1. PaSikA

    PaSikA Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    28 Kasım 2007
    Mesajlar:
    19.796
    Beğenilen Mesajlar:
    601
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    İstanbul

    Tokat Yöresel Yemekleri

    Konu, 'Yöresel Yemekler' kısmında PaSikA tarafından paylaşıldı.

    bat yemeği tokatın meşhur yemekleri Tokat, Tokat Yöresel Yemekleri, Tokatın meşhur yemekleri, Toaktta yapılan yemekler,Tokat kebabı,Madımak



    Tokat iline ait yöresel yemekleri ve tariflerini paylaşıyorum melekler...



    [​IMG]

    Tokat'ın verimli toprakları Tokat mutfağının zenginliğini oluşturur. Orta Anadolu'ya özgü unlu besinlerin yanı sıra, yöre mutfağında sebze ve meyva da önemli yer tutar. Tokat mutfağında asma yaprağı yaygın ve değişik biçimlerde kullanılır. Yaprak sarması, cevizli bat, bakla dolması bunların başlıcalarıdır. Kazova üzümü, zile pekmezi ya da cevizli şeker sucuğu Tokat yöresi ile özdeşleşmiş tatlardır.

    Geleneksel Tokat evlerinin en büyük özelliği, büyük odalarından birinin mutfak olmasıdır. Mutfağa halk ağızı ile “İşevi” veya “akşana” denir. Taban döşemesi bal peteğini andıran kiremit tuğla ile kaplıdır. Odanın bir köşesinde yemek yapmaya ve çamaşır kazanını kaynatmaya yarayan yer ocağı bulunurken; diğer tarafta kurutulmuş yiyecek, konserve, salça, peynir, yaprak saklanan kiler bulunur. Ayrıca kuru baklagil ve tahılın saklandığı bölmeli ambar vardır. Bağ evlerinde kebap fırını, üzüm suyu0nun çıkarıldığı şirehane, geleneksel Tokat mutfağının en belirgin özelliğidir.

    Bugün bile Tokat’ta yemekler çoğunlukla yer sofrasında yenilir. Mutfak kalabalık ailelerde oturma odasıdır. Tokat’ın çok zengin mutfağı vardır.


    Tokat Kebabı
    Taze kuzu eti, kuyruk yağı, patlıcan, domates, yeşil biber, patates, soğan, sarımsak ve özel pişirilmiş kebap pidesi kullanılarak yapılan ilimize has enfes bir yemektir. Özel kebap ocaklarında yapılır. Küçük parçalar halinde kesilen etler baharat, biber ve soğanla terbiye edildikten sonra hafif yağlanmış şişlere takılmak üzere bekletilir. Şişlerin en başına et ve sebzelerin düşmemesi için patlıcanın sap kısmı takılır. Şiş üzerine bir et bir sebze ve sebze aralarına bir parça kuyruk yağı ve bir iki diş sarımsak dizilir. Patlıcanların kabuğu alınmaz yarıdan kesilmiş ve uzun selvi doğranmış patlıcanlar önceden hafifçe tuzlanmalıdır. Birkaç şişe de etler müstakil olarak takılır.

    Kebap ocağının ortasında bulunan yatay demire şişler asılır. Fırının iki tarafında bulunan yatay bölümde yanan odunların ateşi ile pişmeye bırakılır. Fırının alt kısmında bulunan şaç tepsiye damlayan yağlar toplanır. Özel pişirilmiş pideler bir tepsiye yayılır. Pişen etler ve sebzeler bunun üzerine sıyrılır. Tepsinin ortasına pişen domatesler konulur. Üzerine toplanan yağlardan gezdirilerek servise alınır.


    [​IMG]

    Bat
    Yeşil mercimek, yeşil soğan, yeşil biber, maydanoz, kuru soğan, domates salçası, dere otu, reyhan, domates, kıyılmış ceviz, ince bulgur, tuz, kimyon ve kara biber malzemelerinden yapılır.

    Yeşil mercimek önce haşlanır, suyu süzülmeden soğumaya bırakılır, yukarıdaki malzemeler doğranarak soğumuş olan mercimeğe katılır. Biraz su ilave edilir. Hafif ve besin değeri yüksek bir soğuk yemek olarak servise sunulur.




    Bakla Dolması
    İç bakla, ince bulgur, domates salçası, reyhan, kuru soğan, maydanoz, tuz, kara biber, yağ ve parçalanmış et malzemelerinden yapılır.

