Soğanların filizlenmesi nasıl önlenir?

Uzman SühaN

Administrator
Soğanların filizlenmesi nasıl önlenir?
Yemeklerde ve salatalarda soğan sıklıkla kullanılır. Yemeklere lezzet vermesinin yanında soğan sağlık açısından da önemlidir. Soğan bol miktarda kullanıldığından dolayı genellikle bol miktarda alınır ve evde saklanır. Ancak uygun olmayan koşullarda saklanması durumunda soğanlarda filizlenme meydana gelir.


Soğan filizlendiğinde hem besin değerini hem de lezzetini kaybeder. Genellikle ısı ve nem miktarının fazla olmasından kaynaklanan filizlenmenin önlenmesi içinse soğanların uygun koşullarda saklanması ve bazı önlemlerin alınması gerekir.





2.jpg









Soğanın Filizlenmemesi İçin Yapılabilcekler

Soğanın filizlenmesinin önlenmesi için öncelikle alınan soğanların kuru bir bez üzerine yayılması gerekir. Bu şekilde hem bozuk ve çürük soğanlar tespit edilerek ayrılabilir hem de soğanlarda filizlenmeyi hızlandırabilecek olan nemlenme giderilir.


Soğanlar saklanmadan önce mümkünse güneş gören kuru bir ortamda, geniş bir tepsinin içine serilerek birkaç gün bekletilmelidir. Bu işlem soğanların iyice kurumasını sağlar ve kuruyan soğanların dayanma ve filizlenme süreleri de uzar.


Soğanların saklanması için serin ve kuru bir ortam tercih edilmelidir. Ortam ne kadar sıcak ve nemli olursa filizlenme de o kadar kısa süre içerisinde oluşur.


Soğanların saklama boyunca kuru kalmaları için ayrıca hava alan bir torbada saklanmaları gerekir. Bunun için çuval, file ya da bez torba kullanılabilir. Ancak soğanlar poşet içinde saklanacaksa poşetin ağzı kesinlikle bağlanmamalıdır. Bu durumda soğandan meydana gelen buharlaşma poşetin içindeki nem oranını yükseltir ve bu durumda filizlenme süreci de hızlanır. Ayrıca bu durum soğandan çıkan bazı gazlardan dolayı bozulma sürecini de hızlandırır.


İçlerinde bulunan yiyecek ve içeceklerin buharlaşmasından dolayı nem seviyesi de yüksek olduğundan soğanların buzdolaplarında saklanmaması gerekir.


Saklanan soğanların filizlenmesinin engellenmesi için kullanılabilecek bir yöntem de soğanların yanına yeşil elma koyulmasıdır. Bunun için soğanların içinde bulunduğu filenin içerisine 1-2 adet yeşil elma koyulması yeterlidir. Bu yöntemle soğanlar uzun süre filizlenmeden ve tazeliklerini koruyarak saklanabilir. Ancak yeşil elma kullanımında da elma ve soğanların durumu sık sık kontrol edilmeli ve bozulan, çürüyen ve küflenmeye başlayan soğan ve elmalar fileden hemen uzaklaştırılmalıdır.
 
Geri
Üst