Tokat melekleri......

hoş bulduk canım :D bende çok sevindim toprağımı bulduğuma.
ahh ahh bir düğün olsada ellik oynasak :D:D:D
 
Ana sayfa
Niksarımızı özleyen meleklerimizeee :D

[SIZE=+0]
niksar.jpg

[/SIZE]
Niksar, Karadeniz Bölgesi’nde, Orta Karadeniz Bölümü’nün iç kesiminde yer alan; Tokat iline bağlı bir ilçedir.
Yüzölçümü 955 km2 olan Niksar, 40° 35’ kuzey enlemi ile 36° 58’ doğu boylamı üzerinde bulunur. Deniz seviyesinden yüksekliği ortalama 350 m olup kuzey batısında Erbaa, güneybatısında Tokat, güneyinde Almus,güneydoğusunda Başçiftlik, Kuzeyinde Akkuş ilçeleri ile çevrilmiştir. Toprak bakımından ilin 5. büyük ilçesinden biridir. Niksar’ın kuzeyinde Canik Dağları, güneyinde Dönek Dağı, bu iki dağ silsilesinin arasında ise Niksar Ovası yer almaktadır. Canik Dağları Karadeniz’e paralel uzanan platolarla kaplıdır. Bu platolardan Çamiçi Yaylası, yalnız Niksar’ın değil Tokat’ın da en önemli yaylalarından birisidir. Akarsular bakımından oldukça zengin olan Niksar topraklarını Kelkit Çayı ve bu çayın irili ufaklı kolları sular.

Kelkit Çayının suladığı Niksar Ovası, Karadeniz Bölgesi’nin en önemli ovalarından biridir ve Kelkit Çayı’nın taşıdığı alüvyonlarla kaplıdır. Niksar ilçe alanında başlıca II.,III. ve IV. Zaman oluşumlarına rastlanır. İlçe alanının büyük bölümünü, kıvrımlı ve kırılmış kretase oluşumlarla Eosen yaşlı volkanik seriler kaplar.Niksar, Türkiye’nin iki önemli deprem kuşağından Kuzey Anadolu Deprem Kuşağı’nda yer almaktadır. Bu nedenle Niksar, her dönemde önemli yer sarsıntılarına tanık olmuştur.

Tarım arazisi bakımından elverişli bir ovaya sahip olan ilçenin %53’ü orman ve fundalıklarla, %12’si çayır ve meralarla kaplıdır. İlçe topraklarının %32’si ekilip dikilirken, yalnızca %3’ü tarıma elverişli değildir.
Niksar’ın kuzeyindeki yüksek kesimlerinde kayın, çam, gürgen, ladin; alçak düzlüklerde kavak ve söğüt; ovada otsu bitkiler; vadiler de ise meyvelikler bitki örtüsünü oluştururlar. Dağ ve ormanlarda yaşayan başlıca av hayvanları sansar, tavşan, kurt, tilki, vaşak, ayı ve domuzdur. Kuş türleri içinde ise keklik, yaban ördeği ve bıldırcın önemli yer tutar. Niksar’da Orta Karadeniz Bölümü İklimiyle, İç Anadolu İklimi arasında bir geçiş iklimi görülür. Kışlar genellikle ılık ve yağışlı, yazlar sıcak geçer. Her yağış alan ilçenin yıllık yağış ortalaması 475,2 mm., yıllık sıcaklık ortalaması ise 14,7 ° C’dır
TARİHTE NİKSAR
Tarih, tabiat ve kültürün kaynaştığı Niksar; Hitit, Pers, Pontus, Roma, Bizans, Danişmend, Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı dönemlerinde kesintisiz cazibe merkezi olmuş coğrafi ve jeopolitik konumu, iklimi ve verimli toprakları ile Anadolu’nun ender yerleşim merkezlerindendir.
Pers İmparatorluğunun sona ermesiyle kurulan Pontus Krallığı döneminde Caberia adıyla anılan Niksar, tabiatın zenginliği, ürünlerinin bolluğuyla dikkat çekmiştir. Sayfiye alanlarına, pek çok tapınak, saray ve yerleşim birimi inşa edilmiştir. M.Ö.72 yıllarında Romalılarla Pontuslular arasında cereyan eden Mithridat savaşlarının üçüncüsü Niksar’da yapılmış, şehir Romalıların eline geçmiştir.
Niksar, Romalılar döneminde Diospolis, Sebaste ve Neocaeserea gibi isimlerle anılmıştır. Bugün kullanılan Niksar adının, Neocaeserea’dan kısaltıldığı görüşü ağır basmaktadır. 1672 yılında Niksar’a gelen Evliya Çelebi ise Seyahatnamesi’nde; “Bu Niksar’ın doğrusu Nik Hisar; yani iyi hisar olup hafifletmek suretiyle yanlış olarak Niksar denir.” demektedir.


