Tırnak Batması Nasıl Geçer ?

THESECRET

"Adalet olunca yiğitliğe lüzum kalmaz"
Tırnak Batması Nasıl Geçer ?
tırnak batığı,tırnak batması nasıl olur,tırnak batması nasıl tedavi edilir,tırnak batması nasıl geçer,tırnak batması nedenleri,tırnak batması hakkında bilgiler
1_123.jpg


Tırnaklarınızı, spesifik olarak de başparmak tırnağınızın kenarlarını çok kısa kesiyorsanız tırnak batması nedeni ile zemin hazırlamış olursunuz. Bir çok insan tırnaklarını keserken tırnak kenarlarını köşeli bırakmak yerine parmak şekline uygun, yuvarlak kenarlı keser. bahsı geçen şekilde kesilen tırnağın parmak derisi içine büyüme eğilimi vardır. bahsı geçen durumda tırnak kenarı kıvrılarak deri içine batar. Çok sıkı yada ayağa minik gelen ayakkabılar giyilmesi de tırnak batmasına sebep olabilir.
Tırnak batması şeklinde parmak sert, şiş ve duyarlı olur. İleri dönemde kızarık ile enfekte hale gelebilir, bahsı geçen durumda duyarlılığı daha da artar. bahsı geçen durum bütün ayak parmaklarında görülebilmesine karşın En çok ayak başparmağında rastlanır. Tırnağın yumuşak doku içine batması ile yumuşak dokunun tırnak üstüne ilerlemesi aynı sonuca sebep olur. Tırnak kenarındaki kızarmalar, ağrı ve şişliğe kimi durumlarda apse de eşlik edebilir.
Tırnak Batması Nedenleri

Tırnak batması bir çok sebepten oluşabilir, En çok neden yanlış tırnak kesimidir,tırnağı çok derin kesmek,tırnak uçlarını içeriye doğru çok kıvrık kesmek En çok yapılan yanlışlardır; bahsı geçen durumda tekrardan büyüyen tırnak batarak büyüyecektir.
Diğer tırnak batma sebepleri ise tırnağın dış kısım yerine direkt içeriye büyümesi, çok sıkı veya sivri burunlu pabuç giymek tırnağın kalınlaşması parmağa yada direkt şekilde tırnağa ortaya çıkan travmalar (çarpma, üstüne ağırlık düşmesi, mantar enfeksiyonları, şişmanlık, aşırı ayak terlemesi, bazı ırsi anomaliler, hipertiroidi , şeker hastalığı, akromegali, romatoid artrit, gut rahatsızlığı gibi bazı başka hastalıklar yatalak hastalarda yorgan,battaniye benzeri örtülerin çok sıkı sarılması benzeri sebeplerdir.
Sayılan bahsı geçen sebeplerden pek çoğundan sakınılarak tırnak batmasının önüne geçilebilir.
Tırnak Batması Tedavisi

Ayağın günde 3-4 kez ılıman suya sokulması,
Günün farklı kısımlarında ayağın komple kuru tutulması,
Ayaktaki kızarmalar ve şişlik geçene kadar rahat ayakkabılar, tercihen sandalet giyilmesi,
Basit ağrı kesiciler alınmasıdır.
Bahsı geçen önlemlerle yakınmalar 2-3 gün içinde geçmezse yada daha da kötüye giderse mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Şayet şişlik ve kızarıklık çok artmışsa & akıntı varsa parmakta enfeksiyon var demektir, bahsı geçen durumda mutlaka hekim tarafından tedavi edilmelidir. bahsı geçen durumun düzeltilebilmesi nedeni ile antibiyotik kullanmanız & tırnak yatağını dizeltici ameliyay geçirmeniz gerekebilir. bahsı geçen ameliyat lokal anestezi ile yapılabilmektedir. bahsı geçen ameliyattan sonra tırnak yatağının şekli düzeleceğinden tırnak da yumuşak doku içine doğru uzamayacaktır. Tırnak çekilmesi bahsı geçen durumun tedavisinde olumlu sonuçlar vermez, ancak mantar yada benzeri okasyonlarda ek şekilde tırnağın da çekilmesi gerekebilir.
 
Geri
Üst