Sunset'in Başarısı

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Sunset'in Başarısı
Malezya Kralı Zeynel Abidin’den Yeni Zelanda Başbakanı Helen Clark’a, ABD’nin Cumhuriyetçi başkan adayı John McCain’e kadar çok önemli konuklar ağırlayan Sunset, 15’inci yılına giriyor. Başarısının sırrını "İstanbul dünyanın en güzel şehirlerinden biri. Bu güzelliğe ihanet edemezdim" diye açıklayan Barış Tansever, Sunset’i sattığı yönündeki söylentileri de yalanladı.

TÜRKİYE’de restorancılıkta pek çok ilki gerçekleştiren, Malezya Kralı Mizan Zeynel Abidin’den Yeni Zelanda Başbakanı Helen Clark’a, ABD’nin seçim kaybeden Cumhuriyetçi başkan adayı John McCain’e kadar çok sayıda önemli konuk ağırlayan Sunset, 15’inci yılını kutlamaya hazırlanıyor. Barış Tansever, Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra dünya finans sektörünün kalbi kabul edilen Wall Street’te porföy yönetim şirketinde staj yaparken, New York’taki gastronomi kültüründen etkilenip İstanbul’da Boğaz manzaralı Sunset’i açmış. Babasının da yönetici olduğu Boğaziçi Üniversitesi camiasından gelmenin avantajlarını yaşadığını belirten Tansever, bir kriz döneminde açtığı Sunset’in başarısını "Kazandığımız parayı işletmeye harcadık, çalışanlara eğitim verdik. Bilgi ve görgümüzü artırdık. Böylece başarımız arttı. İstanbul dünyanın en güzel şehirlerinden biri. Bu güzelliğe ihanet edemezdim. Bizim endüstri de çok zordur ama 14 yıldır neredeyse aynı ekiple çalışıyoruz" dedi.

Boğaziçi camiasının katkısı

Sunset’e gelenlerin, yüksek öğretim görmüş, yurtdışına sık seyahat eden, yeni lezzetlere açık, işinde başarılı ve kendisine iyi hizmet edilmesini hak olarak gören insanlar olduğunu söyleyen Tansever, "Tansever soyadı olan 4 kişi Boğaziçi Üniversitesi’nde çalıştı, onların 4 çocuğu da öğrenim gördü. Başarıda bu camiadan gelmenin katkısı çok. Restoranımı açtığımda Boğaziçi mezunları bana sahip çıktı ve misafirlerini burada ağırladı. Bir hata varsa müşterimiz sırtını çevirip gitmez, bizi uyarır. Türk ve yabancı müdavimlerimiz var" diye konuştu.

Sunset bir tek benim

Barış Tansever, Sunset’i sattı yönünde çıkan söylentilere de şu yanıtı verdi: "Sunset 15 senedir düzenli bir gelir sağladığı gibi bana dünya çapında değerli insanlarla beraber olma, fikir alışverişinde bulunma imkanı sağlıyor ve değişik kapılar açıyor. Bu fiyatı olmayan bir keyif. Ben ne Sunset’i sattım, ne ortak aldım ne de kefil ettim. Bunların hepsi şehir efsanesi. İstikrarlı bir müessese yaratabilmek böyle zor bir ülkede büyük bir keyif. En büyük yatırımcılardan, en önemli devlet adamlarına kadar her sahada başarı olmuş insanlarla oturup fikir alışverişinde bulunmak, onları her gün evinizde ağırlamaktan daha keyifli ne olabilir? Para sahibi olan çok ama bir tek benim Sunset’im var. Bu, para sahibi olmaktan daha değerli."

Borsada káğıt üstünde kaybettim

BARIŞ Tansever borsada çok para kaybettiği yönündeki haberlere "Kağıt üstünde kaybettiğim doğru ama zarar yalnızca sattığımda realize olur. Şu anda benden çok borsada şirket sahibi olan patronlar düşünsün, onların milyar dolarlık servetleri de kağıt üzerinde beşte birine düştü. Ama aynı şirket sahiplerine sorun bakalım; mevcut borsa fiyatlarının 3-4 katını teklif etseniz şirketlerini satarlar mı" yanıtını verdi.

65 milyon Euro ile enerjiye giriyorum

SON üç yıldır rüzgar enerjisinden elektrik üretimi yatırımlarıyla ilgilenen Barış Tansever şöyle konuştu: "46 Mw’lık bir rüzgar lisansı olan ABK şirketinin büyük ortağıyım. İlk etapta Söke’de ve Çeşme’de yaklaşık 65 milyon Euro’luk bir yatırım yapacağız. 738 Mw’lık da Türkiye’nin çeşitli yerlerinde lisans başvurularım var. Uzun dönemli hedefim 250-300 mw’lık bir rüzgar portföyünün sahibi olmak. İki kızım var. Restoran işi yapmayabilirler. Bu sektöre, onlara miras olarak bırakabileceğim bir iş olduğu için girdim."

Ekibini New York’ta eğitti

Zagat’tan yüksek puanı kaptı

1994’te İstanbul’un ilk Kaliforniya mutfağı sunan restoranı olarak açıldı.

1996’da yabancı misafirlere yönelik Türk mutfağından özel lezzetler menüye eklendi.

1997 Sunset ekibi New York’ta eğitim gördü. 1998’de gastronomi oscarlarını dağıtan James Beard Vakfı, New York’a sunum yapmaya davet etti.

Türkiye’nin Japon lokantaları dışında Sushi Bar’ı mutfağına ekleyen ilk restoranı oldu. Sushi şefleri Sunset’de hiç değişmedi. 2002’de baharatlarını Boğaz’a nazır, kendi bahçesinde yetiştirmeye başladı.

Zagat Survey’nin yaptığı araştırmada Avrupa’nın en iyi restoranları arasına girdi.2004’te Türkiye’nin en değerli şarap koleksiyonunu TMSF’den satın aldı.

İlk defa Fransız bir Sommelier’i bünyesine kattı. Robert De Niro’nun da ortağı olduğu Nobu’nun master şefi Hiroki Takemura’yı misafir şef olarak bünyesine kattı. Takemura’nın lezzetleri ayrı bir mönü olarak sunuluyor.

hurriyet.com
 
Geri
Üst