susuz köyün tek kalan kadını Fatma nine

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
susuz köyün tek kalan kadını Fatma nine
sadin özce köyü
250 nüfuslu köyde susuzluk yüzünden şimdi sadece 10 kişi yaşıyor. Kadınlar susuzluktan bıkıp köyü terk etti, erkekler isyanda. Susuz köyün tek kadını Fatma Nine.

Burası Elazığ'ın Baskil ilçesine bağlı Su Yatağı Köyü… Adı Su Yatağı ve Karakaya Baraj Gölü'nün de hemen yanında bulunuyor, ama köylüler 20 yıldır susuzluk çekiyor. Susuzluk yüzünden özellikle kadınlar büyük sıkıntı çektiği için köylüler Su Yatağı'ndan ayrılmış. 20 yıl önce 250 nüfuslu köyde şimdi 3'ü çocuk toplam 10 kişi yaşıyor. Köyde yaşayan tek kadın ise 73 yaşındaki Fatma Nine… Muhtarın bile 8 yıldır Malatya'da yaşadığını belirten köyde yaşayan köyde yaşayan erkekler, bir an önce köye su getirilmesini isterken, “Eşlerimiz Malatya'ya gitti. Biz tarla bahçe işlerimiz için mecburen burada kalıyoruz. Bulaşık çamaşır yıkamak da bize düşünce çok zorlanıyoruz” diye dert yandılar.

SUSUZLUKTAN BIKAN KADINLAR KÖYÜ TERK ETTİ

Karakaya Baraj Gölü'nün hemen yanı başında ve Malatya sınırında bulunan Su Yatağı Köyü ve çevresindeki iki köye yaklaşık 20 yıldır su verilmiyor. Susuzluktan bıkan kadınlar ile erkeklerin de büyük bölümü köyü terk edip Malatya'ya yerleştiler. Hatta köyün üç dönemdir muhtarlığını yapan Salih Önler de eşi ve 4 çocuğu ile 8 yıl önce Malatya'ya yerleşti. Böylece 20 yıl önce 250 kişinin yaşadığı köyde şimdi sadece 3'ü çocuk 10 kişi kaldı. Köyde kalan 6 erkek, bir yandan köye su getirtmeye çalışırken, bir yandan da eşlerinin geri dönmesine uğraşıyor.

KADINLAR EVİ TERK ETTİ

Köydeki susuzluk probleminden dolayı evi terk eden eşine kavuşmak isteyen köylülerden Latif Fırat, köyün tüm ihtiyaçlarını baraj suyundan sağladığını belirterek, “Suyumuz olmadığı için köyün tüm kadınları köyü terk etti. Bulaşık yıkamak da bize kaldı. Hangi yetkiliye derdimizi anlatacağız? Şimdi ben yetkilinin değil, karımın derdindeyim. Karım beni terk etti. Ben onun derdine düşmüşüm. Bir su yüzünden köyümüzde kadın kalmadı. Çocuklara bakmak zorundayım. Bulaşık, çamaşır yıkıyorum. En basitinden bir misafir geliyor. Bulaşık derdi olduğu için çay hazırlamaya bile içim el vermiyor. Bulaşık yıkamak gerçekten zor iş. Allah razı olsun hanım iyi dayanmış” dedi.

SONDAJA RAĞMEN SU GELMEDİ

Su mücadelesine iki yıldır devam ettiklerini belirten Köy Azası Vahdettin Örde ise, “İçme suyumuz için iki yıl önce müracaat ettik. Yakın köylerin birinde sondaj yapıp içmeye elverişli su bulduk. Suyun borularını döşemek için Baskil İlçe Kaymakamlığı'na başvuruda bulunduk. Ancak sürekli bizi ertelediler. Ödenek gelecek diyerek bizi beklettiler. Ödenek gelince de yetersiz olduğunu söyleyip bizi arka plana aldılar. Susuzlukla başımız dertte. İçme suyu olarak baraj suyunu kullanıyoruz. O içtiğimiz su ile hem bulaşık, çamaşır yıkıyoruz hem de içiyoruz. Başbakanımız susuz köy kalmayacak diyor ama burada halen susuz köyler var. Bunlardan Başbakan'ın haberi yok ama kaymakam ve valilerin haberi var. Acilen suyumuzun gelmesini istiyoruz” dedi.

OKUL VE SAĞLIK OCAĞI KAPANDI

Köyde yaşayan erkeklerden Hacı Bayram Örde ise, “Bizim burada 20 yıldan beridir su yok. Bu yüzden köyden birçok kişi Malatya'ya göç etmek zorunda kaldı. Göçle beraber köydeki okulumuz, sağlık ocağımızda kapandı. Hastalarımızı baraj gölü üzerinden kayıklarla Malatya hastanelerine yetiştirmeye çalışıyoruz” ifadelerine yer verdi.

KÖYÜN TEK KADINI FATMA NİNE

Köyde kalan tek kadın olan 73 yaşındaki Fatma Öz ise yıllardır baraj suyu ile yaşamlarını sürdürdüklerini ve artık barajdan su getirmeye gücünün kalmadığını belirtti. Fatma Nine, köyde su olmadığı için köyün diğer kadınlarının dayanamayarak köyü terk ettiklerini söyledi.

'TERK ETMEK ZORUNDA KALIYORUZ'

Su probleminden dolayı köyü terk eden kadınlardan Hatice Fidan ise, “Köyde su problemi olduğu için köyde yaşayamıyoruz. Sadece arada bir bahçelerimiz için gelip gidiyoruz. Gelirken suyumuzu Malatya'dan getiriyoruz. Susuzluktan dolayı işimizi yapamıyoruz. O yüzden de köyümüzü terk etmek zorunda kalıyoruz” dedi.
 
Geri
Üst