Tarihi Çakallı Hanı Samsun

THESECRET

"Adalet olunca yiğitliğe lüzum kalmaz"
Tarihi Çakallı Hanı Samsun
çakallı hanı samsuna nasıl gidilir,tarihi çakallı hanı samsun,tarihi çakallı hanı samsun hakkında bilgiler
Çakallı Hanı.jpg

Samsun'un Kavak ilçesine bağlı Çakallı'da bulunan Tarihi Çakallı Hanı, Samsun'da gezilmesi gereken yerlerden bir tanesidir. İpek Yolu üzerinde bulunan ve kervansarayların bu yoldaki durakların biri olan Tarihi Çakallı Hanı, 2011 yılında gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarıyla Samsun'da ziyaret edilen yerlerden biri oldu. Tarihi Çakallı Hanı'nın tarihi dokusuyla beraber yöreye özgü menemen yemeği üzerine hizmet veren restoran, yapının bilinirliğini bir hayli arttırdı.

Çakallı Hanı Tarihçesi

Çakallı Hanı'nın kuruluşu 1200'lü yıllara kadar dayanmaktadır. Anadolu Selçuklu Devleti'nin hükümdarlarından 2. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde inşa edilen han, tarihi İpek Yolu'nun güzergahı üzerinde bulunmaktadır. Çakallı Hanı, bahçesinde yer alan kalıntılarla birlikte 1.541 metrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Bunun 800 metrekarelik kısmı, hanın yer aldığı kapalı alan oluşturmaktadır. Taştan yapılan Çakallı Hanı, 24 bölme barındırmaktadır. Hanın kapısı ise, 3-3,5 metre yükseklikte oldukça geniş bir kapıdır.

Çakallı Hanı'nda Ağustos 2011 tarihinde Samsun İl Özel İdaresi tarafından restorasyon çalışmaları başlatılmıştır. ''İpek Yolu'nda Bir Durak Çakallı Han'' adıyla başlatılan proje çalışmalarıyla beraber tahrip haldeki han onarılmıştır. 1 milyon 120 bin TL harcanan proje, 3 yıl gibi bir sürenin ardından tamamlanmıştır.

Tarihi Çakallı Hanı Restoran

Çakallı Han'daki restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla beraber hanın içerisine kurulan lokanta hizmet vermeye başlamıştır. Tarihi dokuya zarar vermemek için hanın içerisinde lavabo ve mutfak bulunmamaktadır. Hanın hemen dışına inşa edilen prefabrik yapılar; mescid, lavabo ve mutfak olarak kullanılmaktadır. Hanın zeminine yerleştirilen tahta platform üzerine masalar ve sandalyeler yerleştirilmiştir. Çakallı'nın en meşhur yemeği olan menemen, burayı ziyaret edenlerin ilk tercihidir. Menemen haricinde; yine yöresel bir yemek olan tirit ve diğer kahvaltı çeşitleri de menüde yer almaktadır.

Çakallı Hanı'nda Samsun'un yöresel lezzetlerinden tirit yemeğini de yemeniz mümkündür. Fakat bunun için bir gün öncesinden telefon ile sipariş vermeniz gerekmektedir. Gerçek bir tirit yemeği, kolay kolay bulunmadığı için bu yemeği yiyebileceğiniz restoran sayısı oldukça azdır.

Çakallı Hanı Restoran Hangi Saatler Açık ?

Çakallı Han Restoran, haftanın yedi günü ziyarete açıktır. Restoran, her gün sabah 10:00'da hizmet vermeye başlamaktadır. Restoranın kapanış saati ise 21:00'dır.

Çakallı Hanı Restoran Menemen Ne Kadar ? Fiyatlar

Çakallı Hanı'nda sade, sucuklu, kavurmalı ve karışık menemen çeşitleri bulunmaktadır. Tek kişilik menemen fiyatları, 8 TL ile 10 TL arasındadır. Bunun haricinde sade, sucuklu, kavurmalı ve karışık sahanda yumurta çeşitleri bulunmaktadır. Bunları fiyatları, 4 TL ile 10 TL arasındadır. Kahvaltı tabağı 10 TL, gözleme çeşitleri ise 3 TL ile 4 TL arasındadır. Burada belirtilen fiyatlar, 2015 yılı itibariyle geçerdi fiyatlardır. Fiyatlarda ve menüde değişiklik olabilir.
 
Geri
Üst