sürekli dişlerimi sıkıyorum bunun ne zararı olur ?

  • Konbuyu başlatan Kayıtsız Üye
  • Başlangıç tarihi
K

Kayıtsız Üye

Forum Okuru
sürekli dişlerimi sıkıyorum bunun ne zararı olur ?
Gece uyurken de gündüz de sürekli dişlerimi sıkıyorum. Annem bunun çok zararlı olduğunu söylüyor ama bir türlü bu huyumdan vazgeçemiyorum. Ne yapmalıyım? Bir zararı olur mu bana ?
 
Sayın misafirimiz,

Stresin birçok hastalığın ortaya çıkmasında tetikleyici faktör olduğu biliniyor ancak ağız içine olan etkisinden pek söz edilmiyor.

Diş Hekimi Alper Çıldır, ağız içindeki stres ortadan kaldırılmazsa diş hasarından çene eklemi sorunlarına kadar birçok tahribatla karşılaşmanın mümkün olduğunu söylüyor.

Diş sıkmanın göründüğünden çok daha büyük etkileri olduğuna değinen Çıldır, “Genellikle başka şikayetlerle diş hekimine başvurulduğunda dişlerde sıkmaya bağlı hasar oluştuğu görülüyor” diyor. Çıldır, bu hasarın bazen başlangıç düzeyinde, bazen de ilerlemiş düzeyde olduğu için çok büyük tedaviler gerektirebildiğinin altını çiziyor.

HASARIN OLUŞMASI YILLAR ALABİLİYOR

İlk tepkinin dişle dişetinin birleştiği düzeyde yani dişin boyun kısmında oluştuğunu belirten Alper Çıldır, “Kama defekti olarak adlandırılan bu durumda, dişle dişeti arasında tırnak girecek kadar bir boşluk oluşuyor ve duyarlılık başlıyor. Ardından dişte aşınmalar, kırılmalar meydana geliyor. Diş minesi kalkarak altındaki, daha yumuşak olan dentin tabakası ortaya çıkıyor. Dişlerde, kesilmiş bir ağaç kütüğünün üzerindeki gibi halkalar görünmeye başlıyor. Aynı zamanda dişlerin yüksekliği düşüyor; sıkmaya bağlı yüz, eklem ya da kulak ağrısı hissediliyor” diyor.

DOĞANIN DENGESİNİ BOZMADAN TEDAVİ EDİLMELİ

Dişlerini sıkan bir hastanın ağız yüksekliği düştüğünde, azı dişlerine basit dolgular yaparak öndeki dişlerin sıkılmasını engellemeye çalışmanın doğru bir tedavi yaklaşımı olmadığını belirten Çıldır, “Isırma eylemi, dişlere yaklaşık 200-300 kilogramlık bir kuvvet uyguluyor. Kişi bu kuvveti sürekli azı dişlerine uygulayınca ciddi baskılar oluşuyor ve bu dişler de zarar görüyor. Bu nedenle, doğanın dengesini bozmadan tedavi etmek gerekiyor. Ayrıca kişinin alt ve üst çene kapanışını değiştirmemesi de önem taşıyor” şeklinde konuşuyor.

Hastaların dişlerini sıktığının farkına vardıktan sonra kendini bu hareketi yaparken yakaladığını belirten Diş Hekimi Alper Çıldır, “bu aşamada eşinin ya da birlikte yaşadığı kişilerin gece birkaç kez hastanın dişlerinde gıcırdama olup olmadığını dinlemesi tanıyı kolaylaştırabiliyor” diyor.

GECE KORUYUCUSU PLAK KULLANILIYOR

Aşınma yeni başlamışsa ilk başvurulacak yöntemlerden birinin gece koruyucusu (night guard) kullanmak olduğunu ifade eden Diş Hekimi Alper Çıldır, bu tedavilerin yanında hastanın dişlerini sıkmasının altında yatan nedenin de ortadan kaldırılması gerektiğinin altını çiziyor. Çıldır, bu amaçla bazı vakalarda fizik tedavi uzmanlarından da destek alındığını belirtiyor.
 
Geri
Üst