1. MaWiM

    MaWiM ♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥ Yetkili Kişi

    Kayıt:
    25 Temmuz 2007
    Mesajlar:
    31.467
    Beğenilen Mesajlar:
    2.303
    Ödül Puanları:
    113

    Tosttaki peynirin uzaması nasıl oluyor ?

    Konu, 'Bilgi Deposu' kısmında MaWiM tarafından paylaşıldı.

    İnsanlar ekmeği fırında pişirmeye başladıklarından beri tost yemeye de başladılar. Ancak o zamanlar ekmeğin tekrar ısıtılmasının nedeni değişikti. Amaç ekmeğin tadını değiştirmek değil daha uzun süre muhafaza edebilmekti.
    Binlerce yıl boyunca ekmeğin, çatal benzeri demir çubuklara takılarak şiş yapar gibi ateşte kızartılma şekli değişmedi. Tost yapımında en büyük aşama 19. yüzyılda Amerika'da oldu. Tellerden ve teneke plakalardan yapılmış bir kafes, kömür sobasının üstüne yerleştiriliyor, bir kerede dört ekmek tost haline getirilebiliyordu. Elektriğin keşfi ile her şey değişti. 20. yüzyılın başlarında ilk elektrikli tost makineleri ortaya çıktılar.

    İlk elektrikli makinelerde ısı kontrolü olmadığından, gözü makineden ayırmamak gerekiyordu. Ekmekler anında kömür olabiliyorlardı. Yine de bir dilim tost yemek için koca kömür sobasını yakmak ve beklemek gerekmiyordu. Asıl önemli olan mutfağa bağımlı olmaktan kurtulmaktı. Evin her köşesinde, günün her saatinde tost yapılıp yenilebiliyordu.

    Termostatın da ilavesi ile tost makineleri günümüzdeki pratik şekillerine geldiler, insanlar için tost, hızlı bir şekilde karın doyurmanın bir sembolü oldu. Ancak peynirli tostu sevenler için küçük bir sorun vardı. İki ekmek arasında ısınan peynir, yağı da görünce, ısırırken kopmuyor, uzadıkça uzuyor, bir ucu ağızda iken diğer uç tostta kalarak adeta mideye gitmemekte direniyordu.

    Peynirin bu azizliği sadece ayak üstü tost yerken değil, resmi bir yemekte çorba üzerine rendelenmiş peynirlerde de görülür. Minik peynir parçalan, sıcak çorbaya değince, kaşıkla ağza götürmek istenildiği zaman neredeyse yarım metre ince tel gibi uzarlar.

    Isınan peynirin bu direnişinin nedeni, soğukken içinde uzun zincirler halinde bulunan protein molekülleridir. Bu moleküller, sıcak bir ortamda yağlı bir karışıma girdiklerinde, kıvırcık bir saç gibi kıvrım kıvrım şekle dönüşüp, aralarındaki kuvvetli bağlar nedeniyle, çekildiklerinde yay gibi uzayan lifler oluştururlar.

    Bu durum şeklen pamuk yününün çekilip, uzatılıp iplik haline getirilmesine benzer. Uzama olayı benzer yapıya sahip plastik moleküllerinde de görülür. Isıtılınca kıvrılır, eğri büğrü olurlar, bir ucundan çekince de lifler halinde uzarlar.

    Her şeyde olduğu gibi bu oluşumun da faydalı bir tarafı vardır. Yediğiniz tosttaki peynirin protein miktarını merak ediyorsanız, ısırdığınızda ne kadar üzüyorsa o kadar çok protein olduğunu anlayabilirsiniz.


     
  2. Huri

    Huri Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    28 Ocak 2010
    Mesajlar:
    84
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    gerçekten bilmiyordum bu site aynı zamanda çok eğitici arkadaşlar teşekkürler
     
  3. tuqqce

    tuqqce Daimi Üye Üye

    Kayıt:
    19 Mart 2008
    Mesajlar:
    6.067
    Beğenilen Mesajlar:
    399
    Ödül Puanları:
    83
    Şehir:
    Wuppertal-Germany
    Bilgiler için teşekkürler
     
  4. rapunnzel

    rapunnzel Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    17 Ekim 2008
    Mesajlar:
    69
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    paylaşım için teşekkürler...
     
Tosttaki peynirin uzaması nasıl oluyor ? konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Peynirin iyisi nasıl anlaşılır? Peynirin faydası..

    Peynirin iyisi nasıl anlaşılır? Peynirin faydası..

    çeçil peyniri nasıl yenir peynirin tuzu nasıl alınır küflenmiş kaşar yenir mi kaşar neden küflenir Peynir yemek için ne çok bahanemiz var! Kahvaltıda tek başına yediğimiz yetmez, börekte, yemekte, makarnada, çorbada hatta tatlıda bile kullanırız. Peki, gerçekten kaliteli, besin değeri yüksek ve uzun süre bozulmadan muhafaza edeceğimiz bir peyniri nasıl anlarız? Peynirin faydalarından nasıl...
  2. Hellim peyniri nasıl kızartılır

    Hellim peyniri nasıl kızartılır

    hellim peyniri nasıl kızartılır hellim peyniri, nereye aittir, nasıl kızartılır, nasıl pişer, nasıl yapılır, tarifleri, yapılışı, kızartma, hakkında detaylı bilgiler burada arkadaşlar Hellim peyniri Kıbrıs'a has bir lezzettir. Kıbrıslı'ların sofrasından eksik etmediği, içersine taze nane yaprağıda koyarak ya da kızartarak yedikleri bir peynir çeşididir Melek'lerim. Kıbrıs Rumlarının...
  3. Evde Nasıl Hellim Peyniri Yapılır ?

    Evde Nasıl Hellim Peyniri Yapılır ?

    Hellim Peyniri yapımı Evde Hellim peyniri nasıl yapılır Sevgili melekler, evde kendi ellerinizle yoğurt mayalayabileceğiniz gibi peynir de yapabilirsiniz. En basit peynir yapımı lordur. Evde lor yapmak için çiğ sütü ocağa koyup içine biraz sirke ekleyerek kaynatmalı ve çökmesini sağlamalısınız. Daha sonra kevgire koyup beklettiğinizde taze lor elde etmiş olursunuz. Ya öylece tüketirsiniz ya...
  4. Kaliteli ve Güzel Peynir Nasıl Anlaşılır?

    Kaliteli ve Güzel Peynir Nasıl Anlaşılır?

    kaliteli peynir nasıl anlaşılır, güzel peynir nasıl anlaşılır, peynir nasıl seçilir Sevgili melekler, kahvaltılarımızın vazgeçilmezi, ekmeğimizin en yakın arkadaşı peynir seçimi çok önemlidir. Pİyasada bulunan pek çok marka ve çeşit içinde kaybolur, çoğu zaman hangi peyniri alacağımızı şaşırırız. Oysa belli başlı kriterlere dikkat etmek sağlığımız ve beslenmemiz açısından büyük önem taşır....
  5. Peynirin Küflenmesi Nasıl Önlenir?

    Peynirin Küflenmesi Nasıl Önlenir?

    peynir küflenmesi, peynir küfünü önlemek için, peynirin küflenmemesi için Sabah kahvalatılarımızın vazgeçilmezi peynir kısa sürede küflenebilir. İçinde bulunan bakteriler sebebiyle çabuk küflenen peyniri küflendirmeden tüketebilmek için yapmamız gereken şey aslında çok basit. Peynirin kenarlarına tereyağı sürüp bu şekilde muhafaza ederseniz peyniriniz hem küflenmeyecek hem de...

Sayfayı Paylaş