Şömine Temizliği Nasıl Yapılır?

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Şömine Temizliği Nasıl Yapılır?
şömine temizliği, şömine bacası nasıl temizlenir, şöminenin temizliği nasıl yapılır
Özellikle yaylalık ve bazı yazlık evlerde bulunan şömineler günümüz de modern binalarda ve villa tipi evlerde de oldukça yaygınlaşmaya başlayarak kış ayların da hem odayı ısıtan hemde görsel bir şıklık katan detay olarak yer almaya devam ediyor.
Şöminelerin nasıl temizlenmesi konusun da bilgi sahibi olmak isteyenler için sizlere en pratik şekil de şömine temizliği bilgilerini bu yazımız da paylaşıyoruz.
somine-temizligi_646x340.jpg

Şömine Bacası Nasıl Temizlenir?

Yangından korunmak, çevreyi kirletmemek ve zehirlenmemek için baca temizliğine dikkat edilmelidir.

Şömine ilk tutuşturulduğunda yanma olayı kuvvetli bir vakum oluşturur. Bu vakum sayesinde bacada birikmiş kurumlar dışarı atılır. Baca çapı geniş olduğu için ve şömine sürekli yanmadığı için kurum tutma oranı normal sobalara göre daha azdır. Ancak şömine bacasının ağzı açık olduğu için, pek çok etkiye açıktır.

Baca temizliği için bu konuda profesyonel hizmet veren şirketlerden yardım almanızı tavsiye ederiz. Şömine bacasını çelik fırçalarla temizleyen ekipler, ardından vakumlu kurum makinesi yardımıyla şömine içine düşen vakumları temizlerler. Kuşların yuva yapmalarına müsait olan baca üstlerinin gerekirse tamir ve tadilatını gerçekleştirirler.

Baca temizliği, dikkat, titizlik ve özen isteyen bir iştir. Düzgün temizlik yapılmadığı zaman istenilmeyen ciddi durumlarla karşılaşılabilir.
Şömine Camı Nasıl Temizlenir?

Şömine önüne konan vitro seramik camlar, ısıya oldukça dayanıklıdır. Cam yerine pirinç delikli levhalar da tercih edilmektedir.

Şömine camının temizliği, şömine yakış sıklığına göre değişir.

Şömine haznesinin dizaynından dolayı bu camların is tutması kolay gerçekleşmez. Çünkü haznede bulunan hava deliklerinden hazne içerisine giren hava, cam ile alev arasında bir perde vazifesi görür.

Camı temizleme ihtiyacı duyduğunuzda hazne içerisinde biriken küllere batıracağınız hafif nemli bir bezle camı silebilirsiniz.
Şömine Haznesi Nasıl Temizlenir?

Şömine haznesini temizlerken öncelikle tüm külleri haznenin içine düşürün.

Küllüğü çekip çıkarın ve içindeki külleri boşaltın.

Hazne içinde kalan külleri kesinlikle su ile temas ettirmeden temizleyin. Bunun için elektrik süpürgesi kullanabilirsiniz.

Hazne içerisinde bir miktar kül kalması, tutuşmayı kolaylaştırır. Ancak şöminenin hiç yanmayacağı ilkbahar-yaz döneminde hazneyi su ile temizleyebilirsiniz.

Şömine haznesinin dış kısmını silerken, haznenin demir olan pik döküm yapısında paslanmaya sebep olmamak için kuru bez kullanın.

Hazneye yanıcı ve ateşe dayanıksız boyalar sürmeyin.

Sürekli yanan hazneler içerisinde oluşan beyaz ve kalıcı tortu tabakayı temizlemeye çalışmayın. Bu tortu tabakası tamamen doğal ve zararsızdır.
 
Geri
Üst