Suni Sancı İle Doğum

PaSikA

Yeni Üye
Üye
Suni Sancı İle Doğum
suni sancı ile doğum doğum sancısını azaltmanın yolları suni sancı ile epidural dogum sancisini baslatmak
Kızlar biliyorsunuz bazen suni sancı verilerekte doğum gerçekleşiyor...Peki suni sancı nedir hangi şartlarda uygulanmalıdır buyrun cevabı :tik:

dogum-sancisi3-3734.jpg


Suni sancı nedir; Doğum eyleminin başlaması oksitosin denilen hormon aracılığıyla olur.Gebeliğin normal süresi tamamlandığı zaman oksitosin doğal yollarla salınır ve rahim kasılmasına (dolayısıyla tatsız doğum sancılarına ) yol açar.Bazı tibbi durumlarda doğum eyleminin süresini kısaltmak için suni yolla ve tercihen serum içinde oksitosin hormonu verilmesine halk arasında suni sancı adı verilir . En sıklıkla günaşımı(miadgeçmesi )diye bilinen bebeğin beklenen doğum tarihi geldiği halde doğmadığı durumlarda kullanılır.Ayrıca bebeğin doğum eyleminin uzaması durumunda sıkıntıya gireceği fetal distress sendromu ,mekonyum gelmesi gibi durumlarda da kontrollü olarak verilebilir.Annenin güçsüzlüğü,doğum eyleminin uzamasına dayanamadığı durumlar ve annenin bazı rahatsızlıklarında da yine kısa zamanda doğum yapabilmesi için sıklıkla başvurulan bir yoldur.Erken membran rüptürü denen suların doğum sancıları başlamadan önce geldiği durumunda da sancıları başlatabilmek için kullanılır.Bir diğer kullanım şekli doğum sonu kanamalarını azaltmak ve rahimin toparlanmasını kolaylaştırmaktır.
SUNİ SANCI NASIL UYGULANIR ?
Düşük miktarlardaki oksitosin hormonu serum içine konarak sulandırılmak suretiyle damar içine uygulanır.İnfüzyon pompası yoluyla verilmesi (damla sayısının otomatik olarak kontrol edilmesini sağlayan aygıt) tercih edilir.Başlangıçta düşük damla sayısı ile başlanıp etkili sancı elde edilene dek artırılır.Başlamadan önce gebeyi kardiyotokografi denen monitöre bağlayıp tüm süreç boyunca gerek rahim kasılmalarını gerekse bebek kalp atışlarını takip etmek mantıklıdır
SUNİ SANCI UYGULAMASI SIRASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN DURUMLAR NELERDİR ?
Suni sancı uygulanacak olan gebe monitöre bağlanmış olmalı ,doz 15 20 dakikada bir kontrollü olarak yavaş yavaş artırlmalı,ağrısız doğum için epidural kateter sancılar başlamadan takılmış olsa bile kateterden ilaç verilmesi etkili sancılar başlayana dek ertelenmelidir.
SUNİ SANCININ RİSKLERİ VARMIDIR ?
Her tıbbi uygulama gibi suni sancının da bazı riskleri vardır .Risklerden biri uterus hiperstimülasyonu denen rahimin aşırı kasılması durumudur ki bebeğin sıkıntıya girmesine yol açabilir.Ama özellikle infüzyon pompası kullanılarak yavaş yavaş artılmak suretiyle yapılan uygulamalarda dikkatl takip edilen hastalarda nadir görülür.
SUNİ SANCI UYGULAMSI GÜVENİLİRLİĞİ KANITLANMIŞ BİR YÖNTEM MİDİR ?
Oksitosin hormonu uygulaması yeni bir uygulama değildir.Çok uzun zamandır uygulanmaktadır.Genel olarak kurallarına uygun yapıldığı takdirde oldukça güvenilir olduğunu söyleyebiliriz.
SUNİ SANCI NORMAL DOĞUM SANCISINA GÖRE DAHA ŞİDDETLİ MİDİR?
Suni sancı normal sancıdan daha şiddetlidir.
BİR ANNE ADAYI NORMAL DOĞUM İSTİYOR DİYE SUNİ SANCI VEREREK DOĞUMU BAŞLATMAK DOĞRU MUDUR?YOKSA SADECE TIBBİ GEREKLİLİK DURUMLARINDA MI UYGULANMALIDIR?
Kesinlikle tıbbi gereklilik durumlarında uygulanmalıdır.Anne adayının istekleri elbetteki değerlidir ama doğum hekiminin görevi hangi durumun uygun olduğuna dair hastayı ikna etmektir.Zaten gebeliğin başından itibaren anne adayı ile doğum uzmanı arasında bu güven köprüsü oluştuğundan aile doktorun doğru yönlendirmelerine rıza gösterecektir.
DOĞUMU SUNİ SANCI İLE BAŞLATMAK YERİNE SEZARYEN DAHA SAĞLIKLI DEĞİL MİDİR?
Sezaryen endikasyonu varsa zaten suni sancı hiç denenmeyecektir.Örneğin gün aşımı durumlarında önce suni sancı denenebilir.Zor cevap alınması durumunda veya bebek riske girdiğinde sezaryene geçilebilir.
FAZLA SUNİ SANCI VERİLMESİ DURUMUNDA NE OLUR ?
Kurallara uygun olarak ve infüzyon pompası ile ve doz yavaş yavaş artırıldığında böyle bir risk hemen hemen hiç yokturDoz aşımı durumunda rahimin aşırı kasılması ve hatta yırtılması gibi nadir ama çok ciddi komplikasyonlar gelişebilir.
SUNİ SANCIYI HANGİ DURUMLARDA UYGULAMAK SAKINCALIDIR ?
Suni sancı uygulanacak hastanın normal doğum yapmasına engel olacak bir durumunun bulunmaması gerekir.Örneğin bebeğin geliş anomalileri,baş pelvis uygunsuzluğu ,önceden geçirilmiş rahim ameliyatları(sezaryen,myomektomi,rahim anomalilerini düzeltme operasyonları gibi) Aksi takdirde hiç suni sanci uygulaması denenmeden sezaryene geçmek en doğrusu olacaktır.
 
hic istemiyordum suni sanciyla dogumu ama malesef basima geldi...
önce sanci kokteyli verdiler bi ise yaramadi, ertesi günde suni sanci uyguladilar ama benimki bi kapsüldü, mide icinmis, ve yan etki olarakda sanci yapiyormus... kapsülü vermeden kagit imzalattiler, ilac hakkinda beni bilgilendirdiler ve normal sancidan daha $iddetli sanci olcani biliyorum diye :((( gercekten sancim coookk $iddetliydi....
 
Suni sancı normal sancıdan çok daha zor.Ben ilk bebeğimi suni sancıyla dünyaya getirdim.Fakat suni sancıyla doğum yapanlar çok iyi bilirlerki normal sancının kat kat fazlasını yaşıyorsunuz.İnanılmaz bir sancı bunu anlatmam imkansız ama sonunda bebeğinizi kucağınıza aldığınızda inanın bana herşeyi unutuyorsunuz zaten:)
 
Geri
Üst