Tarih yazan kadınlar

FiRaRi_MeLeK

Daimi Üye
Üye
Tarih yazan kadınlar
tarih yazan kadınlar, tarihin en ünlü kadınları, tarihi değiştiren kadınların hepsi konumuzda
Geçmişimize baktığımızda hep erkek egemen bir seyrüseferin hüküm sürdüğünü görürüz. Kılıç kuşanıp fetih yapan, çağ açıp çağ kapatan, yaptığı bir konuşma ya da aldığı kararla kitleleri coşturan, atomu parçalayarak insanoğluna sınırsız enerjinin kapılarını açan, bazen kabul etmek istemesek de, çoğunlukla erkekler olmuştur. Peki bu, tarihin beyaz perdesinde hep erkeklerin başrol oynadığı anlamına mı gelir? Ne yani, kadınlara düşen rol, her zaman ‘en iyi yardımcı oyuncu’ rolü oynamak mıdır? Tabii ki hayır.
İktidarda olan kadınların yanı sıra iktidarda olan erkeklerin yanındaki ihtiraslı kadınlara da şahitlik ediyor tarih


ss-20.jpg

Sappho - M.Ö 570 Tarihin ilk kadın edebiyatçısı, Afrodit’in rahibelerinden biriydi. Yazdığı coşkulu ve cesur lirik şiirler nesiller boyunca yaşadı ve günümüze kadar geldi.


aa-d4.jpg

Cleopatra - M.Ö 69 -30: Mısır'ın son hükümranı, dönemin en güçlü iki ismi Sezar ve Marc Antony ile beraberliği sayesinde ülkesinin varlığını korumasını sağladı, güzelliği bugün bile dillerden düşmüyor.


aaa-398.jpg

Mecdelli Meryem M.Ö 4 - M.S 40: Hristiyanlığı getiren peygamber İsa ondan ‘yoldaş’ım diye bahsetti ve Hristiyanlığın yayılmasında çok önemli rol aldı.


aaaaaa-2bc.jpg

Hildegard von Bingen 1098-1179: Hayatını bir manastırda inzivada geçiren rahibe şiddetli migren ağrıları yüzünden gördüğü sanrıları kağıda dökmeye başladı. Daha sonra kendini şiire verdi ve kadınlık hislerini yazıya döken ilk kişi oldu


aaaaa-108.jpg

Boudicca M.S 1. y.y: Kocası Britanya adasının en önemli klanlarının birinin başındaydı. Kocasının ölmesi üzerine Romalılar ülkesini yıkıma doğru sürükledi. Bu yıkıma karşı duran ve tüm klanları birleştiren Boudica direnişin sembolü oldu.



aaaaaaaaa-bd.jpg

Aquitaine’li Eleanor 1122-1204: Fransa’nın ilk Kraliçesi güzelliği ve çekiciliğiyle dikkat çekmesini yanı sıra politika üzerinde oldukça etkiliydi. Oğulları Aslan Yürekli Richard ve John İngiltere’nin güçlü krallarıydı. Aile bağları sayesinde tüm Avrupa’yı kontrol etti.



ssss-32.jpg

Jeanne d'Arc 1412-1431: Fransa’nın en vatansever kadını üstüne zırhları geçirip ülkesini İngiltere’ye karşı korumak için Tanrı’dan vahiy geldiğini söyledi. Tüm ülkede Yüzyıl Savaşlarının sembolü oldu. Sonunda din adamları tarafından yakıldı ama ölümünden 400 yıl sonra Vatikan onu Azize ilan etti.



y-2f8.jpg



Jane Austen 1775-1817: Kadınların çok nadir roman yazdığı bir dönemde Kül ve Ateş ile Gurur ve Önyargı gibi başyapıtlar çıkaran yazar. Takma isimle yazarak birçok kadına ilham verdi.



uuuu-155.jpg

Büyük Katerina 1729-1796: Rusya’yı 18’inci yüzyılının en büyük gücü haline getiren büyük çariçe zamanında yüzbinlerce kilometrekarelik alan fethedildi. Rus İmparatorluğunun sağlam temelleri onun zamanında atıldı.



u-30b.jpg

Harriet Beecher Stowe 1811-1896: Uncle Tom’s Cabin adlı kitabıyla köleliğe karşı başkaldırıyı topluma yayan yazar.


uu-f5.jpg

Elizabeth I 1533-1603: İngiltere’nin ‘Altın Saçlı Kraliçesi’ ülkeyi yokolmanın eşiğinden kurtardı ve bir dünya impratorluğu haline getiren ilk adımların atılmasında büyük rol oynadı.



tt-3c1.jpg

Mirabai 1498-1565: Soylu bir Hindu ailede doğan Mirabai geleneklere göre kendisine seçilen eşi reddederek kendini Krishna dinine verdi. Yazdığı şiirler ve söylediği şarkılar Hint kültürünü etkisi altına aldı ve Hinduizme yepyeni bir soluk getirdi.



t-118.jpg

Marie Curie 1867-1934: Radyasyon üstünde yaptığı çalışmalarla Nobel Ödülünü kazanan ilk kadın bilimci.



h-1ed.jpg

Emily Murphy 1868-1933: Kanada`nın ilk kadın yargıcı ülkede kadınların insan olarak sayılmadığı hükmünü içeren kanunun değiştirilmesini sağladı.


j-4e.jpg

Helena Rubinstein 1870-1965: Kozmetik kavramını bulan ve bir servet sahibi olan Polonyalı girişimci.



redirector-312.jpg

Eleanor Roosevelt 1884-1962: 'Uluslarası İnsan Hakları Bildirgesi'ni Birleşmiş Milletler Genel Kuruluna sunan ve kabul edilmesini sağlayan dünyanın ilk First Lady'si.





 
Geri
Üst