Roma İmparatorluğunun M.S. 395 yılında ikiye bölünmesiyle Niksar, Bizans’ın egemenliğine girdi. XI.yy. da Türklerin Anadolu’ya yaptıkları akınlarda 1067 yılında Alparslan’ın komutanlarından Afşin Bey tarafından fethedilmiş, ancak 1068 yılında tekrar Bizans’ın eline geçmiştir. Malazgirt Savaşı sonrasında ise Artuk Bey tarafından fethedilen Niksar, tekrar elden çıkmıştır(1073).
Niksar’ın asıl fatihi Danişmentli Devleti’nin kurucusu olan Melik Danişment Gümüştekin Ahmet Gazi olmuştur.Danişment Gazi fetihten sonra Niksar’ı sahil Ruamları’na karşı mücadelede kendisine hem bir üs hem de bu devletin başkenti yapmıştır. Danişmendliler döneminde Niksar ilim ve kültür merkezi haline gelmiştir.
1175’te II. Kılıçarslan zamanında Selçuklu topraklarına katılan Niksar, Moğol istilası ile 1341’de önce Eretna Devleti’nin, daha sonra da Tacettinoğulları Beyliği’nin hakimiyetine girmiş ve bu beyliğin merkezi olmuştur. 1387 yılında Niksar’ı ele geçiren Kadı Burhaneddin’in bir savaşta öldürülmesi üzerine bölge halkı Yıldırım Beyazıt’tan yardım istemiş ve Yıldırım Beyazıt’ın oğlu Süleyman Çelebi Niksar’ı 1398’de Osmanlı topraklarına katmıştır.
Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon seferi, Yavuz ve Kanuni’nin doğu seferleri sırasında uğradıkları tarihi şehir, Osmanlıların son yıllarında Tokat sancağına bağlı bir kaza merkezi olarak varlığını sürdürdü.Tarihi geçmişinin simgesi olarak Roma,Bizans,Selçuklu,Danişmentli ve Osmanlı Devletlerinden kalma pek çok eser hala şehrin tabi bir parçası olarak ayaktadır.İstiklal Savaşı sırasında Rum ve Ermeni çetelerinin baskılarıyla karşılaşan Niksar, diğer taraftan memleketimizi işgal eden düşmanlara karşı, 16 haziran 1919’da İzmir’in işgalini protesto amacıyla; Anadolu’daki ilk mitinglerden birini gerçekleştirerek Cumhuriyetten bugüne kadar varlığını sürdürmüştür.

sehir-merkezi[1].jpg

niksar-cadde[1].jpg

niksar-tarihi-kopru[1].jpg

eski-tarihi-evler[1].jpg








niksar-akarsu[1].jpg


 
bu şiiriiiiiii bilen varmıııııııııııı :D

DİYORLAR BİZDE

Düzgün, mısmıldır;başörtüsü,bürük
Lahana,kelem; dağ armudu,çördük
İştaha,mada;azcığa eccük
Alkışa da çepik diyorlar bizde.

