1. PeLiNiM

    PeLiNiM Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    16 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    5.406
    Beğenilen Mesajlar:
    57
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    ANTALYA

    Tahta kaşıklar verniksiz olmalı ve elde yıkanmalı

    Konu, 'Faydalı Bilgiler' kısmında PeLiNiM tarafından paylaşıldı.

    tahta kaşıklar tahta kaşık kaşık resimleri bulaşık makinesi Bu eşyaların vernikli olanlarını mutfağa sakın sokmayın:n028: [​IMG]




    Tahta kaşık, spatula, doğrama tahtası gibi yiyeceklerimizle doğrudan temas eden ahşap eşyaların temizliği ve bakımı ayrı bir özen istiyor. Bu eşyaların vernikli olanlarının mutfağa dahi sokulmaması ve hiçbirinin bulaşık makinesinde yıkanmaması gerekiyor.



    Prof. Dr. Ümit Cafer Yıldız, bulaşık makinesinde yüksek sıcaklıkta verniğin eriyeceğini, sıcak bir yemeği karıştırırken verniğin kaşıktan yemeğe geçeceğini bildiriyor.



    Geçmişten günümüze mutfak eşyaları ne kadar renklenip çeşitlense de tahta kaşıklar, spatulalar yerini hep korudu. Teflon tencere ve tavaların hayatımıza girmesiyle de vazgeçilmez hale geldi. Ancak, eskiden sadece şimşir, kayın gibi ağır ağaçlardan yapılan sağlam kaşıkların yerine rafları çok daha ucuz ve basit yapılı olan, çabuk kırılan, çatlayan, aşınan ürünler işgal etti. Üstelik, nasıl kullanılacağı ve temizleneceğine dair oluşmuş ortak bir kanaat de bulunmuyor. Konuyla ilgili sorularımızı cevaplayan Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ümit Cafer Yıldız, özellikle vernik konusuna dikkat çekerek, kesinlikle verniksiz olanların kullanılmasını öneriyor. Verniklenmiş eşyalar daha şık ve parlak göründüğü için cazip geliyor. Üstelik, daha kolay temizleniyor, kararmıyor, leke tutmuyor. Normalde ahşabın doğal yapısını korumak için kullanılan sentetik bir petrol ürünü olan vernik, ısıyla temas ettiğinde eriyor. İçeriğindeki zararlı kimyasallar gıda yoluyla vücuda geçiyor. Ahşap eşya alırken şimşir, kayın, gürgen gibi sert yapraklı ağaçlardan üretilenlerin tercih edilmesini tavsiye eden Prof. Dr. Cafer Yıldız, bunların bakımı için de mineral yağların kullanılabileceğini belirtiyor.

    Ahşap eşyaların en büyük düşmanı ise bulaşık makineleri. Yüksek ısı nedeniyle çabuk yıpranan tahta ürünler, eğer vernikli ise sıcağın etkisiyle vernik çatlıyor; pul pul dökülüyor. Verniksiz ise bulaşık deterjanı ahşabın içine işliyor.

    Elde yıkarken de bulaşık deterjanını önermeyen Prof. Yıldız şu bilgileri veriyor: "Ahşap ürünlerin çamaşır suyunda bekletilmesi de doğru değildir. Çünkü, ahşabın bileşenleri, özellikle lignin bileşeni çamaşır suyundaki klor ile reaksiyona girerek insan sağlığına zararlı olan dioksin maddeler meydana getirebilmektedir. Doğru uygulama olarak; sabun veya sabun tozuyla yıkama yapılmalı. Veya sadece suyla yıkama yapılıp kurutulmalı ve kuru tutulmalıdır. Bir de, hidrojen peroksit maddesi (oksijenli su, marketlerde bulunmaktadır) seyreltilerek ahşap mutfak gereçleri bunun içinde bir süre bekletilebilir. Çatlayan eşyaların da kullanılmaması gerekir."

     
Tahta kaşıklar verniksiz olmalı ve elde yıkanmalı konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. tahta kaşıklardan kukla yapılışı

    tahta kaşıklardan kukla yapılışı

    kaşık kukla örnekleri tahta kaşıktan kukla yapımı yapılışı örnekleri ve yapılışları tahta kaşık Tahta kaşıklardan yaptığımız bu kukların nasıl yapıldığını öğrenmek isterseniz; MALZEMELER Tahta kaşık Renkli keçe parçaları Pipo temizleme çubuğu ( tel de olabilir) Saçını yapmak için orlon Keçeli lakem Yapıştırıcı YAPILIŞI: Tahta kaşığa, kuklanın kolunu oluşturacak şekilde pipo temizleme...
  2. Çadır ve tahta kamelya modelleri

    Çadır ve tahta kamelya modelleri

    kamelya modelleri kamelya örnekleri çeşitleri modelleri ve fiyatları Eviniz müstakilse ve birazda bahçesi varsa kamelya lüks değil şart meleklerim şıklığı ve modelleriyle oldukça güzel duruyor bahçenize ayrı bir hava vermek istemezmisiniz?
  3. Çatal ve Kaşıktan Yapılan Takılar

    Çatal ve Kaşıktan Yapılan Takılar

    Şaşırtıcı.Ama bukadar ilginç olmasıyla birlikte nekadarda güzel görünüyolar dimi.Bunun ağırlığını taşımak nasıl olur acaba.:) Gerçekten bu insanoğlunun kafası zehir gibi çalışıyo benim hiç aklıma gelmezdi böyle bişey. Çatal ve Kaşıktan Yapılan Kolyeler Çatal ve Kaşıktan Yapılan Kolye...
  4. Tahta kaşıkların öyküsünü biliyor musunuz?

    Tahta kaşıkların öyküsünü biliyor musunuz?

    tahta, kasik, oyku, internet, mutluluk konularini okumaktasiniz Sevgili Melekler, İnternet yoluyla gelen mesajlardan birini paylaşmak istiyorum sizinle. Bilmiyorum beni çok duygulandırdı. Üstelik bilmediğim şeyler öğrendim. İşini severek yapan insanların hangi koşul altında olursa olsun mutluluktan paylarını aldıklarını bir kere daha hissettim belki... Konumuz tahta kaşıklar. Kimbilir...
  5. Tahin ve pekmezin faydaları nelerdir ?

    Tahin ve pekmezin faydaları nelerdir ?

    Tahin susamın işlemden geçmesiyle elde edilen çok faydalı bir besindir. Çok yağlı bir besin olduğundan özellikle kışın pekmezle tatlandırılarak tüketilir. Pekmezle harmanlanan tahinin faydaları saymakla bitmiyor. Tahin E, C, B vitaminleri bakımın dan oldukça zengin bir besindir. Kışın gribal enfeksiyonlardan , kronik yorgunluktan kişiyi korur. Ayrıca hücrenin yapısını koruyan tahin...

Sayfayı Paylaş