Sonbaharda yabani çiçek safarisi

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Sonbaharda yabani çiçek safarisi
karadenizde yetişen çiçekler trabzondaki otsu bitkiler trabzonun otsu bitkileri yabani çiçekler trabzonda yetişen bitkiler
3B-697D7cicek1.jpg
13092007141720_1398_502392yab.jpg

trans.gif



Türkiye, bitki örtüsü açısından dünyanın en zengin ülkelerinden biri. Sonbaharda bile...

Sahil kumullarından dağ zirvelerine kadar çeşit çeşit, renk renk bitki, çiçek vermek için bu mevsimi bekliyor. Peki bu mevsimin en güzel yabani çiçekleri hangileri? Balı güzel olan hangisi, hangisinin kökü zehirli? Derdinizi söyleyin: Bronşitiniz mi var, ülserden mi mustaripsiniz? Çünkü hepsinin ilacı ayrı nebatatta. Deniz kenarı kumsaldan, dağların karlı zirvelerine doğru Anadolu'da yabani çiçek safarisi... Eğer kulağınıza hoş geliyorsa, işte size güzel bir safari rehberi: İş Bankası Kültür Yayınları'ndan ikinci cildi yayınlanan Türkiye'nin En Güzel Yaban Çiçekleri serisi.

Türkiye, bitki örtüsü açısından dünyanın en zengin ülkelerinden biri. Tropik olanlar hariç diğer tüm ülkelerden daha fazla bitki türüne sahip. Avrupa ülkelerinin tamamında ortalama yükseklik 200 metre iken ülkemizde 1100 metre. Deniz seviyesinden 5000 metreye kadar değişken yüksekliklerde çok çeşitli bitki türü yetişiyor. 3022'si sadece ülkemizde yetişen, başka bir yerde bulunmayan ve endemik olarak tanımlanan toplam 10 bin 765 çiçek var. Bir başka deyişle Türkiye'de yetişen üç bitkiden biri endemik.

Yemyeşil doğasıyla ünlü İngiltere İstanbul'dan 50 kat daha büyük bir yüzölçümüne sahip olmasına rağmen İstanbul'un bitki sayısı İngiltere'ninkinden fazla. İngiltere'de 1850, İstanbul'da 2450 tür bitki var. Bütün Avrupa Birliği ülkelerindeki doğal ormanların oranı yüzde 1 iken, Türkiye'de yüzde 93.

İki ciltte 1668 çiçek

Araştırmacı Erdoğan Tekin'in Türkiye'nin En Güzel Yaban Çiçekleri kitabının ikinci cildi yine İş Bankası Kültür Yayınları'ndan çıktı. Bu kitaplar araştırmacının Şemdinli'den Uludağ'a, Toroslar'dan Akseki'nin yaylalarına, Trabzon'dan İstanbul'a kadar dağ-tepe dolaşarak 25 yılda çektiği fotoğraflardan oluşuyor. Danışmanlığını Prof. Dr. Tuna Ekim'in yaptığı Türkçe-İngilizce olarak hazırlanan ikinci ciltte 658 yaban çiçeği yer alıyor. Kısa süre içinde 5 bin civarında satan kitabın ilk cildi Council on Botanical and Horticultural Libraries'ın yılın kitabı ödülüne de aday oldu. Her iki ciltte toplam 1668 yaban çiçeği bulunuyor. Bu anıtsal çalışmada Erdoğan Tekin'e, her biri kendi alanının uzmanı olan 18 botanikçi ve bitki sevdalısı fotoğraflarıyla katkıda bulundu.

Marmara'da açanlar

Tarla inekbuğdayı, pamukdikeni, Lidya tüylüotu, gecikmeli karahindibağ, süpürgeçiçeği, büyük ebegümeci, misk soğanı, kar çiçeği, fesçitarağı, çobançantası, tüylü boruçiçeği, acı düğlek, tüysüz topuz, kardelen, kumzambağı, çobankaldıran, ipekotumsu kantoran, boynuzotu, yapışkan andızotu, güzelnane, ballıbaba, Kıbrıs acıçiğdemi, köygöçüren, Girit devedikeni, Türkiye melisası, gösterişli çiğdem, gölkarabaşı, Acem yavşanotu, farekulağı.

Türk melisası (calamintha nepeta): Ballıbabagillerden çiçekleri iki dudaklı, çok yıllık bir otsu bitki. 20 santimden 75 santime kadar uzayabiliyor. Ormanlarda, otlak ve nehir göl kıyılarında 2000 metreye kadar görülebiliyor. Bursa-Bolu arasında, Mersin-Adana ve Kars-Ağrı arasında görülebiliyor.

Karadeniz'de açanlar

Tarla inekbuğdayı, pamukdikeni, gecikmeli karahindibağ, yapışkan adaçayı, büyük ebegümeci, köygöçüren, gölkarabaşı, Acem yavşanotu, farekulağı, ipekotumsu kantoran, boyynuzotu, yapışkan andızotu, safran çiğdemi, güzelnane, ballıbaba, fesçitarağı, hatmi çiçeği, çobançantassı, misk soğanı.

Yapışkan adaçayı (salvia glutinosa): Ballıbabagillerden çiçeği iki dudaklı çok yıllık bir otsu bitki. 1 metre boya kadar uzayabiliyor. Orman ve makilik çalılık alanlarda, 780-2360 metre arasında yetişiyor. Mersin ile bütün Karadeniz sahili boyunca görülebiliyor.
 
Geri
Üst