TOBB'da Proje Zamanı

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
TOBB'da Proje Zamanı
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Çağlar, Zeytinburnu'nda 'hazine bulunduğu' iddia edilen araziye en yüksek teklifi vermelerinin ardından arazinin nasıl değerlendirileceği konusundaki çalışmalara başladıklarını söyledi.

Öncelikli hedeflerinin TOBB'un İstanbul-Levent'teki birimlerini buraya taşımak olduğunu belirten Çağlar şöyle konuştu:

"Yaklaşık 170 bin metrekare bir inşaat alanı var. TOBB'un birimlerini bu sayede prestijli bir hale getirerek güzel bir yere taşıyacağız. Ama burası oldukça büyük. Ve burası büyük olduğu için zaman içinde farklı projeler de yapmayı düşünüyoruz" dedi.

İstanbul'un öyle bir yerinde konut yapmanın çok doğru olmadığını belirten Çağlar, "Çok kıymetli bir yer. İstanbul'un prestijli ofislere, kongre merkezine ve farklı konseptteki otellere ihtiyacı var. Bunu değerlendireceğiz. Projelerin gerçekleşmesi nereden baksanız iki üç yıl sürer. Bugünden yarına kesin bir şey söylemek doğru olmaz" dedi.

'Levent binasını satabiliriz'

Tüm birimleri tek çatı altında toplamayı düşündüklerini belirten Çağlar şöyle devam etti: "DEİK, İKV ve Ankara'daki TEPAV'ın bir bölümünü İstanbul'a taşımayı düşünüyoruz. TOBB'un Levent'teki merkezi var.

Levent'teki binamız bizim kullanışlı ve iyi bir bina. Orayı şartlara göre satabiliriz de. Bu binanın değerini söylemek zor. Akmerkez'i 800 bin dolara satabilir miyiz derken 2.6 milyon dolara sattık. Şimdi burası ilk baktığımızda 25 milyon dolar eder mi diye kafamdan geçiyor ama 40 olur 50 olur. İstanbul'un şekli çok değişti. Ama bugün 25-30 milyon dolarların altında değil."

İkiz kuleler

Bir süre önce Ankara'da Tekel'e ait ikiz kuleleri de aldıklarını hatırlatan Çağlar, "Burası da TOBB için büyük ve orta kısmını kullanacağız. Fakat biz onu kendi vizyonumuzla farklı bir proje haline getiriyoruz. Yine Ankara'daki birçok özel sektör ve bazı kurumların istifade edeceği yani kiralayıp kullanabileceği ofisler haline getiriyoruz" diye konuştu.

TOBB olarak planlanmış bir gayrimenkul politikalarının olmadığını kaydeden Çağlar, şunları söyledi: "TOBB'un kullandığı belli başlı üç tane gayrimenkulümüz var. Birisi İstanbul, ikisi Ankara'da. Yine Ankara'da bir arsamız var. Ve son ihaleyle aldığımız İstanbul'da bir arsamız olacak. Geçmişten gelen gayrimenkullerimiz var. Ama büyük projeler değil.
Ayrıca, TOBB ile İTO'nun Eminönü'nde İTO'nun ana binasının yanında otopark olarak kullanılan arazide ortaklığı var. Yine burada TOBB'a ait bir Güneş Han var. İTO'ya ait Liman Han var. Orada ufak bir han daha var satın alınmayan.
Bunlar birleştiği zaman müşterek değerlendirilmesi düşünülüyor. Burada bir kongre ve kültür merkezi, kütüphane yapılabilir. Emsalsiz olduğu için paha biçilmesi zor."

'Yurtdışından talep var'

Çağlar gayrimenkul sektörünü de şöyle değerlendirdi: "Seçimler arifesinde gayrimenkul sektörü biraz durakladı. Acaba ne olacak, istikrar devam edecek mi diye. Ama seçim sonrası hem hükümetteki hem piyasadaki istikrarın devam ettiği gözleniyor. Ve gayrimenkul sektörü de yeniden canlanacak gibi görünüyor. Çünkü yurtdışından çok talep var."

'Hazineyi TOKİ ile paylaşırız'

Zeytinburnu'ndaki araziyle ilgili olarak en çok konuşulan konunun 'Bu arazinin içinde hazine var mı yok mu?' konusu olduğunu belirten Çağlar, şu bilgileri verdi: "Biz yarın inşaata başlarken belli bir derinlikte hazine çıkarsa yarısını devlete vermek durumundayız. Çünkü hazine bulunan arsada arsa sahibi bulduğu hazinenin yüzde 50'sini devlete vermek zorunda. Biz de çıkarsa ki inşallah çıkar. Bu memleketimizin bir kazancıdır. TOBB olarak yüzde 50'sini devlete vereceğiz kalan yüzde 50'yi de ihaledeki protokol gereğince yüzde 25-25 TOKİ ile paylaşacağız."

kaynak
 
Geri
Üst