Merdiven.badaldır;sebze de zavzu
İğneye biz;derler dibeğe sohu,
Sitil,kovadır; ceket ise saku,
Sedire de mahat diyorlar bizde

Behni,yem yeridir;arazi yazu,
Göcek,köşedir; yumruk ise muşmu;
Balçığa lığırt; ev duvarına çamdu,
Civcive de cücük diyorlar bizde.

Banyo yapmak,yunmak;bol ise foltah,
Hindi,culuhtur; saç ekmeği,cızlah.
Patatese gostil;sahiye essah,
Kızılcığa da zoğal diyorlar bizde.

Takunya,nalindir;çok fazla zebil,
İçi boş,küfüktür;katmer ise hetil.
Şubata gücük; yatağa da mitil,
Bekliye de ellağam diyorlar bizde.

Biber,issot; ham kavunda kelek,
Elbise,urbadır;gömlek de göynek.
Fasulye,çiğit; raf ise terek,
Muşmulaya töngel diyorlar bizde.

Yuvarlak tombuldur;sürekli pasa,
Keh uçurumdur;sığ yer ise yoha,
Aşgana,mutfak;işteyse deydaha
Çınara kavlağan diyorlar bizde.

Ağleş dur demek;yazma ise cember,
Ahacuk iştedir;bakır kap lenger,
Yufkaya işkefe;salçaya pelver
Mandaya da kömüş diyorlar bizde.



Azıcık,bidıhım;tatsıza sasuh,
Boduç,su kabıdır;ayran da gatıh,
İşkembeye mimbar;çiviye de mıh
Bileziğe golbağı diyorlar bizde.

Şip,çabuk demek;rezil de nezir,
Foruz,horozdur;kegir de ilistir,
Kaynağa,göze;peçeteye peşkir,
Geçen yıla bıldır diyorlar bizde.

Keçi,eliktir;kedi yavrusu enük,
Piliç,feriktir;böcek ise böcük,
Fareye sıçan,eşeğe de kölük,
Küçükbaşa davar diyorlar bizde.

Kızılcık kirendir,sincap ise calit
Pancar pazudur;meşe ise pelit,
Cevize,koz; yemek suyuna tirit;
Karpuza da bostan diyorlar bizde.

Kısa yol kesedir,kuşe de çene,
Üzüm dalı,tevek;tane de dene,
Salatalık,hıyar;yine ye gine
Kahveye de gayfe diyorlar bizde.

Orak,galuçtur;un kabı da tirki
Mandal kıskaçtır; kova ise helki,
Ayrana ağartu;ekşiye eşgi
Kompostuya hoşaf diyorlar bizde.

Deriye gön;virane yere peğ,
Yabaya dirgen,büyük sepete heğ
Sırığa taya,lavobaya cağ,
Yağ kabına şapşal diyorlar bizde.

Sopa kötektir;hafife yeğnik,
Çit furaktudur;kümes ise pinnik.
Köşeye göcek;sıra ise keşik
Kilime de cecim diyorlar bizde.

Kürek güdeldir;zehir ise ağu,
Sert,yitidir;damat ise güyoğu
Sıkıya kip,büyük fareye geloğu,
Büyük başa sığır diyorlar bizde.

Ham karpuz şalak;ibriğe ise ıbrıh,
Yatak,döşşek; küçük bakraçsa cındıh.
Şala atgu;küçük sepete gıdıh.
Çamaşıra esvap diyorlar bizde.

Ezgi gaydadır;saklanbaç,sinnenbit,
Patırtı; velvele;çekirdek çiğit,
Tepsiye,sini;araca vasayit
Makarnaya erişte diyorlar bizde.

Tekme tepiktir;tırmıksa gelberi,
Cımbız mangaştır,elbise enteri
Nisana abrul,ocağa zemberi
Aralığa garagış diyorlar bizde.
(tokat Niksar yöresine aittir)
 
Geri
Üst