    Bakla önce ıslatılarak ikiye kesilir, kabuğu soyulur. İnce bulgur ve diğer malzemeler birbirine karıştırılarak dolma içi hazırlanır. Daha önce salamura yapılmış asma yaprağına irice sarılır. İçine parça et konmuş kazana dolmalar dizilir. Üzerine kıyılarak yağda öldürülmüş dörtlü ilave edilerek, kısık ateşte pişirilir.


    Madımak
    Tokat’ın yemek kültürünün en güzel örneklerinden biri olan madımak, çayır ve meralardan toplanır. Ayıklandıktan sonra yıkanır. İnce ince doğranıp, tekrar yıkanarak süzgeçten geçirilir. Bir kazanda kıyılmış soğan, yağ ve pastırma ile karıştırılıp, soğan ölünceye kadar beklenir. Daha sonra madımak konur. Biraz bekledikten sonra bulgur ve su ilave edilir. Tuz atılarak iyice pişinceye kadar beklenir.



     
Tokat Yöresel Yemekleri konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Zonguldak Yöresel Yemekleri

    Zonguldak Yöresel Yemekleri

    yöresel yemekler yöresel yemek tarifleri ramazan yemekleri Karadeniz Bölgesinin şirin ili Zonguldak'ın yöresel yemeklerini paylaşıyorum kızlar... Yöre mutfağında ağırlık unlu (buğday ve mısır unu) mamullerden yapılan yemek türlerindedir. Zonguldak ormanlarında belki dünyanın en lezzetli kestanesi "kuzu kestanesi" yetişmekte olup, mevsiminde toplanan kestane suda haşlanarak...
  2. Bolu Yöresel Yemekleri

    Bolu Yöresel Yemekleri

    Dünyaca ünlü aşçıların yetiştiği Bolu iline özgü yemek tariflerini paylaşıyorum kızlar... Bolu ili yemek yapmaya meslek edinmiş kişiler ile ünlüdür. Mengen'den yetişen aşçıların tarihi, padişah mutfağına kadar dayanmaktadır. Atatürk'ün aşçısı da Mengenlidir. Mengenli ustalar günümüzde bizim memleketimizde olduğu kadar diğer ülkelerde de tanınmaktadır. Her yıl yapılan Mengen Aşçılar...
  3. Bayburt Yöresel Yemekleri

    Bayburt Yöresel Yemekleri

    bayburt yöresel yemekleri yöresel yemekler bayburtun yemekleri bayburtun bayburt Bayburt'a özgü birbirinden leziz yemek tariflerini paylaşıyorum melekler... Kesme Çorbası Kullanılan malzemeler 200 gr. yeşil mercimek, 1 adet yumurta , 2 yemek kaşığı salça, 1 adet soğan (orta), 100 gr. yağ, 1 su bardağı un, yeterince su, tuz, dargın (istenirse) Hazırlanışı Un içerisine su, tuz ,...
  4. Düzce Yöresel Yemekleri

    Düzce Yöresel Yemekleri

    düzce yemekleri Düzce iline özgü yöresel yemeklerin yapılışını paylaşıyorum melekler.... Düzce ilinde yöresel yemekler olarak, Arnavut Böreği, Şıl Börek, Göbete ve Mantısı, Katlama, Sarı Burma ve Su Böreği, Boşnak Böreği ve Tatlısı, Gözleme, Höşmerim ve Tavuklu Keşkeği, Lepsi, Mamursa ve Halujları, Kara Lahana Yemeği ve Mısır Ekmeği sayılabilir Düzce bölgesinde köyden köye çeşitli...
  5. tokat yemekleri- tokat sarması

    tokat yemekleri- tokat sarması

    Bir tokatlı olarak yöremizin meşhur yemeklerinden tokat sarmasının tarifini sizlerle paylaşmak istedim. Bunun için gerçek tokat yaprağını bulmaya çalışın ortaya çıkan lezzete sizde şaşıracaksınız. Afiyet olsun. Malzeme: 750 gr yağsız dana kıyma 100 gr Köftelik Bulgur 250 gr asma yaprağı 2 çorba kaşığı domates salçası 3 adet soğan 10 dal maydonoz 10 dal dereotu 4 çorba kaşığı ayçiçek...
Etiketler:

Sayfayı Paylaş