Sumak

  • Konbuyu başlatan Misafir
  • Başlangıç tarihi
M

Misafir

Forum Okuru
Sumak
sumak nedir
sumak, nedir, ekşisi, faydaları, bitkisi, bitkisinin faydaları, nerelerde kullanılır, çekirdeği,


Piyaz salatalarına muhteşem bir lezzet katan ve ishale iyi gelen sumak hakkında detaylı bilgiler sunuyoruz bu yazımızda Melek'ler.


84d9ec4dc8a749.jpg


Diğer İsimleri : Somak, Rhus, Sumac, Rhus coriaria

Botanik Bilgi : Antepfıstığıgiller familyasından; kışın yaprak döken veya her mevsimde yeşil kalan bir ağaççıktır. Meyvesi mercimeğe benzer. 150 kadar türü vardır. Birçoğu zehirlidir. Öğütülmüş şekli, esmer kırmızı - morumsu renkli, tipik kokulu, ekşi ve buruk lezzetli meyvelerden elde edilir.

Yurdumuzda Derici sumağı (Rhus coriaria) ve Boyacı sumağı (Rhus cotnüs) doğal olarak yetişir. Kokulu sumak (Rhus aromaticus)’ un tentür halindeki şekli idrar tutamama hastalığında faydalıdır.

Yetiştirildiği Yerler : Ortadoğu kökenli olup ılıman ve sıcak iklimlerde; Güney Avrupa, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Batı Asya’da yabani olarak yetişir. Tohum veya çeltikle çoğaltılabilir. Türkiye’de bütün Anadolu’da, özellikle de Güney ve Doğu Anadolu’da yetişir.

Bilinen Bileşimi : Tanen, şekerler, mum, flavon glikozidleri, sitrik, malik ve tartarik asitler bulunur.

Faydaları :

Damarları büzerek kanama durdurucu ve ateş düşürücü etkilere de sahiptir.

Hazmı kolaylaştırır.

İçinde bulunan tanen ile şeker hastalarındaki şekeri düşürür.

İshali durdurur.

Antiseptik yani mikrop öldürücü etkiye sahiptir.

Kullanım Şekli : 100 gr sumak, 1 lt kaynar suda 10 dakika demlenir, dahilen günde 3 bardak içilir veya gargara olarak kullanılır.

UYARI : Tansiyonu yüksek olanlar kullanmamalıdır.
 
Geri
Üst