Sivilce ve akne neden olur nasıl tedavi edilir ?

Uzman SühaN

Administrator
Sivilce ve akne neden olur nasıl tedavi edilir ?
Sivilce söz konusu olduğunda, diyetinizin oluşumu üzerinde büyük bir etkisi vardır. Ve bunu sadece besin alımınız ile ortadan kaldıramazken, kesinlikle etkileyebilirsiniz. Beslenme alımınıza bağlı olarak, aknenin şiddeti azalabilir veya kötüleşebilir.Sivilce genellikle vücuttaki hormonal değişikliklerle tetiklenir, bu nedenle ergenlik çağındaki yaşlı çocuklarda ve gençlerde görülür . Ciddi sivilce vakaları nadiren zararlı, ancak duygusal sıkıntıya neden olabilir. Cildinizi etkileyebilecek bir şey diyettir. Bazı yiyecekler kan şekerinizi diğerlerine göre daha hızlı artırır . Kan şekeriniz hızla yükseldiğinde, vücudun insülin adı verilen bir hormon salmasına neden olur. Kanınızda aşırı insüline sahip olmak, yağ bezlerinin daha fazla yağ üretmesine ve akne risklerinizi artırmasına neden olabilir.



sivilce ve akne tedavisi.jpg






Parlayan, kusursuz bir cilt , çoğumuzun istek listesinde yer alır. Cilt yüzeyindeki yağın aşırı üretimi, ölü deri hücrelerinin kümelenmesine ve sivilce oluşturmasına neden olur . Akne, ergenlik döneminde hormon seviyelerindeki değişikliklerden kaynaklanmaktadır. Gençlerin diğer yaş gruplarından daha fazla etkilenmesinin nedeni budur.Yağlı cilde sahip olanlar sivilce geliştirmeye daha yatkındır. Ergenlikteki derideki bezler, sebum olarak bilinen yağlı bir madde verir. Bu sebum kalındır ve derideki kılların büyüdüğü küçük gözenekleri tıkayabilir. Akne kalıtsal olabilir.Kızlar arasında en yaygın olarak 14 ile 17 yaşları arasında görülür ve erkekler arasında en sık 16-19 yaşları arasında görülür.





sivilce nedir?


Akne, gözeneklerin kir, yağ veya bakterilerle tıkanmasına ve iltihaba neden olduğu bir cilt rahatsızlığıdır.



2. Sivilce neden olur?


Akne için birçok faktör vardır, ancak ana suçlular aşırı sebum, hormon ve bakteriler gibi görünmektedir.



Cildi temiz ve yağsız tutmak akne önleme ve tedavi etmenin en önemli adımıdır. Etkilenen bölgeler ve akneye eğilimli bölgeler, günde iki kez yumuşak bir sabun veya temizleyici ile yıkanmalıdır. Cilt ovulmamalıdır. Bu, iltihaba yol açan cildin daha ince üst tabakalarını tahriş edebilir. Sivilce için kullanılabilecek birkaç krem, losyon ve merhem vardır. Bu tedavi edilebilir bir durum değildir ve semptomlar ortadan kalktığında, yeniden oluşması muhtemeldir.



Topikal olarak uygulandığında A vitamini (retinol) sivilce ile savaşır. Hem erkek hem de kadın üzerinde yapılan bir çalışma, retinolün akne inflamasyonu tedavisinde son derece etkili olduğunu göstermiştir .Bir çalışmada, akneden muzdarip kişilerin, oral D vitamini takviyesi almaya başladıktan sonra semptomlarında bir iyileşme yaşadıkları bulunmuştur. Ayrıca, C vitamini ile birlikte E vitamini, kombininin akneye neden olan bakterilerin gelişmesini önlemeye yardımcı olduğu gözlenmiştir.




Vitamin A, D ve E den Yüksek Gıda Maddeleri




Tatlı patates

Havuç

Yumurta sarısı

Ham tam yağlı süt

Tuna balığı

Somon

Havyar

Mantarlar

ıspanak

Avokado

Zeytin yağı

Domates


Oksidatif stres, aknenin başlıca nedenlerinden biridir.Bu nedenle, akne önlemek için antioksidanlar açısından zengin gıdalar tüketin.




