Trikomonas enfeksiyonu ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Trikomonas enfeksiyonu ve tedavisi
Kadınlarda vaginal akıntı yapan enfeksiyonlardan birisi de trichomonas vaginiti’dir. Bu bölümde trichomonas vaginiti (trikomoniasis) ve Trichomonas paraziti ile ilgili bilgiler bulacaksınız.

Trichomonas vaginiti (Trichomoniasis) nedir?
Trichomonas vaginiti veya diğer adı ile Trichomoniasis (Trikomoniasis); “Trichomonas vaginalis” (T. vaginalis) adı verilen flajelli (kuyruklu) bir parazit tarafından oluşturulan bir vaginal enfeksiyondur.

Belirtildiği gibi trcihomonas bir “protozoon” yani parazit grubu bir mikroorganizmadır, virus veya bakteri değildir.
Trikomonas Vaginalis adlı bir parazitin neden olduğu, erkeklerde uretrada, kadınlarda ise vajina ve servikste iltihaplanmaya sebep olabilen cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Kadınlardaki vajinal akıntıların en önemli sebeplerinden biridir. Hastaların bir bölümünde beraberinde gonore veya nongonokoksik uretrit bulunmaktadır.




4.jpg




KADIN HASTALIKLARIYLA İLGİLİ TÜM KONULAR AŞAĞIDAKİ LİNKTE
https://www.meleklermekani.com/forums/kadin-hastaliklari.1095/

Bulaşma

Genellikle herhangi bir belirti göstermeyen erkek hastalar veya yine asemptomatik taşıyıcı kadınların cinsel ilişki esnasında cinsel eşine paraziti aktarması ile olur. Ancak bazen de umumi tuvaletlerden, kirli çamaşırlardan ve enfekte sex oyuncaklarından bulaşabilmektedir.

Belirtiler

Hastalığın belirtileri genellikle bulaşmadan 4-20 gün sonra ortaya çıkar.

Kadınlarda sarı-yeşil veya gri, kokulu-köpüklü akıntı oluşur. Bu akıntı bazen kanlı da olabilir. Vajen girişinde kaşıntı olabilir. Cinsel ilişki esnasında rahatsızlık ve ağrı oluşabilir. Sık sık idrara çıkma, cinsel bölgede şişlik görülebilir. Bazen de hiç belirti vermeyebilir.

Erkeklerde ise genellikle belirti vermez. Bazen de idrar yaparken güçlük ve ağrı, penisten gelen bir akıntı olabilir.

Komplikasyonları

Tedavi edilmeyen trikomonas enfeksiyonlarının HIV riskini arttırdığı düşünülmektedir. Hamile kadınlarda trikomonas enfeksiyonu erken doğum, düşük doğum kilolu bebek veya plasental enfeksiyon ve yırtılmalara sebep olabilmektedir. Erkeklerde ise prostatit veya sistite neden olabilmektedir.

Tanı

Kadınlarda vaginal, erkeklerde uretral akıntı örneği alınıp mikroskopik incelemede hareketli trikomonasların görülmesi ile konulur. Bazende vajinal smear de trikomonaslar bulunarak tanı konur.

Tedavi

Tedavide trikomonasa etkili olduğu bilinen antibakteriyel, antiprotozoal bir ajan kullanılır. Diğer antibiyotiklerin etkisi yoktur. Eşler birlikte tedavi edilmelidir.

Korunma

Cinsellikle bulaşan tüm hastalıklarda olduğu gibi tek eşlilik ve güvenli bir prezervatif kullanımı hastalıktan korunmayı sağlayacaktır.
 
Geri
Üst