Soyafasülyesi ve Faydaları

T

TİTAN

Forum Okuru
Soyafasülyesi ve Faydaları
Soyafasulyesi nedir
Soyafasulyesinin sağlığa yararı
soya ve soyanın faydası




Ülkemizde çok ta fazla tüketilmeyen soyafasülyesi. özellikleri ve faydaları hakkında sizleri bilgilendiriyoruz melekler :)


soya-287.jpg


Soya proteinin yararları, kolesterol seviyesinin düşmesi; menopoz semptomlarının azalması; kanser, kalp krizi ve osteoporoz gibi birçok kronik rahatsızlığa ilişkin riskin azalmasını içermektedir.

Kolesterol ve Kalp Hastalıkları

Son birkaç yıldır yürütülen araştırmalar, soya proteinin hipokolesterolemik (kolesterol düşürücü) olduğunu göstermiştir. Birçok araştırmada, beslenmeye soya proteinin de dahil edilmesinin veya hayvansal protein yerine soya proteinini almanın kandaki kolesterol miktarını düşürdüğü tespit edilmiştir. Bu kolesterol düşürücü etkiyi sağlayan, soya fasulyelerinde bulunan bir fitokimyasal sınıfı olan "izoflavon"dur.

Birçok araştırma, soya fasulyesinin kolesterol düşürücü etkisini, koroner kalp hastalığına karşı bir silah olarak desteklemektedir. Beslenmelerinin ana unsuru olarak soya tüketen toplumlarda, koroner kalp hastalığı oranı daha düşüktür.

Kanser

soya tüketimi ve belirli kanser tipleri arasındaki önemli bir bağlantıya işaret edilmiştir. Soya esaslı bir beslenme tarzı olan Asyalı kadınların göğüs kanserine yakalanma oranının Batılı kadınlara göre düşük olduğu bilinmektedir. Genistein'in kanseri farklı birçok şekilde önlediği düşünülmektedir: kanser yapıcı enzimleri engelleyerek, hormonların vücuttaki aktivitesini bloke ederek ve hatta tümörlerin besleyici maddeleri ve oksijeni aldığı prosese müdahale ederek.

Genistein, soyada, yoncada ve diğer birkaç yeşil bitkide bulunur; ancak tüketicilerin genisteini beslenmelerine dahil etmeleri için izleyecekleri en pratik yol, soya esaslı gıdaları tüketmektir. İzoflavon içerdiği sürece, soyanın her çeşidinin -soya sütü, tofu, tempeh, bitkisel protein veya doğal soya fasulyeleri- kanser önleyici etkileri olabilir.

Menopoz Semptomları ve Osteoporoz

Yumurtalıkların ürettiği östrojen hormonu, bir kadının üreme sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışması için gerekli olan en önemli unsurdur. Östrojen üretiminin düşmesi menopoza işaret edebilir ve bu durumda birçok semptom ortaya çıkabilir. Bu semptomların biri, gece terlemeleri ve sıcak basmasına sebep olan, vücut ısısının ayarlanmasında karşılaşılan zorluklardır. Araştırmalar, soya izoflavonu tüketiminin menopozal kadınlarda sıcak basması sıklığını ve yoğunluğunu azalttığını göstermektedir. Menopoz semptomları, soya fasulyelerindeki fitoöstrojenik faktörler sayesinde hafiflemektedir.

Osteoporoz, kemiklerin, kalsiyum ve başka minerallerin yokluğu nedeniyle aşırı derecede gözenekli ve kırılgan hale gelmesine sebep olur. Dinmez ağrılar, boy kaybı ve kemik kırılmaları görülene kadar semptomsuz gelişir. Soya, osteoporozun önlenmesi ve tedavisinde yardımcı olabilir. Kalsiyum tuzuyla yapılan katkılı soya sütü iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Soya, kalsiyumla birlikte, vücut tarafından kolayca emilir.

Soyanın Diğer Yararları

Bugün piyasada farklı tat ve dokuda birçok soya ürünü bulunmaktadır ve bunlarla yağ oranı düşük ve dengeli bir beslenme tarzı geliştirilebilir.

Bugünlerde, soya fasulyesinin safra taşı, yaşlanma, Alzheimer ve AIDS gibi birçok konudaki olası faydalarını değerlendirmek için başka araştırmalar da yürütülmektedir.

Nebraska Üniversitesi araştırmacıları, antioksidan açısından zengin olan soyanın, yaşlanma ve yaşlanmaya bağlı hastalıkların sorumlusu olduğu düşünülen serbest radikallerin sebep olduğu zararları önleyebileceğini tespit etmişlerdir.
 
Geri
Üst