lt. ölçek dolusu ince bulgur, bir çay bardağı su hepsi bir hamur halinde iyice yoğurulur. El içinde bilye büyüklüğünde köftecikler yuvarlatılır. Arzu edilirse köfte az miktarda kızgın yağda pembeleşinceye kadar döndürülür. 1-2 lt. kaynar suya bir kaşık salça atılır. Köfte yarı pişmiş vaziyette iken bir çay bardağı pirinç salınır. Bir çorba kaşığı kızdırılmış sade yağına bir tatlı kaşığı kuru nane karıştırılarak pişer üzerine dökülür. Arzu edilirse limon da sıkılabilir.



     
Sivas Yöresel Yemekleri konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. sivas yemekleri

    sivas yemekleri

    sivasa ait yemekler sivas yöresine ait yemekler sivas yemekleri sivasa özgü yemekleri resimli Sivas Yemekleri BAL HELVASI Unun tereyağda kıvamınca kavrulmasından sonra (Un fazla kavrulur, rengi koyulaşırsa helvaya geçmiş derler) az sulu veya sütlü süzme bal katılarak helva hazırlanır. Hatta tepsiye alınan bu helvalar üzerine ayrıca petekli bal (dalak balı) konulup yenilir. BULGUR -...
  2. Sivas Yemekleri

    Sivas Yemekleri

    sivas yemekleri Sivas mutfağı tarım ürünlerine dayanmaktadır. Harman sonunda (sonbahar) kışlık yiyecek hazırlıkları başlar. Un öğütme, bulgur dövme, çekme, erişte, kadayıf, salça yapımı, sebze kurutma, etlik kesimi bunların başlıcalarıdır. Yemekleri daha çok unlulara dayanmaktadır. Keş, peskütan, çökelek ve süt ürünlerinden hazırlanan yiyeceklerdendir. Genellikle kırsal kesimlerde yazları...
  3. Düzce Yöresel Yemekleri

    Düzce Yöresel Yemekleri

    düzce yemekleri Düzce iline özgü yöresel yemeklerin yapılışını paylaşıyorum melekler.... Düzce ilinde yöresel yemekler olarak, Arnavut Böreği, Şıl Börek, Göbete ve Mantısı, Katlama, Sarı Burma ve Su Böreği, Boşnak Böreği ve Tatlısı, Gözleme, Höşmerim ve Tavuklu Keşkeği, Lepsi, Mamursa ve Halujları, Kara Lahana Yemeği ve Mısır Ekmeği sayılabilir Düzce bölgesinde köyden köye çeşitli...
  4. Samsun Yöresel Yemekleri

    Samsun Yöresel Yemekleri

    samsunun yöresel yemekleri samsun yöresel yemekleri nünük otu Samsunun Yemek kültürü,samsun yemekleri,samsunun yemek tarifleri,samsunun yöresel yemekleri,samsunda yapılan yemekler, Orta Karadeniz Bölgesine ait Samsun ilinde yapılan yöresel yemekler ve tariflerini paylaşıyorum kızlar... Samsun'un yemeklerinde mısır lahana ve kuru fasulye ağırlık kazanmaktadır. Etli pirinçli ve...
  5. Kahramanmaraş Yöresel Yemekleri

    Kahramanmaraş Yöresel Yemekleri

    kahramanmaraş yemekleri kahramanmaras yemekleri kahramanmaraş resimli Kahramanmaraş Yöresel Yemekler,kahramanmaraş yemekleri tarifleri, Kahramanmaraş'ın yemekleri, Kahramanmaraş, Kahramanmaraşın meşhur yemekleri Kahramanmaraş ilinde yapılan yöresel yemekler ve tariflerini paylaşıyorum kızlar... Kahramanmaraşın Yöresel Yemekleri şöyle sıralanabilir; Tirşik Çorbası Tarhana Çorbası...
Etiketler:

Sayfayı Paylaş