Sünger kek

  • Konbuyu başlatan renesme
  • Başlangıç tarihi
renesme

renesme

Aktif Üye
Üye
Sünger kek

Bu kekin tarifi orta okuldan bir arkadaşımın annesine ait. Yılların eskitemediği bir tarif..


Ben çok beğenerek, temel kek tarifi olarak sık sık kullanırım. Pandispanya kıvamlı bir kek diyebilirim.


Kullanılan yağ miktarının çok az olması, yerken ve yedikten sonra bir ağırlık yaratmıyor.


Ben bu tarife çikolata, kakao, fındık, meyva kurusu ekleyerek, çeşitlendiriyorum. Bu tarz eklemeler yaptığımda, kek hamuru çok yoğun olmadığından, eklenen malzemeler kekin tabanına çöktüğü için, mutlaka kek kalıbımın tabanına bir kat yağlı kağıt yerleştiriyorum.


Şu ana kadar hiç bir pasta denememde bu kekin tarifini pandispanya olarak kullanmadım ama yumuşaklığından dolayı kullanılabileceğini düşünüyorum.


Malzemeler



  • 4 yumurta
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı iki kez elenmiş un
  • 1 kahve fincanı sıvı yağ
  • 1/2 su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 paket vanilya veya limon kabuğu rendesi

Hazırlanışı


Yumurtalar oda sıcaklığına getirilir ve mikserin en hızlı devriyle çırpılır.
Köpük köpük olduğunda, içine her defasında 1/2 bardak şeker eklenir ve 3 dk çırpılır.
Böylece şeker 3 defada eklenmiş olur ve toplam çırpma süresi 9-10 dk yı bulur.

Şekerle yumurta çırpıldıkça kabarıp beyazlayacağından, sonunda boza kıvamında kabarık bir karışım elde edilecektir. Bu aşamadan sonra, 1 kahve fincanı sıvı yağ ilave edilir ve yavaşça karıştırılır.


Elenmiş un ve kabartma tozu bir kapta karıştırılır ve mikser düşük devirde çalışırken, 1 çorba kaşığı dolusu un, 1 çorba kaşığı su olmak üzere kek karışımına eklenir ve mikserle yavaşça karıştırılır. Un ve su bitinceye kadar bu işleme devam edilir.


Kek kalıbı yağlanır ve unlanır. Kek karışımı kalıbın içine alınır ve 165-170 derece fırında
yarım saat kadar pişirilir. Piştiğini anlamak için keke kürdan batırılır. Kek soğuduktan sonra kalıbından çıkarılır.


Eğer keke, fındık, meyva vs eklenmek istenirse , kalıba koymadan hemen önce bu malzemeleri keke eklemek ve spatula ile alttan üste doğru yavaşça karıştırmak gerekmektedir. Fazla karıştırırsanız, kek söner ve istediğiniz gibi kabarmayabilir.


Afiyet olsun...
 

Benzer İçerikler

Üst