T-Bone Steak

HaYaL

Daimi Üye
Üye
T-Bone Steak
t bone steak
369164d3569ad84c82.jpg

Bu kadar az pişmiş bir eti yiyemem açıkçası ama merak edenler olabilir diye sizlere tanıtmak istedim. Bakalım netmiş bu T-bone steak.

Önce kısa versiyon:

Türkiye'de T-bone steak yemek cüzdana ve çene kaslarına ziyandır.
Şimdi teferruatı:

T-bone steak, Amerika'da yaygın olan bir steak kesim şeklidir. Dananın sırt bölgesindeki omurgasının her bir omur kemiğinin ortadan ikiye bölünmesi ile yapılır. Her bir yarım omur kemiğinin bir yanında kontrfile, bir yanında bonfile olan steak'a T-bone denir. Yani T-bone steak, ortada "T" şeklindeki yarım omur kemiği ile bu kemiğin iki yanına yapışık birer parça kontrfile ve bonfiledir. Kontrfile parçası, bonfile parçasından daha büyüktür.
T-bone steak, ortasındaki kemiğin kalınlığına eşit genişlikte kesilmek durumundadır, bu genişlik de 2-2.5 cm kadardır. O kalınlıktaki (Türkiye'deki) kontrfileyi pişirdiğinizde sert olur, çiğnemekten bir hal olursunuz. Kemikli olduğundan dövmek de pratik değildir. Türkiyede alınacak kontrfile'nin yumuşak olabilmesi için ya marine edilmesi gerekir (ki beceri işidir), ya da çok bekletilmesi gerekir (soğutucuda uzun süre bir yer kaplaması gerekecektir). İki halikarda da elde edeceğiniz "steak", Amerika'nın o meşhur "T-bone steak"ı değildir. İşin parasal boyutuna gelince, kemikli et'dir ve et ile kemik arasındaki sinirler vs. kesim şekli itibariyle temizlenmiş değildir, fiyatlandırılması ise benim Carrefoursa'da gördüğüm kadarıyla "kemikli dana eti" gibi yapılmıyor, daha çok Amerika'nın meşhur T-bone steak fiyatı.

Şimdiii, sizler cin gibi olduğunuzdan diyeceksiniz ki "peki Amerika'daki neden o kadar makbul'dür?".

Efendim şöyle: Amerikada kesimlik danalar boğularak öldürülür, bu sayede hayvanın kanının kaslar içinde kalması hedeflenir, ve et fazla kan kaybetmeden şoklanır. Bonfile gibi zaten lif yapısı yumuşak olan kaslar veya antrikot gibi lifleri arasına yağ dağılmış kaslar da bu yöntemden faydalanmakla birlikte esas büyük fayda kontrfile ve trenç gibi bölgeleredir. Dana'nın bu bölgelerinden bile çok kalın kesilmiş steak'ler içindeki kan nedeniyle hiç dövülmeden bile yumuşacık pişebilir.

İslam dininde yenecek hayvanın kanı akmış olması gerektiğinden boğma yöntemi Türkiye'de uygulanmaz. Bundan dolayı Türkiye'de kalın kesildiği halde yumuşak olarak taze ve marine edilmeden pişebilecek dana etleri antrikot ve bonfile ile sınırlıdır.

Bunun için Türkiye'de T-bone steak yemek cüzdana ve çene kaslarına ziyandır.

[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Turgut Uzer[/FONT]
369164d3571b2353af.jpg
 
Geri
Üst