Tİ yöntemini deneyin bebeğinizi bezden kurtarın

mislinay

Yeni Üye
Üye
Tİ yöntemini deneyin bebeğinizi bezden kurtarın
ti yöntemi

Annelerin çocuk yetiştirmede en zorlandıkları konulardan biri tuvalet eğitimidir. Dört, üç yaşına kadar bezlenen bir çocuğu bu alışkanlığından vazgeçirmek ise hem bebek hem de anne için çok zorlu bir süreç.

Oysaki bebekler acıktıklarını ve uykularının geldiğini nasıl ses ve hareketlerle belli ediyorsa, tuvalet ihtiyaçlarını da aynı şekilde anlatabilecek yetenekte dünyaya geliyor. Yani bu özellik, onların yaratılışlarında var. Ama tuvalet ihtiyacı konusunda kimse onlarla 'iletişim' kurmadığı için bu özelliklerini unutuyorlar. Bunu biz değil, Nesil Yayınları'ndan çıkan 'Bezsiz Bebek' kitabının yazarı Christine Gross-Loh söylüyor. Loh, şu anda 15 yaşında olan büyük oğlu Benjamin'e tuvalet eğitimi verirken bir yöntem geliştirmiş. 'Tİ' adını verdiği bu yöntemle, doğuştan itibaren her çocuğa erken yaşlarda tuvalet eğitimi verilebiliyor. Peki Tİ nedir? 'Tuvalet iletişimi demek. Bir annenin çocuğuyla işaretleşerek onu eğitmesi anlamına geliyor. Loh'a göre eğer bir bebek bu yöntemle eğitilirse, bir buçuk yaşına kadar ihtiyacını söyleyebilir. Bu yöntemi nasıl bulduğunu kitapta şöyle aktarıyor: "Oğlum Benjamin bir yaşını geçtiğinde annem ona bir lazımlık aldı. Buna verdiğim ilk tepki kızgınlıktı... Lazımlığı anneme göndermeden, küçük Benjamin'i sadece eğlence olsun diye üzerine oturttum... Sonuç, üzerine oturduğu andan itibaren tuvaletini yapmaya başladı. Hayretler içinde kaldım. O gün içinde ve sonrasında üzerine oturttuğum her an tuvaletini yapması beni daha fazla şaşırtıyordu. Onun tuvalete bezsiz olarak gitmek istediğini ve bunu, benim anlamamı beklediğini fark etmeye başladım. Bizim tuvalet kullanışımız izliyordu. Benjamin bir veya iki hafta içinde bezden kurtulmuştu..." Loh, ilk çocuğunun tuvalet eğitimine geç başladığını fark edince ikinci çocuğu Daniel'e üç haftalıkken Tİ uygulamaya başlamış ve bir buçuk yaşına geldiğinde Daniel bezsiz bir bebek olmuş. Loh'un bu keşfinden elbette birçok ülkedeki anne haberdar. Çünkü Amerika'da adı 'DiaperFreeBaby/Bezsiz Bebek' adı verilen bir organizasyon var. Loh'un yönlendirmeleriyle 2004 yılında Melinda Rothstein ve Rachel Milgroom tarafından kurulmuş. Birçok üyesi bulunan organizasyonun amacı çocuklarına 'Tİ' eğitimi veren aileleri bir araya getirip, tecrübelerini paylaşıyorlar. Tİ'yi 14 ülkede birçok anne uyguluyor, destek grupları da bir hayli çok. Bu yöntemi nasıl uygulayacağınızı merak ediyorsunuz? Size aşağıda bazı ipuçları veriyoruz. Ancak 'Tİ'yi iyice anlayabilmek için kitabı okumanızda yarar var.
İşaretleşme nedir?

İşaretleşme, Tİ yönteminin son derece önemli bir parçası. Bebeğinize işaret verdiğinizde, onu belli bir pozisyonda tutarak bir ses çıkarıyorsunuz. Çoğu ebeveyn sezgisel olarak "çişşşş" sesi çıkarıyor veya bebeğinizin idrarını yapması için başlama işaretiniz, su sesini andıran, birini susturmak için kullandığımız, "şişşş" sesidir. Aynı sesleri bağırsak hareketleri için de kullanabilirsiniz. Çoğu anne-baba, bebekleri tuvalet yaparken kendilerinin de yumuşak bir homurtu veya hırıltı çıkardıklarını fark ediyor. Bu işaretleşmeler, birçok bebeğe yardımcı olur. İşaretleşme şeklinin insanı şaşırtan yanı, genel olarak kültürler arasında, aileler tarafından yaygın olmasıdır. Aileler bunları sezgileriyle, doğal bir şekilde yaparlar ve bebekler de bu işaretlere karşılık verir. Bebeğinizi tuvalete her götürüşünüzde, bu işaretleri yaparsanız o, tuvalet ihtiyacıyla bu işaretleşme arasında o kadar çok bağlantı kurar.
Yeni doğan bebeklerde Tİ'ye nasıl başlanmalı?

  • Bebeğinizin bir müddet, gevşek bezle veya bezsiz bir biçimde durmasını sağlayın. Böylece verdiği işaretleri gözlemleyebilir veya tuvaletini yapıp yapmadığını kolaylıkla kontrol edebilirsiniz.
  • Tuvaletini yaptığını fark eder etmez, onunla işaretleşin. Onu belli bir pozisyonda tutun ve 'çişşşş' şeklinde ses çıkarmaya devam edin veya çocuğunuzun küçük veya büyük tuvaletiyle çağrışım yapmasını istediğiniz bir ses çıkarın. Uygulamaya ilk başladığınızda, bebeğinizin illa bezsiz olması şart değildir.
  • Kucağınıza küçük bir kap, açık bir bez veya lazımlık yerleştirin. Bebeğinizin tercih ettiği pozisyonu bulana kadar dağarcığınızda birçok çeşit pozisyon bulunsun. Tercih ettiği pozisyonların zamanla değişebileceğini aklınızda tutun.
  • Daha önceden tuvaletini yaptığını fark ederseniz, mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde altını değiştirin. Çünkü ıslak veya pis bir beze oturmak hissine çok fazla koşullanmaz.
alıntı
Zaman-Cumaertesi
 
Geri
Üst