Sürk Tarifi Yapılışı ve Malzemeleri

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Sürk Tarifi Yapılışı ve Malzemeleri
sürk yapılışı, sürk nasıl yapılır, sürk tarifi, sürk çökelek peynir yapılışı
Antakya yöresine ait olan ve özellikle kahvaltı sofraların da harika bir lezzet olarak yerini alan sürk tarifini sizler için bu yazımız da paylaşıyoruz. Genellikle kahvaltılık ürünler satan şörtükerlerde, pazarlarda satılan sürk çökelek peyniri sizde kendiniz eviniz de yapabilirsiniz.
Kışlık hazırlıklar içine alabileceğiniz sürk peyniri bende kullanıyorum ve bilhassa salatasını sizlere öneriyorum.
surk yapilisi.jpg
surk.jpg


MALZEMELER:
2 kilo tuzsuz taze çökelek
1 çay bardağı çörek otu
1 çay bardağı susam
1 yemek kaşığı karabiber
1 çay bardağından 2 parmak eksik çekilmiş kişniş(antakyada küzbara deniyor)
yarım çay bardağı çekilmiş rezene (antakyada şumra deniyor)
4 yemek kaşığı kuru kekik
2 yemek kaşığı dolusu kimyon
1 er tatlı kaşığı tarçın,yenibahar,toz karanfil (isteğe bağlı koymayabilirsiniz)
5 adet dövülmüş sarımsak
4-5 yemek kaşığı az tuzlu biber salçası(tuzu fazlaysa çökeleğe tuz koymayın)
1,5-2 yemek kaşığı tuz

YAPILIŞI:Tuzsuz taze çökeleği,çukur ve geniş bir kaba koyun. üzerine malzeme listesindeki bütün baharatları,ezilmiş sarımsakları ve salçayı ekleyin.SADECE TUZU EKLEMEYİN.Salçanızın tuzu belki yeterli gelebilir.)
Çökeleği bu malzemelerle beraber iyice yoğurun.(krem gibi olana kadar).yoğurma kısmı önemli ,iyi yoğrulmazsa çatlar.malzemeler karışınca bir tadına bakın.tuzu az ise bu aşamada atabilirsiniz.(ben 2 yemek kaşığı koydum ama salçam az tuzluydu).yoğurma süresini soracak olursanız yarım saat mutlaka yoğurun.krem gibi olunca yoğurma işlemi biter.
Yoğurma işlemi bitince avcunuzu zeytinyağıyla hafif yağlayın.çökelekten (sürkten) mandalina veya ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın.kurutacağınız tepsiye dizin.(tepsiye herhangi bir şey sürmeyin.boş tepsi üstüne konacak).
Tepsiye hepsini yuvarlayıp koyduktan sonra üzerine temiz bir tül veya tülbent örtün.balkonda gölgede kurutun.günde 1-2 kez çevirerek kurumasını sağlayın.2 gün beklemesi yeterli.kuruduktan sonra ÜÇ farklı saklama yöntemi var:
1).Ceviz büyüklüğünde yaptıysanız cam kavanozlara koyun.üzerini kapatacak şekilde zeytinyağı koyup kapağını kapatın.bozulma olmaz.uzun ömürlü olur.yiyeceğiniz zaman 1 veya 2 tane alıp kahvaltı tabağına koyun.3-4 parçaya dilimleyip üzerine zeytinyağı gezdirin.ayrıca kavanozda bekleyen zeytinyağına sürkün müthiş baharat aroması geçer.bu zeytinyağını da istediğiniz zaman kullanabilirsiniz.afiyetle yiyin.

2).Bu yöntemde ise sürk kuruduktan sonra poşetleyin. buzluğa koyun.bir gün önceden yiyeceğiniz kadarı buzdolabının alt kısmına koyup ertesi gün kahvaltıda yiyebilirsiniz.kolay çözülsün diye bu şekilde yapıyoruz ya da sabah erken kalktığınızda da tezgaha koyup çözülmesini bekleyebilirsiniz.çözülmesi uzun sürmez.kahvaltıya koyacağınız zaman aynı şekilde 3-4 parçaya ayırıp yağ gezdirin.afiyetle yiyin.

3).Antakyalıların en sevdiği yöntem 3.yöntem. eğer Antakyalı değilseniz ve ilk defa yiyecekseniz birinci ve ikinci yöntemle saklayın.çünkü 3.yöntemle sürk küflendiriliyor.Antakyalılar sürkün küflenmiş halini çok severler.bu yöntemde sürkü tek tek kağıtlara sarın.kağıtla tamamen kaplı olsun.bu şekilde bir kavanoza dizin.kapağını kapatın.kağıtlarla kaplı olduğu için sürkün dışı küflenir.antakyalılara göre küflendikçe lezzeti artarmış.buzdolabına kavanozla koyun.koymadanda bekletilebilir.yeneceği zaman kağıdı açıp sürkü çıkarın.üzerindeki küf tabakasını sıyırın.kahvaltıda yine yağ gezdirerek afiyetle yiyin.afiyet olsun.
 
Geri
Üst