Tavuk alırken nelere dikkat edilmeli?

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Tavuk alırken nelere dikkat edilmeli?
tavuk bakımı fason tavuk midilli tavukları ziraat tavuğu ziraat tavukları
Uzman hekimlerin beyaz eti tercih edin dedikleri besin maddelerinden biri olan tavukları alırken dikkat etmeniz konusunda önemli bazı hususlar var şimdi sizlere tavuk alacağınızda nelere dikkat etmelisiniz konusuyla ilgili uzmanların açıklamış olduğu bilgilere geçiyorum
tavuk1-3919.jpg

Erman Toroğlu'nun "Tavuklara yüksek miktarda antibiyotik yükleniyor, hayvanlar da birkaç günde irileşiyor" diyerek başlattığı tartışma giderek büyüyor. Uzmanlar tavukların yemlerine ve suyuna konulan antibiyotiklerin insan sağlığını tehdit ettiğini, küçük tavuk çiftliklerinin sıkı bir şekilde denetlenmesi gerektiğinin altını çizerken, 1995'te 300'ü aşkın yabancı bilim adamının Antalya'da gerçekleştirdikleri sempozyumda antibiyotik kullanımının sakıncalı olduğu yönünde karar aldığı ortaya çıktı. Türkiye'de alınan bu kararlar sonrasında AB ülkeleri 1999 yılında antibiyotik kullanımı büyük oranda kısıtladı, 2005'te de tamamen yasaklanmasına karar verdi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı da AB'nin aldığı bu kararların altına aynı yıl imzasını attı. Ancak hayati soru şu: Büyük entegre tesislerde sıkı bir şekilde yapıldığı söylenen denetimler ufak tavuk çiftliklerinde ne derece uygulanıyor? Tüketici tavuk etinin antibiyotik içerip içermediğini anlayabilir mi? Kimi uzmanlar antibiyotikli tavuğun tadından bile anlaşılamayacağını söylerken kimi de "Tavuğu koklayın, eğer ilaç kokuyorsa kesinlikle almayın" diyerek uyarıda bulunuyor.

T.Ü Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Nizamettin Şenköylü: Küçük çiftlikler kurala uymuyor
Avrupa Birliği ülkelerinde sadece Avilamisin adlı bir antibiyotiğin kullanılmasına izin veriliyor; onun da 2005 yılından sonra kullanımı yasaklanacak. Bizde de Tarım Bakanlığı 4 yıl önce Avrupa Birliği'nin aldığı kararlara benzer adımlar attı. Ancak bu alınan kararlar ne ölçülerde uygulanıyor, bu büyük bir soru işareti. Çünkü tavuklar için antibiyotiklerin dışında kullanılan bir madde daha var: Antikoksidiyal. Bu madde tavukları toksidioz (bağırsak hastalığı) hastalığına karşı koruyor. Ancak antibiyotiklerin ve antikoksidiyaller tavukların kesim tarihinden bir hafta önce kesilmeli. Fakat ufak tefek tavuk çiftliklerinin bu kurala pek önem verdiklerini sanmıyorum. Antibiyotik yüklenmiş tavuk etleri kansorejen maddeler içerir. Antibiyotik girdiği için vücut direnci azalıyor. Sıradan bir tüketici tavuğun antibiyotikli olup olmadığını hiçbir şekilde anlayamaz.

İzzet Baysal Üniv. öğretim üyesi Yrd. Doç. Mustafa Midilli: Kuşkulandıysanız yemekten vazgeçin
Büyük entegre tesislerde tavuklar veteriner hekim kontrolünde kesiliyor; sıkı denetim altındalar. Yani entegre tesislerde kesilen tavuklar gönül rahatlığıyla yenilebilir. Ancak fason olarak kesim yapılan tavuk çiftlikleri için aynı şeyi söylememiz mümkün değil. Antibiyotikler suya karıştırılarak veriliyor. Avrupa Birliği ülkelerinde ise antibiyotik verilmesi yasaklandı; sadece bir grup antibiyotik veriliyor, o da 2005'te son bulacak. Antibiyotiklerin yerini doğal bakteri içeren ürünler alıyor. Zaten antibiyotik ucuz bir ilaç değil. Ancak hayvanların hastalığına karşı belirli dozlarda verilir. Tavuğu kaynatmakla antibiyotik kalıntıları gider diye bir şey yok. Şunu önerebilirim; eğer tavuk ilaç kokuyorsa almayın. Yani alırken tavuğu koklayın. Burnunuza ilaç kokusu geliyorsa almaktan vazgeçin. Yerken de kokusu tuhaf geliyorsa yemekten vaçgeçin.
 
Geri
Üst