Tac Mahal nerededir?

Uzman SühaN

Administrator
Tac Mahal nerededir?
Tac Mahal, Babür İmparatorluğu 5. hükümdarı Şah Cihan tarafından, o zamanki imparatorluğun başkenti olan Hindistan’ın Agra şehrinde, Jumna (Yamuna) Nehri’nin kıyısında yaptırılmıştır.

Bir isyanı bastırmak için ordularıyla Burhanpur’a giden Şah Cihan’a, dokuz aylık hamile olmasına rağmen her zamanki gibi eşi Mümtaz Mahal (Ercümend Banu Begüm) de eşlik etmişti.

Mümtaz Mahal, 14. çocuklarını doğururken öldü. (1631) Şah Cihan, eşinin ölümünden sonra 2 yıl yas tuttu.






Tac Mahal nerededir.jpg







Artık devlet işlerine ilgisini kaybeden hükümdar, teselliyi sanat ve mimaride buldu. Eşinin ölümünün ertesi yılı 1632′de Tac Mahal’in temeli atıldı.

İslam, İran, Osmanlı, Türk ve Hint mimarisinin birleşimi olan Tac Mahal’da, baş mimarlardan sonra Osmanlı’dan iki mimar çok önemli katkıda bulunmuştur. İsmail Efendi ana kubbeyi tasarlamış, Üstad İsa’nın da genel tasarımda büyük etkisi olmuş ve öğrencisini projenin baş mimarlarından biri olarak görevlendirmiştir.

Dış tasarımındaki işlemeler, mermerlerin içi oyulup titizce kesilerek minicik taşların mermerlerin içine teker teker yerleştirilmesiyle oluşturulmuştur. Yapının içinde ve dışındaki işlemelerde Kuran’dan birçok ayet de bulunmaktadır.

Tac Mahal’in en ilginç özelliklerinden biri gün içinde farklı renklere bürünmesi. Gün doğumuyla birlikte pembemsi ve en güzel rengini gösteren Tac Mahal, kısa bir süre sonra beyaza bürünür. Ay ışığıyla beraber de altınımsı bir renk alır. Efsaneler bu eşsiz özelliğin kadınların, özellikle de Mümtaz Mahal’in his değişikliklerini yansıttığını söyler.

Tac Mahal, kubbesi ve dört köşesindeki minareleriyle, hangi yönden bakarsanız bakın simetriktir. Minareler bir deprem yaşanması halinde dışa yıkılsın diye hafif dışa eğiktir.

Tüm yapıda simetrik olmayan tek yapı anıt mezarlardır. Şah Cihan’ın mezarı İslam geleneklerine uygun olarak kadınından üstün ve yüksektedir.

Efsaneye göre kubbeyi desteklemek için yapılan iskele, kubbeden daha fazla masraf ve iş gücü gerektirmiştir.

İnşaatın bitimine yakın Şah Cihan’a iskeleyi sökmenin 5 yıl alacağı bilgisi verilmesi üzerine Şah Cihan, herkesin söktüğü tuğlanın kendisine kalacağı şeklinde bir emir yayınlamış ve iskele bir gecede sökülmüştür.

Dünyanın 7 yeni harikasından biri olan Tac Mahal’i yılda yaklaşık 3 milyon kişi ziyaret etmektedir; fakat bunun yalnızca %10’u yabancı turisttir. Yabancılar için giriş yaklaşık 28 lira iken, Hintliler için yaklaşık 70 kuruştur.
 
Geri
Üst