Stresin bedelini dişler ödüyor

ms_enemy

Yeni Üye
Üye
Stresin bedelini dişler ödüyor
Aşırı strese bağlı gece uykusunda ortaya çıkan diş gıcırdatma zamanla dişlerin hasar görerek kırılmasına neden oluyor.

Diş gıcırdatma genellikle uyku esnasında oluşan güçlü çene hareketlerinin neden olduğu çeneleri sıkma, dişleri gıcırdatma hareketidir.

Günlük hayatımızda karşı karşıya kaldığımız stres de diş sağlığımızı bozabilir. Aşırı stres nedeniyle meydana gelen ve tıptaki adıyla Bruksizm olarak bilinen diş gıcırdatma, dişlerimizde kırılmalara, hassasiyete, sallanmaya, hatta baş ve çene ekleminde ağrılara yol açıyor. Diş Hekimi Altuğ Serçe, diş gıcırdatmanın yol açtığı hasarları ve tedavisini şöyle anlattı:
DİŞ KAYIPLARINA NEDEN OLUR
-Dişlerin çiğneyici yüzünde oluşan aşınma:
Dişlerin birbirleri ile sürtünmesi sonucunda oluşan aşınma tüm dişleri kapsayabilirse de özellikle ön dişlerde daha etkilidir.

-Kırılma: Dişleri sıkma ve gıcırdatma sonucunda ön dişlerin köşelerinde arka dişlerin çıkıntılı kısımlarında mikro çatlaklar oluşur. Bu çatlaklar zamanla büyüyerek dişlerin kırılmasına neden olur.

-Dişlerde aşırı hassasiyet:
Genellikle soğuğa karşı hassasiyet gelişir. Ani diş sızlamaları başlar.

-Dişlerde sallanma:
Yıllar süren gıcırdatma sonucu dişler gevşeyerek sallanmaya başlar. Aşırı basınç dişleri saran kemik desteğinin kaybolmasına neden olur. Bu durumu telafi etmek için dişlerin kökleri hizasında ekstra kemik çıkıntıları gelişir.

-Yanaklarda tahriş:
Özellikle dişleri birbirlerine temas ettikleri kapanış çizgisi hizasında, yanağın iç kısmında çizgi ya da kabartı şeklinde fibröz bir oluşum meydana gelir. Bu oluşum nedeni ile sıklıkla 'yanak ısırma' olayı ile karşılaşılır.

-Kas ağrısı:
Şakak ve yanak bölgesindeki kasların aşırı çalışması bu bölgelerde kas ağrısına neden olur.

-Çene ekleminde ağrı :
Çene eklemine aşırı yüklenilme nedeni ile eklemde ağrı, çıtırtı ve kenetlenme olabilir.
GECE KORUYUCULARI
Diş hekimi tarafından uygulanan, uyku sırasında dişlerin birbirleri ile temasını engellemek amacı ile alt ve üst çene dişlerinin arasına yerleştirilerek kullanılan 'gece koruyucuları', diş gıcırdatması tedavisinde kullanılan en önemli araçtır. Ancak gece koruyucuları tek başlarına yeterli olamayabilir. Bu nedenle hastalığın sergilediği tabloya göre gece koruyucularının yanında bazı ek tedavilerin de doktor kontrolünde uygulanması gerekebilir.
 
Geri
Üst