Antioksidanlardan Yüksek Gıda Maddeleri



Bitter çikolata


Meyveler (kızılcık, dut, goji berry, böğürtlen ve yabani yabanmersini)

fındık

Fasulye

Kişniş

Enginar

Kuru üzüm

Yeşil çay

Brokoli

Domates


Çalışmalara göre, mikro besin çinko cildin gelişimi ve doğru işlevini sürdürmek için çok önemlidir. Ayrıca çinko akneye neden olan bakterilere karşı etkilidir. Birkaç çalışma akne hastalığı (hem erkek hem de kadın) olan kişilerin vücutlarında önemli ölçüde düşük çinko düzeylerine sahip oldukları sonucuna varmıştır



Çinko İçeren Gıda Maddeleri




ıspanak

Tavuk

Mantarlar

Yoğurt veya kefir

Kuzu eti

Kaju

Nohut

Kakao tozu

Susam taneleri

Kabak çekirdeği



Akne Nasıl Teşhis Edilir?



Sivilce tanısı koymak veya tedavi etmek için genellikle belirli testler gerekmez. Bir doktor, bazı ilaçlara başlamadan önce bazen hormonal kan testlerini kontrol etmek isteyecektir.



Çok fazla stres akne neden olabilir mi?



A. Genel olarak, stres sivilce olma şansınızı artırabilir. Stres ve strese maruz kaldığında üretilen bazı hormonlar ( kortizol gibi ) akne ile bağlantılıdır, ancak tek başına stresin akneye neden olması şüphelidir.



Doğum Kontrol Haplarını Bırakma:


Birçok kadın ayrıca doğum kontrol haplarını kullanmayı bıraktıktan sonra akne geliştirebilir.Haplar hormonları düzenliyor olabilir. Ek olarak, akne çeşitli koşullar için alabileceğiniz belirli reçeteli ilaçların yan etkilerinden de kaynaklanabilir. Yağ bazlı güneş koruyucuları cilt bakım ürünleride akne gelişimine neden olabilir


Araştırmacılar süt ürünlerinin aknenizi kötüleştirdiğini ileri sürüyorlar. Bunun nedeni süt üretimini artırmak için ineklere hormon enjeksiyonlarının yapılmasıdır.Süt veya süt ürünlerini tüketirken, vücudunuzda hormonal dengesizliğe neden olur ve bu da sivilcelenmeyi tetikler . Bir başka çalışma çikolatanın aknenin şiddetini artırabildiğini göstermektedir. Kakao tüketiminin akne semptomlarını artırabileceğini düşündürmektedir. C Vitamini: Bu antioksidan cildiniz için bir kurtarıcıdır. Sadece hücre rejenerasyonunu artırmaz, aynı zamanda akneyi temizler . Vitamin B3 Veya Niasin: Bu önemli vitamin akne tedavisinde çok etkilidir.


Akne diyette aşırı iyot ile yakından ilişkilidir.Lütfen iyotu tamamen kesmemeyi unutmayın, ancak tuz alımını azaltın, bu da cildiniz için harikalar yaratacaktır.Araştırmalar düşük glisemik diyetin akneyi tamamen temizleyebileceğini göstermiştir. Düşük glisemik diyete sahip olan insanlar kanlarında daha düşük androjen seviyelerine sahiptir. Mısır şurubu, şeker, beyaz un, rafine edilmiş tahıllar, soslar, ketçaplar, gazlı içecekler, spor içecekleri, meyve suları, gizli şekerler içeren işlenmiş etlerden uzak durun. Mevsiminde meyve ve sebze tüketin. Doğal bir diyetiyle kan şekeri seviyenizi yönetin meyve ve sebzeler, fındık ve tohumlar, tam tahıllar, baklagiller ve doğal yağlardan elde edilen sağlıklı yağlar.

Sivilce oluşumuna neden olabilecek yağ birikimini önlemek için yüzünüzü günde bir veya iki kez yıkayın. Yüz fırçası alın ve cildinizi bebek sabunundan faydalanarak fırçalayın. Kesinlikle bez havlu kullanmayın. Kağıt havluyla cildinizi kurulayın.. Bir doktor akneyi reçeteli ilaçlarla tedavi edebilir. Şişddetli akneye sahipseniz mutlaka bir dermatoloğa görünün.
 
Ben genelde ay çekirdeği yada çok yağlı yemekler tükettiğim zaman yüzümde sivilcelenme oluyor. Sivilceleri gidermek için yüzüme limon sürüyorum. Birde kil maskesi yapıyorum. Cildimi temiz tutuyorum. Bunları uyguladığım zaman sivilce ikinci gün geçiveriyor.
 
Geri
Üst